Sansa de a juca un personaj bazat pe o persoana reala poate ridica la cote inalte cariera oricarui actor. Biografiile, filmele de razboi si dramele istorice par sa fie favoritele publicului.
Filmele corecte din punct de vedere istoric nu se concentreaza intotdeauna asupra personajelor pozitive, ci, de multe ori, asupra raufacatorilor, indiferent ca ei sunt dictatori, criminali in serie sau banditi la drumul mare.
In ciuda atrocitatilor pe care le-au comis acesti oameni, publicul cere mereu mai multe astfel de povesti intunecate, iar Hollywoodul le satisface dorinta. Pentru actori, sansa de a interpreta roluri negative nu este deloc simpla, pentru ca adesea ei vor fi transformati fundamental dupa ce traiesc in mintea unor astfel de „monstri” timp de cateva luni. Iar actorii insisi marturisesc asta, dupa cum veti vedea.
Forest Whitaker – Idi Amin
Spre a se pregati pentru rolul sau in rolul dictatorului Idi Amin din Ultimul rege al Scotiei, Forest Whitaker a mers in tara pe care Amin a condus-o in anii 1970.
Dupa cum a spus Whitaker: „Cand am ajuns in Uganda, am incercat sa inteleg cum era sa fii ugandez si sa fii Idi Amin. M-am fortat in fiecare zi, astfel incat am cazut tot mai adanc in modul in care speram ca gandea. Trebuie sa spun ca acesta a fost un rol pe care l-am jucat aproape 24 de ore pe zi, chiar si in somn uneori, pentru ca in visele mele aparea Idi Amin. Cred ca am fost total consumat de acest personaj spre final.”
Idi Amin a fost cunoscut pentru domnia sa brutala si fiind responsabil pentru moartea a peste 300.000 de oameni cat timp a fost la putere. Faptul de a fi in spatiul de gandire al acelui om si-a pus am-prenta asupra lui Whitaker, care a trebuit sa treaca printr-un proces pentru a se curata in cele din urma de Amin: „Abia dupa ce s-a terminat filmul am decis ca pot renunta la personaj si primul lucru pe care l-am facut a fost sa fac un dus, pentru ca aveam aceasta imagine de a-mi freca trupul pentru a incerca sa scap din pielea personajului. Eram intr-o camera singura, vorbind cu voce tare, pentru ca voiam sa-mi recapat vocea, sa-mi iau hainele mele normale si sa fac tot ce puteam ca sa fiu din nou Forest si nu Amin.”
Charlize Theron – Aileen Wuornos
Inainte de a castiga un premiu Oscar pentru interpretarea lui Aileen Wuornos in filmul Monstru, Charlize Theron a empatizat cu femeia din viata reala pe care o interpreta. Adevarata Wuornos a fost o prostituata in Daytona Beach, Florida.
Intr-o zi, un client a devenit violent cu ea, iar ea l-a ucis in autoaparare. Dupa aceasta intalnire, ea a continuat sa mai ucida cel putin sase dintre clientii ei inainte de a le fura banii si masinile. In timp ce superba Charlize Theron ar fi putut parea o alegere neobisnuita pentru a interpreta un personaj atat de monstruos, ea a avut propria legatura cu o trauma similara: mama ei si-a ucis tatal abuziv in legitima aparare cand Theron avea doar 15 ani.
Poate din cauza acestui trecut, Theron a simpatizat cu Wuornos, spunand: „O vad ca pe un om extrem de rezistent, probabil cea mai rezistenta persoana pe care am intalnit-o in viata mea. Cred ca ne putem identifica cu totii cu situatiile prin care trece ea in film, tradarea si nevoia de a fi iubita, nevoia de a se integra intr-o societate si nevoia de a face ca viata sa functioneze – acea speranta ca lucrurile se vor imbunatati.”
Bruno Ganz – Adolf Hitler
Multi actori germani au ezitat sa il portretizeze pe unul dintre cei mai malefici oameni pe care lumea i-a cunoscut vreodata: Adolf Hitler. Dar, intrucat Bruno Ganz este elvetian, nu german, a simtit ca isi poate asuma acest rol. Ganz l-a interpretat magistral pe Hitler in filmul Ultimele zile ale lui Hitler, din 2004, care detaliaza perioada petrecuta de Hitler intr-un buncar, inainte de sinuciderea sa.
Desi a fost aclamat de critica pentru interpretarea dictatorului, unii au considerat ca Ganz l-a umanizat prea mult pe Hitler. Ca raspuns la acest lucru, Ganz a afirmat: „Oamenii au nevoie de un simbol intact al raului insusi. Ei nu stiu ce este raul in sine.” Pentru a trece cu bine de filmari, Ganz a mai spus ca a trebuit sa „construiasca o cortina de fier” in mintea sa pentru a se separa de rol.
Johnny Depp – John Dillinger
Filmul Inamicii publici tinde sa divizeze publicul in ceea ce priveste parerea despre protagonistul John Dillinger. Dillinger a fost un adevarat spargator de banci care si-a facut un nume in anii 1930.
Dillinger a fost responsabil pentru zeci de jafuri bancare, dar a avut tendinta de a viza in special acele banci din regiunea americana Midwest care ii executau silit pe muncitorii care nu mai aveau bani sa-si plateasca ratele, pe fondul crizei economice din acea perioada.
Johnny Depp l-a portretizat pe Dillinger in film si a parut sa aiba o afinitate deosebita pentru acest „haiduc american”. „John Dillinger a fost vedeta rock and roll a acelei epoci, spune Depp. Era un om foarte charismatic si traia asa cum voia el si nu facea compromisuri. Simt ca a fost un fel de Robin Hood, pentru ca ii pasa cu adevarat de oamenii saraci.”
GABRIEL TUDOR
Comentarii