La Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) s-a deschis expozitia „Cuza 150” care il prezinta pe Alexandru Ioan Cuza in tripla lui calitate: de om, de om politic si de conducator de natiune.
„Anul acesta s-au implinit 150 de ani de la moartea celui care practic sta la fundamentul statului modern roman. Alexandru Ioan Cuza a domnit doar sapte ani, dar ceea ce a reusit sa implineasca in niste conditii infioratoare a fost o opera perena. Practic, nu exista institutie moderna, inclusiv aceasta in care ne aflam, care sa nu aiba conexiune cu opera lui Alexandru Ioan Cuza, de la Ministerul Afacerilor Externe, la Ministerul Educatiei, Ministerul Apararii Nationale, Parchetul General, Ministerul Justitiei, ca sa amintesc doar cateva din institutiile foarte importante, isi au originea in institutii create de Alexandru Ioan Cuza. (…) Cuza a fost unul din cei mai profunzi si mai de succes proeuropeni din istoria noastra. El a pus Romania pe sine, chiar daca abia in 1869 a fost inaugurata calea ferata, dar in vremea lui Cuza a pornit proiectul primei cai ferate si aceasta cale ferata pe care mergea Romania, mergea spre vest si nu spre alte orizonturi”, a declarat directorul MNIR.
Expozitia ofera publicului posibilitatea sa-l descopere pe cel care a „contribuit la idealul romanesc prin realizarea Micii Uniri”. In cadrul expozitiei se gaseste o sectiune dedicata domniei lui Alexandru Ioan Cuza, cu alegerea lui ca domnitor in primul rand, apoi cu marile reforme, politica externa, reprezentate aici de o serie de obiecte deosebit de interesante, unele prezentate pentru prima data”, informeaza Agerpres. „Printre obiectele expuse se gasesc tronurile lui Alexandru Ioan Cuza si cel al doamnei Elena Cuza, avem portretul oficial realizat de Carol Pop de Szathmari, faimoasele ocale – stim cu totii povestile despre Cuza si ocaua mare – ocaua mica, avem documente legate de reforma agrara, avem sabia de investitura primita de la sultanul Abdul Medjid I in 1860, dar in expozitie se regasesc si obiecte si documente referitoare la abdicarea fortata din 11 februarie 1866, la exilul lui Cuza, la aceasta perioada de sapte ani pe care el a petrecut-o in strainatate. Regasesc aici cei care vor veni sa vada expozitia inclusiv testamentul domnitorului intocmit in 1873, cu putin timp inainte de a muri la Florenta si apoi exista aceasta parte dedicata omului Cuza, familiei sale, legaturilor sale cu Elena Cuza, cu copiii sai. Sunt si lucruri care au fost mai putin aduse in atentie, legate de pasiunile lui Cuza, de calitatile si defectele lui Cuza, pentru ca Cuza a fost domn, dar a fost si om, cu defectele si calitatile lui, si am vrut sa cream un echilibru intre a prezenta cele doua fatete”, a precizat directorul adjunct. Acesta a explicat ca pentru realizarea expozitiei a existat o colaborare cu foarte multe muzee „pentru a crea o imagine foarte interesanta si foarte completa a lui Cuza”.
Expozitia va putea fi vizitata in perioada octombrie 2023 – martie 2024, de miercuri pana duminica, intre orele 10.00-18.00 (program de vara) si 9.00-17.00 (program de iarna).
Festivalul „Maria Tanase”
Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Dolj, organizeaza la Craiova – Teatrul National „Marin Sorescu” – in perioada 23-27 octombrie 2023, cea de-a XXVII-a editie a Festivalului – Concurs National al Interpretilor Cantecului Popular Romanesc „Maria Tanase”, festival care celebreaza 54 de ani de existenta.
„Si aceasta editie de festival ne dorim sa fie o reuniune artistica de exceptie, o sarbatoare prin cantec a romanilor de pretutindeni, o recunoastere a meritelor pentru Craiova si judetul Dolj care prin cele doua institutii – Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Dolj, cel care a creat si organizat proiectul si Consiliul Judetean Dolj, cel care l-a sprijinit, au reusit sa asigure longevitatea Festivalului”, a declarat Amelia Etegan, directorul festivalului.
Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Dolj verniseaza, marti, 24 octombrie, la ora 11:00, in foyerul Teatrului National, expozitia de fotografie „Maria Tanase – o viata de har si dar” si va lansa culegerea de folclor „Creatii muzical folclorice ale romanilor din Banatul sarbesc” semnata de prof. univ. dr. Nita Fratila – Academia de Muzica din Novi Sad (Serbia), informeaza Agerpres.
In zilele de 25, 26 si 27 octombrie, publicul este asteptat la Teatrul National „Marin Sorescu” pentru a se bucura de spectacolul concurentilor si al invitatilor Festivalului – Concurs National al Interpretilor Cantecului Popular Romanesc „Maria Tanase”, editia a XXVII-a: tarafuri, solisti, cupluri consacrate de interpreti de muzica populara.
Vor acompania Orchestra Ansamblului Profesionist „Doina Gorjului” din Targu Jiu – dirijori Aurel Blondea si Florin – Madalin Chiritoiu si cea a Ansamblului Folcloric „Maria Tanase” din Craiova – dirijor Nicolae Draghia. Prezentatoarea celor trei seri de spectacol este actrita Miruna Ionescu si va fi transmis la TVR Craiova.
Pentru prima data in istoria festivalului trofeele sunt realizate de un mester popular, fiind vorba despre mesterul olar Ionel Cococi, vestit ceramist din comuna Vadastra – Olt, creator recunoscut si apreciat la nivel national si international pentru promovarea stravechii culturi Vadastra.
NICUSOR DINCA
Comentarii