Ori de cate ori copiii sunt expusi la interactiunea cu alti copii, ei sunt implicit, aproape sigur, victime ale unor imbolnaviri.
Totusi, nu putine sunt cadrele medicale care considera situatiile respective un „rau necesar”, ceva comparabil cu vaccinarea: contactul direct, dar controlat, cu potentialul agresor, pentru ca organismul sa fie obligat sa dezvolte anticorpi.
Totodata, parintii care lucreaza au nevoie de ingrijitori pentru copiii lor, iar cei mici trebuie sa invete si sa socializeze, dar au de-a face si cu alte creaturi decat oamenii!
Referindu-ne la potentialele imbolnaviri, nu trebuie uitat ca germenii sunt transferati fie prin aer, fie prin atingere. Copiii ating intotdeauna lucrurile din imediata lor apropiere, inclusiv propriile fete si gura, astfel incat culeg cu usurinta microbii si ii raspandesc.
Prevenirea este imposibila, desi exista pasi pe care familia ii poate face pentru a reduce probabilitatea de imbolnavire si pentru a imbunatati recuperarea. In primul rand se recomanda vaccinarea tuturor copiilor, conform programelor stabilite in acest sens. De asemenea, desi nu exista un vaccin sau un remediu suta la suta eficient in caz de raceala comuna, igiena corecta poate ajuta mult la prevenirea raspandirii germenilor.
Este esentiala spalarea mainilor copiilor dupa ce ating jucarii, suprafete dure si alte persoane. O alimentatie buna este o alta modalitate utila de a intari sistemul imunitar al organismului si de a-l ajuta sa lupte impotriva infectiilor.
Copiii au nevoie de o dieta echilibrata care sa includa proteine, legume, fructe, grasimi sanatoase, carbohidrati si multa apa pentru hidratare.
Desi multivitaminele nu sunt necesare pentru cei hraniti corespunzator, daca totusi acestia au nevoie de un supliment, se recomanda ceva fara adaos de zahar. Cu toate acestea, suplimentele nu inlocuiesc alimentatia adecvata din alimentele reale. In plus, trebuie asigurat ca vitaminele sa nu ramana la indemana celor mici cand nu sunt utilizate, iar acestia trebuie supravegheati cand le iau, deoarece exista pericolul de sufocare.
Modelarea comportamentelor adecvate este esentiala pentru copii. Ei vor urma exemplul adultilor apropiati, daca ii vad spalandu-si mainile, acoperindu-si gura sau tusind „in cot” (pentru a evita raspandirea germenilor pe maini).
Daca tusiti sau stranutati in maini, cel mai bine este sa folositi un servetel, sa-l aruncati, apoi sa va spalati pe maini sau sa folositi dezinfectant pentru maini (apa si sapunul este optiunea preferata pentru curatare).
Nu in ultimul rand, fiind vorba despre micuti ale caror deprinderi si comportament se formeaza acum, este ideal ca parintii, spre exemplu, sa le zambeasca, sa-i imbratiseze si sa-i incurajeze atunci cand respecta regulile de igiena esentiale pentru sanatatea lor si a familiei.
Cand calatoreste, copilul este expus unui grup mai larg de oameni, potentiali purtatori de germeni la care nu a fost niciodata expus, ceea ce creste riscul de infectie. Nu trebuie uitat ca la varste mici copiii isi exploreaza mediul prin atingere. De aceea, pot fi invatati sa se spele pe maini in mod regulat, mai ales inainte de a manca.
Impachetati servetele dezinfectante pentru o curatare usoara din mers si folositi dezinfectant pentru maini atunci cand este necesar, tinand cont ca sapunul si apa sunt cele mai indicate, atunci cand sunt disponibile.
Pe langa igiena mainilor, somnul adecvat, hidratarea constanta si o nutritie sanatoasa ajuta sistemul imunitar al corpului sa functioneze optim, deci ajuta la mentinerea acestor rutine si in timpul calatoriilor.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii