Desi, uitandu-ne in palmaresul lor cinematografic, sunt printre cei mai buni actori ai momentului, premiati cu Oscar si alte asemenea distinctii, cativa dintre ei, pe care-i vom nominaliza in acest articol, asteapta un rol care sa le marcheze, cu adevarat, cariera. Chiar daca rolul mult dorit va veni sau nu, numele lor vor ramane inscrise in istoria filmului.
Adrien Brody
Au trecut 10 ani de cand Adrien Brody devenea cel mai tanar actor castigator de Oscar pentru rol principal din lungmetrajul lui Roman Polanski, Pianistul. Este nascut la New York (14.04.1973), iar pe cand avea 12 ani, mama sa l-a inscris la cursurile Academiei Americane de Arte Dramatice, pentru ca in acelasi an, sa fie admis, printre cei mai buni elevi, la prestigioasa High School for the Performing Arts din Lincoln Center. La 15 ani se stabileste la Los Angeles. Talentul sau este remarcat de criticii de film dar publicul nu-i da inca girul. Rolul cu care confirma calitatile de actor este cel din filmul "La hotarul dintre viata si moarte", insa aparitiile sale sunt destul de rare. Adrien Brody asteapta o partitura pe masura celei din Pianistul, insa, dupa cum stau treburile, va mai avea de visat…
Harrison Ford
Cariera sa aduna peste 38 de filme, 11 dintre ele depasind, fiecare, pragul de o suta milioane de dolari profit, semn ca popularitatea nu l-a ocolit. Harrison Ford este considerat unul dintre cei mai cunoscuti actori. Rolurile sale din trilogiile Star Wars si Indiana Jones, dar si cele din Evadatul, Jocuri patriotice, Sabrina sau Mosquito Coast sunt doar cateva dintre performantele actoricesti reusind sa reprezinte chintesenta eroului american. Nascut la Chicago (13.07.1942), a urmat Colegiul Ripon in Wisconsin, apoi s-a mutat la Los Angeles unde s-a implinit ca actor. Dupa un debut frumos (1966) si un rol secundar in filmul Getting Straight (1970), actorul s-a retras timp de trei ani, facand tamplarie, asteptand un rol important. Ford s-a reintors pe marele ecran de abia in 1977 cand a primit rolul principal din "Star Wars", film care a intrecut orice asteptare, spulberand toate recordurile de incasari, devenind un nume important pentru cinematografie. A continuat sa joace personaje renumite din filme istorice, drame, comedii, a castigat premii importante, chiar si o stea pe Hollywood Walk of Fame, dar, in ultima vreme s-a retras din lumina reflectoarelor. De ce? Multi spun ca asteapta un posibil Indiana Jones 5, insa pana atunci (daca va fi!), il vom putea urmari, in 2013, in Jocul lui Ender, o ecranizare dupa SF-ul foarte apreciat al lui Orson Scott Card.
Nicole Kidman
Cu aproape un deceniu in urma, aceasta actrita blonda, frumoasa si cu sex-appel, repurta succes dupa succes, castigand aprecierea criticilor si a spectatorilor. Desi este nascuta in Hawaii (20 iunie 1967), Nicole Kidman a copilarit in Australia si a debutat pe marele ecran, pe cand avea doar 14 ani, in filmul australian "Bush Christmas", iar rolul care i-a adus statutul de vedeta in Australia si pentru care a fost distinsa cu titlul de cea mai buna actrita a anului 1985, a fost cel din serialul "Vietnam". Recunoasterea internationala a venit cu performantele sale in Days of Thunder (1990), Far and Away (1992), To Die For (1995), The Portrait of a Lady, The Peacemaker (1997) unde joaca alaturi de George Clooney, iar in 1998, in Practical Magic. In 2001 apare in Moulin Rouge, rol ce-i aduce un Glob de Aur si o nominalizare la Oscar pentru cea mai buna actrita. Alte filme notabile ar fi Cold Mountain (2003), Australia (2008) si Rabbit Hole (2010). Cu toate acestea, Nicole Kidman nu pare sa fi fost distribuita intr-un rol pe care sa-l numeasca "rolul vietii ei". Inca asteapta, cauta si spera. Urmatorul ei film va fi "Stoker" si, speram sa nu aiba aceeasi soarta pe care a avut-o cu Tresspas, retras din cinematografe dupa doar zece zile de rulare.
Colin Farrell
Irlandez (n. 31 mai 1976), a putut fi urmarit in filmele de succes Minority Report, Miami Vice, Phone Booth, In Bruges (2008, care-i aduc un Glob de Aur) Triage si Alexander. Filmul cu care a iesit din anonimat a fost, Tigerland (2000), pentru ca in 2001 sa joace in American Outlaws, un adevarat esec in box-office. In 2002, alaturi de Bruce Willis, joaca in Hart's War, insa nici acest film nu se bucura de succes. Momentul sau de glorie vine cu Minority Report, unde apare cu Tom Cruise iar filmul se numara printre cele cu cele mari incasari. Aparitia sa in controversatul Alexander dar si cele cateva neinspirate decizii in cariera l-au facut pe Colin Farrell sa piarda statutul de vedeta de prin rang, chiar daca multi dintre critici se asteapta sa dea lovitura cu rolul din Total Recall.
Jim Carrey
Este un alt actor pentru care anul 2012 adusese vesti bune. Continuarea comediei "Dumb & Dumber", lansata in urma cu peste 17 ani, si unde el detinuse rolul principal, parea ca-si gaseste finantatorii dar si actorii potriviti. Ei bine, n-a fost sa fie asa. Jim Carrey s-a retras din proiect pentru faptul ca actorul "ar fi crezut ca Dumb and Dumber este un film pe care sa il faci fara sa stai prea mult pe ganduri. La urma urmei asa rezulta si din titlu". Producatorii, pe de alta parte, sustin ca Jim Carrey nu mai este de mult starul hollywoodian care atragea mii de spectatori in salile de cinema. Cunoscut ca un actor de comedie (n. 17 ianuarie 1962, in Canada), a primit un rol in Rubberface (1983) pentru ca in acelasi an sa castige rolul principal in comedia "Copper Mountain". Doi ani mai tarziu, 1985, Carrey este distribuit in primul sau rol de anvergura in comedia Once Bitten. Au urmat alte filme, iar in1994 da lovitura cu rolul din "Ace Ventura". Filmul a avut un mare succes comercial, la fel ca "The Mask" si "Dumb and Dumber". Performantele sale din filmul Eternal Sunshine of the Spotless Mind i-au adus sase nominalizari la Globul de Aur. In ciuda unei cariere ce se intinde pe parcursul a 20 de ani, nu a avut nici o nominalizare la premiile Academiei. Considerat, ani de-a randul, regele comediei la Hollywood, au trecut aproape sase ani de cand actorul nu a mai aparut pe afisul unui film ale carui incasari sa acopere cheltuielile.
Russel Crowe
A debutat la inceputul anilor 1990 (n. 7 aprilie 1964), cu roluri in seriale australiene de televiziune, pentru ca, prin 1999, sa-l intalnim in filmul american The Insider iar in 2000 sa fie distins cu un Oscar pentru cel mai bun actor din filmul Gladiatorul. Nu-l ocoleste nici Globul de Aur pentru ca in 2002 a fost premiat pentru rolul din Beautiful Mind, ca cel mai bun actor. Pentru acelasi personaj primeste si un premiu Bafta. Reusind performanta de-a fi nominalizat la Oscar trei ani consecutivi, in urmatorii ani Crowe nu a mai avut acelasi succes. Viata de familie si proiectele mai putin interesante l-au tinut departe de atentia publicului. Pentru Russel Crowe, ecranizarea, intr-o alta versiune, a romanului "Mizerabilii" (se preconizeaza sa apara prin decembrie) pare a fi un nou inceput, desi rolul nu e cel mult ravnit.
IOANA FLORIA
Comentarii