Oricat de bizar ar putea sa para, in fiecare an mor circa 5,3 milioane de persoane, cauza de origine fiind lipsa activitatii fizice! Statisticile spun ca tot cam atatea persoane mor si din cauza tabagismului. Vorbim despre un studiu publicat de cercetatori britanici la mijlocul lunii iulie a.c. acoperind o populatie cu varste cuprinse intre 13-15 ani din 105 tari si adulti din 122 de tari. Rezultatele sunt alarmante.
Potrivit cifrelor mentionate in lucrare, 80% din adolescenti si 31,1% din subiectii peste 15 ani nu se ridica la exigentele de activitate fizica recomandate de Organizatia Mondiala a Sanatatii, nivel care corespunde unei ore de activitate cotidiana moderata pentru un adolescent si cu 20 de minute pentru un adult. Persoanele cele mai dinamice sunt cele din Asia de Sud, cu numai 17 procente de inactivitate. La polul opus se situeaza populatiile din SUA si din tarile mediteraneene cu un nivel de inactivitate mediu de 43%. In ceea ce priveste repartitia pe sexe, femeile sunt mai sedentare (34%) decat barbatii (28%). Explicatia acestei stari cuprinde factori complecsi, pornind de la transportul in comun tot mai perfectionat in tarile occidentale, ceea ce diminueaza drastic deplasarea pe jos sau cu bicicleta (la chinezi, 20% din populatia activa foloseste acest mijloc de deplasare), pana la petrecerea multor ore in fata televizorului.
Lipsa practicarii miscarii fizice constituie unul dintre principalii factori de deces, deoarece determina un nivel ridicat al tensiunii arteriale, colesterolului sau tabagismului. Activitatea fizica deficitara se afla la originea a 10% din cancerele de colon si de san, 7% din diabetul tip 2 si 6% din maladiile cardiace, in toate situatiile respective speranta de viata scazand in mod dramatic. Or, sportul permite reglarea naturala a nivelului glicemiei, colesterolului si trigliceridelor, in timp ce sedentarismul favorizeaza aproape toate bolile cronice.
De retinut ca la orice varsta, doar 15-30 de minute pe zi de mers rapid pot aduce avantaje substantiale sanatatii noastre!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii