Editura Humanitas Fiction a lansat recent romanul Istoria albinelor scris de Maja Lunde, marea revelatie a literaturii norvegiene, aparut in traducerea Sandei Tomescu Baciu, in colectia „Raftul Denisei”, coordonata de Denisa Comanescu.
„Nelinistitoare, revelatoare, emotionanta si scrisa cu o maiestrie aparte, Istoria albinelor uneste in mod surprinzator trei voci distincte din trei epoci diferite intr-un roman provocator despre supravietuirea speciei umane. Relatiile cele mai puternice si in mod paradoxal cele mai fragile, cele dintre parinti si copii, sunt puse in echilibru cu aceea asupra careia rareori reflectam – relatia dintre om si natura” se scrie in prezentarea editurii. Romanul este considerat deja un adevarat fenomen editorial: aflat in curs de ecranizare, el este bestseller international cu peste un milion cinci sute de mii de exemplare vandute intoata lumea.
„Maja Lunde combina trecutul, prezentul si un viitor plauzibil intr-un roman tulburator despre disparitia albinelor si sansa de supravietuire a fiintei umane”. Desi dupa titlu pare un documentar enciclopedic, in realitate autoarea se concentreaza „asupra oamenilor si a relatiei pe care o au cu copiii lorsi cu locul in care traiesc”.
Naratiunea incepe in Anglia, anul 1852: „William, naturalist si comerciant de seminte, chinuit de o suferinta ce nu are inca un nume, se lupta din rasputeri cu ceea ce el crede a fi melancolie, ganduri sumbre, tristete. Candratarea ameninta sa il copleseasca, reuseste sa construiasca unnou tip de stup, unul care, spera el, ii va aduce faima si onoare si il va ridica in ochii copiilor sai”.
Continua in SUA, anul 2007: „George, care face parte dintr-o veche familie de apicultori, supravietuieste cu greu concurentei metodelor industriale.Cea mai mare dorinta a lui este sa-si lase mostenire mestesugulsi afacerea fiului sau, Tom, care insa e mult mai interesat de studii si vrea sa devina scriitor. Desi schimbarile climatice sunt evidente si albinele lui ajung sa fie afectate, George refuzasa se lase invins si crede ca, daca ar reusi sa starneasca entuziasmul lui Tom, salvarea ar putea veni de la el”.
Si se incheie in viitor, China, anul 2098: „Albinele au disparut, lumea e cuprinsa de haos. Europa si America sunt bantuite de foamete, dar China reuseste sa-si hraneasca populatia. Tao, o tanara mama, lucreaza zi-lumina in livezi, facand polenizare manuala. Copiii sunt scolarizati pana la opt ani, apoi sunt trimisi la munca pe campuri. Tao nu vrea o astfel de viata pentru fiul ei si crede ca educatia ii poate schimba soarta. Dar cand acestuia i se intampla un accident neobisnuit, Tao hotaraste sa afle cu orice pret adevarul.”
Maja Lunde s-a nascut in 1975 si a crescut la Oslo, unde locuieste si in prezent cu sotul ei si cei trei copii. A studiat la Universitatea din Oslo, mai intai literatura si psihologia, apoi si-a luat masteratul in media si comunicare, cu specializare in istoria filmului.
Din 2009 s-a dedicat exclusiv scrisului, concentrandu-se pe scenarii de film pentru televiziunea norvegiana.
Din 2012 pana in prezent i-au aparut zece carti pentru copii si adolescenti. Primul sau roman pentru adulti, Istoria albinelor (Bienes historie; Humanitas Fiction, 2019), care a propulsat-o pe scena literara internationala intr-un mod spectaculos,fiind tradus in treizeci si cinci de tari, a fost publicat in 2015 si face parte dintr-o tetralogie. Romanul a primit mai multepremii literare locale.
Cel de-al doilea roman din tetralogie se intituleaza Albastru (Blå), a aparut in 2017 si este deja tradus in peste douazeci de tari si va aparea in colectia Raftul Denisei anul viitor.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii