Un roman aparut in primele zile ale lunii ianuarie, cu un titlu imposibil, de amina derivata din benzopirol, este la mare voga in Franta: Serotonina, scris de scriitorul francez Michel Houellebecq.
Aflam ca Serotonina, carte-eveniment, este al saptelea roman al lui Michel Houellebecq, cu un tiraj exceptional de 320 000 de exemplare (!), anuntat de Editura Flammarion, tiraj dovedit insuficient in mai putin de o saptamana de la aparitie!
Facand asemenea valuri, Serotonina va fi publicat in luna mai a acestui an si in limba romana, la editura Humanitas Fiction in colectia Raftul Denisei, in traducerea lui Daniel Nicolescu. Serotonina apare la patru ani de la lansarea celebrului roman Supunere, publicat pe 7 ianuarie 2015, in ziua teribilului atentat din redactia revistei Charlie Hebdo.
Serotonina „isi poarta cititorii in inima Frantei rurale, macinata de tensiuni si conflicte mocninde”. Vizionar politic, Michel Houellebecq „vorbeste despre premisele unei miscari pe care nici un om politic nu a reusit sa o anticipeze”, e vorba despre celebrele „jiletci galbene”.
Cat despre protagonistul romanului Serotonina, Florent-Claude Labrouste, este un barbat de 46 de ani care detesta Captorixul, un antidepresiv care elibereaza serotonina, dar care are trei efecte secundare: greata, disparitia libidoului si impotenta. „Florent-Claude este un personaj-narator dezradacinat si autodistructiv, care isi scruteaza propria viata si lumea din jurul lui cu un umor aspru si cu o virulenta sfasietoare. Vorbeste despre activitatea de inginer agronom, despre esecul idealurilor din tineretea lor si despre speranta, aproape absurda, de a regasi o iubita pierduta”.
„Serotonina poate fi citit ca un roman despre dezechilibrele pe care le produce o lume fara iubire, fara bunatate, fara solidaritate, cu transformari devenite incontrolabile, dar si ca un coplesitor roman al remuscarilor si al regretelor”. O descriere, practic, a efectelor capitalismului si alienarea produsa de el, cunoscuta si descrisa de aproape o suta de ani, am adauga noi. „Prin Serotonina, Michel Houellebecq demonstreaza inca o data ca este cronicarul nemilos al declinului societatii occidentale din secolul XXI, un scriitor neimblanzit, incomod si indispensabil”.
Pe numele sau real Michel Thomas, Michel Houellebecq s-a nascut in insula Réunion, la 26 februarie 1956 (sau 1958?). Poet, eseist, romancier si regizor, el este, incepand cu anii ’90, unul dintre cei mai cunoscuti si tradusi autori francezi contemporani. Cariera literara si-o incepe publicand versuri, iar cea de-a treia sa culegere de poeme atrage atentia criticii: La poursuite du bonheur (In cautarea fericirii) primeste in 1991 Premiul Tristan Tzara. Ca romancier cunoaste un succes fulminant dupa ce publica in 1994 Extinderea domeniului luptei (Extension du domaine de la lutte, alt titlu imposibil!) si, mai ales, „scandalosul” Particulele elementare (care te duce cu gandul mai repede la fermioni si bozoni decat la proza), in 1998. Fiecare noua aparitie romanesca a autorului, Platforma (Plateforme, 2001), Posibilitatea unei insule (La possibilité d’une ile, 2005), trezeste polemici inversunate, iar numarul admiratorilor sai nu este egalat decat de cel al detractorilor. In 2010, Harta si teritoriul (aceeasi pasiune pentru titluri teribil de anoste), e incununat cu Premiul Goncourt. Dus de valul succesului, pe 21 septembrie 2018, Michel Houellebecq se casatoreste cu partenera sa de viata de origine chineza, Qianyum Lysis Li. Iar in ianuarie 2019 publica Serotonina (Serotonine), care se regaseste imediat in topurile de vanzari din Franta, Germania si Spania.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii