De veacuri si milenii, oamenii sunt obisnuiti sa vada sculpturi intr-un spatiu oarecare: in cladiri, in parcuri, in curti si asa mai departe. Totodata, pozitia si amplasarea lor trebuie sa respecte logica si legile fizice referitoare la gravitatie, respectiv la echilibru. Dar, oare, acestea nu pot fi eludate, fara niciun efect nefast pentru creatia expusa?
Artistul plastic britanic Jason de Caires Taylor nu poate fi numit nici sculptor, nici fotograf, nici oceanograf, ci mai degraba toate la un loc. El este un barbat pasionat de scufundari submarine, de descoperiri si de arte. Numai ca arta realizata de el are o particularitate cu valoare de unicat: este constituita din sculpturi ce pot fi admirate sau mai degraba contemplate numai pe fundul oceanului, de catre scafandri.
Un artist suta la suta original, care respecta natura la superlativ si coopereaza cu profunzimea ei, cu morfologia, fenomenologia si cu echilibrul ei. Mai mult, sculpturile sale sunt concepute si amplasate astfel incat cu timpul sa devina un spatiu ideal de vietuire pentru pesti si alte animale marine.
Mai exact, Jason de Caires Taylor realizeaza pe uscat sculpturi ori ansambluri sculpturale moderne, pe care apoi le scufunda in locuri bine determinate, denumite, cu cea mai potrivita sintagma, parcuri subacvatice. De altfel, este primul realizator al unui asemenea spatiu expozitional cu totul insolit.
De pilda, ansamblul The Silent Evolution („Evolutia tacuta”, Cancún, Mexic) este alcatuit din peste 400 de figuri umane reprezentate interactionand cu mediul inconjurator, cu impact pozitiv si negativ. El arata modul in care oamenii care imbratiseaza totul in jurul lor pot trai in armonie cu natura si pot construi un viitor viabil pentru cele doua, dar si modul in care altii, cu fetele ascunse, agreseaza natura, in special recifele de corali.
Lucrarea i-a luat lui Taylor 18 luni si 120 de ore de lucru sub apa si a folosit 120 de tone de beton, nisip si pietris, 3.800 metri de fibra de sticla si 400 kg de silicon.
Sfidarea gravitatiei
Nu mai putin socante sunt creatiile englezului Adrian Gray, pionierul asa-numitei arte de balansare a pietrei, cel care in ultimii circa 20 de ani a explorat cea ce am putea numi estetica echilibrului corpurilor solide.
Opera sa este in marea ei majoritate sculptura si fotografie, fiind bazata pe echilibrarea elementelor naturale. El creeaza sculpturi folosind piatra naturala, de obicei pe o locatie de langa coastele oceanice. Insa, deoarece lucrarile sale nu pot fi expuse decat temporar, le filmeaza ca dovada a existentei lor. Pentru a arata exemple live ale operei sale, el face demonstratii pe site in care realizeaza noi sculpturi.
In 2010, creatia sa a inceput sa evolueze pentru a include noi idei si teme, dar caracteristica predominanta ramane frumusetea naturii si aparent imposibilitatea echilibrului. Sculpturile pentru gradina si in interior (spre exemplu Trust in Nature) sunt totusi compozitii echilibrate anterior, fixate permanent in pozitie, iar filmul realizarii lor are menirea de a ne reaminti de statutul lor precar. Si al nostru, al oamenilor – trebuie sa recunoastem!
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii