Inca din prima saptamâna din 2002, Academia Americana de Film a dat startul oficial în competitia pentru suita de trofee care se vor decerna anul acesta. Desi Academia acorda la rândul ei premii, gala nu se bucura înca de stralucirea si de prestigiul competitiilor cu traditie, cum ar fi Globul de Aur sau Gala Premiilor Oscar, dar e interesant de urmarit daca productiile apreciate de acest for suprem sunt la fel de bine cotate si în competitiile „de aur”.
Inca din prima saptamâna din 2002, Academia Americana de Film a dat startul oficial în competitia pentru suita de trofee care se vor decerna anul acesta. Desi Academia acorda la rândul ei premii, gala nu se bucura înca de stralucirea si de prestigiul competitiilor cu traditie, cum ar fi Globul de Aur sau Gala Premiilor Oscar, dar e interesant de urmarit daca productiile apreciate de acest for suprem sunt la fel de bine cotate si în competitiile „de aur”. Comitetul de selectie si juriul Academiei Americane de Film, alcatuite din personalitati ale industriei cinematografice – producatori, regizori, scenaristi, actori, compozitori de muzica de film – si-au impus pâna nu demult cuvântul doar în alcatuirea listei anuale a celor mai bune 100 de filme din toate timpurile. Cu toate acestea, productiile premiate de Academie sunt cele care, cel putin teoretic, au mari sanse sa câstige si mult râvnitele trofee cu nume sonore. Evident, din noianul de filme lansate anul trecut, atentia reprezentantilor de elita ai Academiei s-a focalizat pe câteva productii care deja pot sa spere la recunoastere valorica, marcata nu doar prin succesul de box-office, ci si prin obtinerea unuia sau mai multor Globuri de Aur sau Oscaruri. Asadar, va propunem sa urmarim pe parcursul timpului cine se numara printre marii favoriti si, totodata, printre marii rivali, dar si cine va fi încununat cu lauri?
„The Lord of the Rings” – calatorie într-o lume fantastica
Va fi acest film si rasfatatul… „unchiului Oscar”? Academia Americana de Film l-a onorat cu cel mai important premiu al sau, iar multi au pariat deja pe el, considerându-l o capodopera a cinematografiei mondiale. Epopee gotica si fantastica, filmul este o adaptare cinematografica a universului magic creat în 1950 în trilogia sa de catre scriitorul britanic J.R.R. Tolkien. Bazat pe primul volum al cartii, filmul, regizat de Peter Jackson, va fi urmat de alte doua episoade – „Cele doua turnuri” si „Întoarcerea regelui” – prevazute sa fie lansate în cinematografe în 2002 si, respectiv, în 2003.
Interesant este faptul ca acest proiect privind transpunerea trilogiei în trei filme distincte a fost de la bun început gândit astfel. Dar, fapt fara precedent în istoria epopeilor hollywoodiene, studiourile producatoare – New Line Cinema, filiala grupului AOL Time Warner – au hotarât sa demareze filmarile pentru cele trei episoade concomitent, si asta pentru a reduce costurile de productie. Cum e de presupus, efortul a fost imens. Timp de 15 luni, regizorul Peter Jackson a muncit în Noua Zeelanda împreuna cu 2400 de actori si figuranti, având la dispozitie un buget de aproximativ 250 milioane de dolari.
Prima parte a trilogiei conduce spectatorul pe un tarâm fantastic, populat de fiinte desprinse din legende – pitici, magicieni, troli, orci, elfi etc., personaje care fac parte din povestea ce se deruleaza într-o viziune cinematografica grandioasa ca montaj si atmosfera. „Dupa parerea mea, marturisea Elijah Wood, interpretul personajului principal – Frodo Baggins – acesta este un film de exceptie; calatoria în lumea fantastica pe care o creeaza a fost, ca experienta personala, dificila si pentru noi, de multe ori am simtit ca parca totul e împotriva noastra, dar pâna la urma am reusit sa ajungem cu bine pâna la capat.” Filmul a fost rasplatit de Academia Americana de Film cu doua premii, pentru regie artistica si efecte speciale. Lansata pe 19 decembrie, concomitent, în 10000 de cinematografe, prima parte a epopeei a realizat doar în primele trei saptamâni de difuzare încasari de peste 200 milioane de dolari. Spre deosebire însa de iubitorii de film, fanii trilogiei scrise de Tolkien, ale carui carti s-au vândut în sute de milioane de exemplare, si-au exprimat teama ca adaptarea Hollywood-iana a romanului, precum si campania agresiva de promovare secondata de lansarea pe piata a sute de produse derivate (jucarii, accesorii etc.) vor rupe magia inegalabila a povestii.
Alti candidati puternici
Când a trebuit sa opteze în favoarea celei mai bune productii ale anului trecut, Academia Americana de Film s-a confruntat cu cel putin înca doi concurenti aproape la fel de puternici ca „The Lord of the Rings”, cu „Black Hawk Down”, film militar de suspans, si drama „In the Bedroom”. „Black Hawk Down”, regizat de Ridley Scott, este povestea interventiei esuate a Statelor Unite în Somalia, în 1993. A fost înscris pe lista nominalizatilor la Golden Globes pentru cel mai bun regizor. „In the Bedroom”, în regia lui Todd Field, se opreste asupra existentei unei familii în care baiatul traieste o aventura cu o femeie mult mai în vârsta decât el, ce îl conduce la moarte. În rolul mamei disperate si torturate de destinul fiului ei, Sissy Spacek construieste o partitura de exceptie, care i-a adus premiul Academiei Americane de Film pentru cea mai buna actrita într-un rol principal.
Din punctul de vedere al Academiei, Denzel Washington, protagonistul filmului politist „Training Day”, este cel mai bun actor într-un rol principal, motiv pentru care i-a acordat acest premiu, iar Gene Hackmann din „The Royal Tenenbaums”, cel mai bun actor al anului într-un rol secundar.
„Gosford Park”, regizat de Robert Altman – celebru pentru nonconformismul sau ce-si pune întotdeauna amprenta si asupra viziunii regizorale (dovada: „Jucatorul”, „Short Cut”), se afla, de asemenea, pe lista marilor favoriti. Comitetul de selectie si juriul Academiei Americane de Film i-a decernat lui Robert Altman premiul pentru cel mai bun regizor.
Cu un succes remarcabil de box-office, situându-se mult timp pe locul doi, dupa „The Lord of the Rings”, „A Beatiful Mind”, avându-l în rolul geniului schizofrenic John Forbes Nash Jr. pe Russell Crowe, s-a impus deopotriva în fata Academiei. Si nu a plecat cu mâinile goale. Jennifer Connelly, care interpreteaza rolul sotiei matematicianului de geniu, a obtinut premiul pentru cea mai buna actrita într-un rol secundar, iar filmul se afla pe lista concurentilor la Golden Globes, la capitolul cel mai bun film al anului.
Criticii de film mizeaza pe „Mulholland Drive”
„Mulholland Drive” – cel mai bun film al anului 2001, asa a apreciat Societatea nationala americana a criticilor de film, a carei activitate se desfasoara de 36 de ani si care, la rândul ei, face clasamente si ofera premii. Formata din 52 de gazetari – cei mai prestigiosi cronicari de film care semneaza în ziarele si revistele americane – societatea a dovedit, cu mici exceptii, ca este un barometru de mare finete în privinta sanselor din competitia pentru premiile Oscar. Interesant este ca anul acesta, nici unul dintre filmele înscrise pe lista preferintelor criticilor americani nu apartine vreunui studio „major”, de traditie, de la Hollywood; unele productii sunt realizate în asociere cu marile studiouri, dar nici una nu este creatia propriu-zisa a acestora.
Potrivit opiniei criticilor, diferita de a Academiei Americane de Film, „Mulholland Drive”, semnat de regizorul David Lynch („Twin Picks”), a devansat ca valoare „Gosford Park”, creatia lui Robert Altman. Filmul lui Altman a fost însa apreciat de critici pentru cel mai bun scenariu, precum si pentru cea mai buna actrita într-un rol secundar – Helen Mirren.
Gladiatorul II – un film „corigent” la istorie
Lansat la mai bine de 20 de ani dupa original, Gladiatorul II...
Comentarii