Cine doreste sa admire bijuterii, piese de exceptie, nu are la dispozitie multe optiuni. Una dintre acestea, cea mai interesanta si mai avizata, este fara îndoiala Muzeul National de Arta al României. Nu trebuie decât sa afli programul expozitiilor tematice pentru a te numara printre vizitatori. Astfel, cei care au avut norocul sa afle despre o asemenea manifestare au putut admira o expozitie cu exponate din colectia Muzeului National de Arta al României, organizata împreuna cu Centrul Gemologic Român, si intitulata Metamorfoze. Camee, geme si bijuterii.
Expozitia din iunie a reunit circa 100 de piese reprezentative, în principal inele, dar si sigilii, cercei, bratari, decorate cu geme, camee si pietre pretioase din diferite epoci istorice, piese expuse pentru prima oara în cadrul unei asemenea manifestari. Dupa cum transmite Agerpres, selectia a avut în vedere ideea de transformare: „Geme si camee antice primesc monturi moderne: aura de nobilitate si valoare atasata vechimii se reflecta asupra interpretarilor ulterioare si îmbogatesc relatia comanditarului sau utilizatorului/purtatorului nu doar cu trecutul, ci si cu prezentul caruia îi circumscrie un întreg sistem referential”. O parte importanta din piesele expuse (mai ales inele cu geme si camee) provine din Colectia Pappazoglu, expozitia oferind si detalii despre cel care a fost colonelul Dimitrie Pappazoglu.
Daca ar fi sa amintim una dintre piesele spectaculoase ale expozitiei atunci putem remarca un sigiliu, la care piatra sigilara are drept mâner o mica statueta a unui marinar care se sprijina pe o ancora si un butoi, sigiliu care apartine familiei de baroni Nicolics de Rudna (astazi sat în Banat, cu cca 700 de locuitori, la 40 km sud de Timisoara; conacul de sec. XIX al familiei Nicolics exista si azi, si este monument istoric).
Printre piesele cele mai pretioase au iesit în evidenta, de asemenea un inel cu camee din roca vulcanica, un inel cu camee din sardonyx shell, un inel cu gema din granat almandin si un talisman otoman, în forma de inima, din agat de Yemen, gema cu inscriptie pictata cu aur. Dar vedetele expozitiei au fost: un inel antic, sec. I dHr. (79-81), montura si piatra, având pe montura inscriptia TIT VES AUG/ BERENI AGR – Titus Vespasianus Augustus/ Berenice Agricola, – din domnia împaratului Titus Vespasianus Augustus, reprezentând-o pe zeita Victoria; un alt inel databil în 1870-1880, realizat într-un atelier austro-ungar, din aur alb, galben si rosu, sardonix-agat, diamante rozete si smaralde naturale; cameea îl reprezinta pe împaratul roman Marcus Aurelius; cele cinci inele (cu geme) databile în sec. al XV-XVI; cele doua inele si bratara cu medalioane în micromozaic si inelul de cravata, din platina, cu safire, din perioada interbelica. Cei care n-au ajuns la aceasta exceptionala expozitie trebuie sa stie ca se pot numara printre vizitatori pâna pe data de 30 septembrie.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii