Am parafrazat intentionat titlul unei pelicule romanesti din anii ’70, in care toata lumea radea, canta si mai ales dansa, pentru a reflecta o situatie intalnita nu doar la noi ci si pe alte meridiane: aparitia unor cantareti – in cazul amintit Margareta Paslaru – pe post de actori. Sigur, veti spune, adeseori vocea nu tine loc si de talent scenic si marturie in acest sens stau realizarile modeste ale lui Britney Spears in Crossroads, ale lui Mariah Carey in Glitter si chiar ale lui Elvis, in multimea de filme muzicale in care a jucat si unde era bun doar atunci cand canta. Nimic mai fals, afirma criticii, aducand ca argument performantele cinematografice ale altor muzicienei faimosi.
Dolly Parton
Primul exemplu asupra caruia ne vom opri este Dolly Parton, intr-un film ce a facut furori in anii ’80, cand a putut fi urmarit si pe ecranele romanesti: „De la noua la cinci”. Cunoscuta in America drept cea mai mare cantareata de country din toate timpurile, un fel de Maria Ciobanu sau Irina Loghin „a lor”, Dolly Parton a surprins placut critica de specialitate si auditoriul prin modul cum a dat viata, pe marele ecran, unei secretare unse cu toate alifiile, pe nume Doralee Rhodes. Este o comedie pe care o putem urmari si astazi cu placere: trei angajate persecutate si hartuite de colegii si mai ales de sefii lor pentru simplul motiv ca sunt femei care il rapesc pe „boss-ul” cel mare, incercand sa dovedeasca faptul ca acesta e implicat in tot felul de matrapazlacuri. In mod surprinzator, Dolly a reusit, prin modul cum a dat viata personajului ei, sa le depaseasca pe Lily Tomlin si Jane Fonda, partenerele de scena si a fost chiar nominalizata, in 1980, la Globul de Aur pentru cea mai buna actrita.
Mick Jagger
Liderul trupei Rolling Stones, Mick Jagger, s-a indragostit de a saptea arta inca dinainte sa devina un star rock, infiintandu-si ulterior propria sa companie de productie. Fara indoiala, cel mai bun rol al sau a fost cel din filmul Performance, in 1970. Este povestea unui gangster englez pe nume Chas, care e nevoit sa se ascunda, dupa ce ucide doi asasini platiti sa-l lichideze. El inchiriaza subsolul unei case detinute de Turner (Mick Jagger), un muzician retras si excentric, care il initiaza curand in lumea rockului psihedelic, ceea ce implica si consumul de mari cantitati de droguri. La data aceea, Jagger era deja un superstar si practic si-a jucat propriul rol de rebel neinteles. A mai jucat in Fitzcarraldo, al lui Werner Herzog, in filmele Freejack si Bent iar, in 2002, in Omul din Campiile Elizee, alaturi de Angelica Houston.
Kris Kristofferson
Va este cunoscut desigur chipul de patriarh si privirea blanda si senina ale lui Kris Kristofferson, unul dintre cei mai faimosi cantareti de country si in egala masura un textier talentat, care a realizat pana acum nu mai putin de 25 de albume. Ca actor, el a aparut de obicei in roluri minore, mai ales in westernuri si filme de actiune. Dar filmul Alice nu mai locuieste aici, din 1974, a demonstrat pentru prima oara adevaratele valente ale acestui talent multilateral. Personajul principal este Alice (Ellen Burstyn), o mama vaduva ce porneste spre vest, in cautarea unei noi vieti. David este un fermier divortat, singuratic, care se imprieteneste mai intai cu fiul lui Alice, pentru ca apoi sa se indragosteasca de aceasta si sa inceapa o idila de o frumusete aparte. Rolul Alice i-a adus lui Ellen Burstyn un bine meritat Oscar iar Kristofferson a primit si el aplauzele criticii.
Cher
Muzica lui Cher este indragita de unii, in vreme ce altii spun ca este „inascultabila”. Totusi, cu totii trebuie sa recunoastem ca diva nu a fost ocolita de talent si felul cum a jucat in comedia Moonstruck (1987) ne face sa regretam ca regizorii nu au distribuit-o mai des in productiile lor. Cher joaca aici rolul Loretteri Castorini, o contabila din Brooklyn care se indragosteste iremediabil de fratele logodnicului sau, jucat de foarte tanarul pe atunci Nicholas Cage. Amuzanta, exuberanta si energica, Cher a reusit sa convinga pana si pretentiosii critici americani, care i-au acordat premiul Oscar pentru cea mai buna actrita!
David Bowie
David Bowie a devenit faimos in anii ’70, ca pionier al asa-numitul „glam-rock”, prin albume precum „Ziggy Stardust and the Spiders from Mars” si „Aladdin Sane”. Ulterior insa se va dovedi unul dintre cele mai eclectice talente ale rockului, abordand si alte genuri, de la soul la techno. Era firesc ca un asemenea personaj plurivalent sa imbratiseze si cariera actoriceasca. In 1976, el a jucat in The Man Who Fell to Earth, in rolul unui extraterestru venit pe Terra in cautare de apa, pentru planeta sa aflata in prag de colaps. El devine aici un mogul media si cade prada exceselor inerente bogatiei si puterii. Este un film straniu dar extraordinar de bine realizat si criticii spun ca aparitia la fel de stranie a lui Bowie a demonstrat ca acesta a fost efectiv nascut sa joace roluri de extraterestri!
Bjork
Cantareata islandeza Bjork este cunoscuta pentru ciudateniile ei dar si pentru talentul muzical exceptional. Putin stiu insa ca in 2000, ea si-a incercat norocul si in cinema, jucand intr-un muzical experimental, Dancer in the Dark, sub bagheta unui monstru sacru: Lars Von Trier. Bjork o interpreteaza pe Selma, o tanara din Cehia care emigreaza in SUA si se angajeaza intr-o fabrica. Visul ei este sa devina cantareata pe Broadway si de aceea, tot timpul canta si danseaza – majoritatea melodiilor de pe coloana sonora sunt interpretate chiar de ea. Criticii au fost surprinsi de talentul si naturaletea ei, cu atat mai mult cu cat micuta islandeza nu mai cochetase niciodata cu lumea celei de-a saptea arte.
GABRIEL TUDOR
Comentarii