• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Cand istoria se scrie la Hollywood

Cand istoria se scrie la Hollywood

18 august 2016
in Blitz
A A

Imaginatia bogata a scenaristilor din „cetatea filmului” reprezinta un lucru laudabil, atunci cand e vorba de pelicule de fictiune. Nu la fel de laudabila insa e dorinta unora de a realiza filme istorice, adica inspirate din fapte reale, prezentand insa spectatorilor o versiune proprie, adesea total denaturata, a realitatilor din trecut. Despre acest subiect am mai scris in rubrica de fata, dar revenim azi, prin a va prezenta noi exemple care atesta faptul ca, parafrazand un celebru clasic, „nu conteaza cine scrie istoria, conteaza cine o regizeaza”.

Lawrence al Arabiei (1962)

 Desi considerat unul dintre cele mai mari filme realizate vreodata, Lawrence al Arabiei este plin de inexactitati istorice cel putin partinitoare. De pilda, Auda abu Tayi (Anthony Quinn) n-a fost nici pe departe bruta lacoma prezentata in film, ci un conducator arab inteligent si cultivat. In alta ordine de idei, in film ni se spune ca Lawrence primeste vesmintele de beduin ca semn suprem de pretuire, dupa ce salveaza o armata araba in desert, cand in realitate, adevaratul colonel Lawrence spune, in memoriile sale, ca in momentul acela purta deja haine de beduin de sase luni si nu i le daruise nimeni intr-un cadru solemn.

 In fine, in lupta de la Aqaba, Lawrence apare, in film, ca eroul curajos care inclina sortii bataliei de partea arabilor, desi realitatea a fost mai prozaica: in timpul sarjei, colonelul si-a impuscat, din greseala, in cap, camila pe care calarea, fiind aruncat la pamant; Aqaba a fost cucerita de arabi, a doua zi.

Regatul Cerului (2005)

 Foarte putine evenimente istorice sunt atat de controversate ca si cruciadele, asa incat initial multi au aplaudat gestul curajos al lui Ridley Scott de a regiza un film inspirat din aceste expeditii. Scott a plasat actiunea filmului in timpul armistitiului incheiat intre regele Baudoin al IV-lea al Ierusalimului si temutul razboinic musulman Saladin. Din pacate, Baudoin (remarcabil interpretat de Edward Norton, avand pe fata o masca de argint) moare de lepra, iar pacea e subminata de fundamentalisti crestini pusi pe harta, ca Guy de Lusignan si Cavalerii Templieri.

 Desi ispititoare, povestea n-are pic de acuratete istorica. Deoarece Baudoin n-a fost, in realitate, figura blajina din film, ci chiar a facut o criza de nervi cand Guy de Lusignan n-a reusit sa-l atace pe Saladin. Acesta din urma e si el portretizat ca un suveran intelept, obligat sa intre in razboi impotriva vointei lui, cand de fapt el a luptat toata viata pentru cucerirea Ierusalimului. Oricum, cea mai mare discrepanta ramane portretul facut lui Balian de Ibelin (Orlando Bloom).

 In realitate, acesta nu a fost un fierar francez chinuit de crize mistice, ci un cavaler brutal, gata sa treaca orice musulman prin foc si sabie. Mai mult, desi cronicile istorice sustin ca Ibelin ar fi aparat Ierusalimul umar la umar cu patriarhul acestui oras, in film clericul este prezentat ca un om las, care submineaza eforturile de aparare, pentru ca, nu-i asa, nici macar un regizor ca Scott n-ar fi putut, in lumea „corect politica” si imbibata de ateism militant de la Hollywood, sa prezinte un cleric crestin intr-o lumina favorabila…

300: Ascensiunea unui imperiu (2014)

 In 2007, studiourile Warner Bros au dat lovitura cu filmul 300, inspirat din lupta eroica a spartanilor la Termopile. Din punctul de vedere al istoricilor, filmul a fost o catastrofa, infatisand unul dintre cele mai opresive state antice, Sparta, drept un far calauzitor al libertatii. Insa acesta a fost doar inceputul, caci continuarea filmului, 300: Ascensiunea unui imperiu, aparuta in 2014, a fost si mai „trasa de par”! Filmul incepe cu batalia de la Maraton, generalul atenian Temistocle fiind prezentat luandu-i prin surprindere pe persani, care nici nu apucasera sa debarce bine de pe corabii.

 In realitate, intre debarcare si lupta propriu-zisa au trecut cinci zile, deci nici vorba de elementul-surpriza. Dar acesta e doar… aperitivul. Pentru ca imaginatia debordanta a scenaristilor face ca Temistocle sa devina un fel de supererou si sa lanseze o sageata direct in pieptul regelui persan Darius I. Doar ca oricine a citit manualul de istorie antica pentru clasa a V-a stie ca atenienii de rang inalt, fiind hopliti, luptau doar cu sabia si scutul, considerand o rusine sa-si ucida adversarul de la distanta, cu arcul. Asta ca sa nu mai vorbim de faptul ca, in realitate, Darius n-a murit la Maraton, ci bine-mersi, la cativa ani dupa aceea, din cauza varstei inaintate.

 Bomboana pe coliva e pusa de scena in care regina Gorgo a Spartei soseste cu o uriasa flota si-i distruge pe persani. Acceptand, prin absurd, ca spartanii erau marinari priceputi – ceea ce n-au fost niciodata – nu ne putem insa imagina ca un popor atat de misogin ca spartanii sa-si aleaga vreodata in frunte o regina…

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Horoscopul saptamanii: 22-28 august 2016

Urmatorul Articol

Sunetul muntelui, poezie si drama no

Articole Similare

Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Urmatorul Articol

Sunetul muntelui, poezie si drama no

Ridichea si cancerul

Imobilitatea ne blocheaza gatul

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
Istorii

Povestea unei statui controversate – „Hristos din adâncuri”

7 iulie 2025

În adâncurile linistite ale Marii Ligurice, în apropiere de coasta orasului San...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.