Ridichea este o binecunoscuta leguma din familia cruciferelor. Slab calorica, ea furnizeaza in schimb numeroase vitamine si minerale, dar mai ales compusi ai sulfului care pot ajuta la o mai buna prevenire a cancerelor. Contine putine elemente energetice, in schimb e compusa din 90% apa, putine glucide si doar urme de lipide si proteine. Vitamina C si vitaminele din grupa B sunt prezente in cantitate importanta in ridichi, alaturi de minerale (potasiu, calciu, fosfor, sodiu) si oligoelemente (fier, cupru, zinc, mangan). De asemenea, ca toate cruciferele, include compusi ai sulfului ce pot exercita o actiune protectoare in ceea ce priveste sanatatea, in special in legatura cu diverse forme de cancer.
Continutul in fibre al ridichilor este moderat, acestea fiind reprezentate preponderent de fibre insolubile. In general, vitaminele, compusii antioxidanti si fibrele din fructe si legume joaca un rol protector remarcabil pentru sanatatea noastra. De altfel, numeroase studii au demonstrat ca un consum ridicat (dar nu exclusiv!) de legume si fructe poate reduce riscul dezvoltarii unei boli cardiovasculare, a unui cancer, precum si a altor maladii cronice. Tot pe cale stiintifica s-a relevat ca un consum regulat de crucifere – precum ridichile – poate contribui la o prevenire mai importanta a anumitor cancere, cum sunt cel de plamani, cel al ovarelor, la femei, sau cel de rinichi. Efectul protector mentionat este datorat proprietatilor compusilor sulfului prezenti in aceste legume.
Pe langa recomandarile ce rezulta, logic, din informatiile precizate, trebuie totusi mentionat si ca persoanele care sufera de sindromul intestinului iritabil pot intampina unele dificultati in a suporta cruciferele in alimentatie. Programele nutritioniste recomanda consumul zilnic a cel putin 5 portii (minimum 80 grame) de fructe sau legume si folosirea din plin a oportunitatii de a gasi in acest sezon o larga oferta de produse naturale (cel putin, in principiu, caci utilizarea chimicalelor in agricultura face adevarate ravagii printre consumatori, in anumite conditii). Privitor la ridichi, acestea pot fi gasite pe tot parcursul anului – iarna, in primul rand ridichea neagra – insa perioada in care ele sunt cel mai savuroase e cuprinsa intre lunile iulie si octombrie. Orientativ, sa spunem ca doua sau trei linguri cu varf corespund unei portii de legume.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii