Ni se spune adesea ca polimatii – persoane cu abilitati dovedite in mai multe domenii de activitate – au constituit o caracteristica a altor vremuri. Nimic mai fals! Si astazi, in epoca informaticii si a vitezei, exista oameni cu competente variate si foarte solide, in domenii de activitate total diferite.
Un exemplu ar fi cel al sportivilor deveniti actori. Deoarece, desi cel mai adesea sportivii sunt ironizati pentru ca nu prea s-au impacat bine cu scoala si cu exprimarea, exista numeroase exceptii de la aceasta regula – fapt relevant mai ales in sfera celei de-a saptea arte.
Jason Statham
Poate n-o sa va vina sa credeti, dar Jason Statham, eroul incontestabil al filmelor de actiune din ultimele doua decenii a fost, in adolescenta si prima tinerete, unul dintre cei mai buni saritori la trambulina ai Marii Britanii. De altfel, el a obtinut chiar un loc fruntas la Jocurile Commonwealthului din 1990, unde a concurat pentru Anglia.
Si poate ca ar fi ramas doar un sportiv de performanta cu multe medalii in panoplie daca nu ar fi trecut apoi la modeling – unde a fost remarcat de regizorul Guy Ritchie. Acesta a avut incredere in Statham si intuitia lui nu a dat gres: in doar cativa ani, fostul scufundator s-a impus drept unul dintre cei mai talentati actori de la Hollywood, evoluand in filme precum trilogia „Curierul”, „Jaf in stil italian”, „Crank”, seriile „Eroi de sacrificiu” si „Furios si iute”.
Dwayne Johnson
Inainte de a fi actor, Dwayne „Rock” (Stanca) Johnson era deja o celebritate, fiind unul dintre cei mai apreciati luptatori de wrestling din Statele Unite. Totusi, aceasta nu este singura legatura cu sportul a simpaticului actor american: in liceu si ulterior, dupa terminarea acestuia, el a fost un excelent jucator de fotbal american, castigand titlul national in 1991 cu Miami Hurricanes, inainte de a se transfera la Calgary Stampeders, Liga Canadiana de Fotbal.
Dupa ce a jucat in cateva roluri minore, in seriale de televiziune, Johnson si-a facut debutul pe marele ecran in „Mumia revine”, jucand rolul Regelui Scorpion, pe care-l va relua in continuarea filmului, in 2002. De atunci, a evoluat in numeroase productii de succes: „Bun venit in jungla”, „Praf si pulbere”, „G.I. Joe: Represalii”, „San Andreas”, „Rampage: scapati de sub control” si, evident, seria „Furios si iute”.
Dolph Lundgren
Rareori s-a mai vazut la Hollywood un actor cu preocupari atat de diverse ca Dolph Lundgren. Absolvent al unei facultati de chimie industriala in Suedia natala, Dolph a fost mai intai inginer, orientandu-se apoi catre artele martiale si devenind campion si ulteror antrenor in stilul kyokushin.
Dupa un rol minor in filmul „Perspectiva unei crime” (1985) din seria James Bond, el a dat lovitura la Hollywood prin rolul boxerului rus Ivan Drago, adversar al personajului interpretat de Sylvester Stallone in „Rocky IV”. Fizicul lui de efeb si chipul daltuit parca in piatra (care i-au facut pe criticii de film sa afirme ca a fost parca fabricat in laborator pentru a juca in productii de actiune!) l-au impus in numeroase filme de succes, precum „Scorpionul rosu”, „Soldatul universal”, „Johnny Mnemonic”, „Aquaman” sau seria „Eroi de sacrificiu”.
Dave Bautista
Cu muschi de otel si o tenacitate de catar, Dave Bautista parea destinat pentru totdeauna unei cariere sportive. A si avut-o, vreme de doua decenii, cat a practicat luptele americane – wrestling – dar la un moment dat a prins „microbul” cinematografiei si nu s-a mai intors in ring.
Primul lui rol a fost Aldar, un extraterestru malefic din filmul „Smallville”. Au urmat pelicule bine primite de public, care au adus profituri de milioane de dolari: „Riddick”, „Gardienii galaxiei”, „Blade Runner 2049”, iar cinefilii abia asteapta sa-l revada pe impozantul Bautista in mult-asteptatul „Dune”.
Johnny Weissmuller
Si nu putem incheia acest scurt periplu prin lumea sportivilor-actori fara a-l aminti si pe Johnny Weissmuller, nascut la Timisoara in 1904, dar emigrat, cu parintii sai, in SUA cand nu implinise inca un an. Copil bolnavicios, Johnny a fost indrumat de medici catre inot si a fost atat de atras de acest sport incat a devenit de cinci ori campion olimpic la inot (la Olimpiadele din 1924 si 1928) si s-a impus de 67 de ori, la diverse probe si stiluri, la campionatele mondiale.
A fost, totodata, primul om care a inotat 100 m sub un minut. In 1932 a semnat un contract cu studiourile de film MGM, pentru „Tarzan, omul-maimuta”, dupa care va evolua si in celelalte 13 filme ale seriei, devenind unul dintre cei mai indragiti actori interbelici, mai ales datorita strigatului care l-a facut celebru.
GABRIEL TUDOR
Comentarii