• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Catherine Deneuve – simbol pentru cultura franceza

Catherine Deneuve – simbol pentru cultura franceza

15 ianuarie 2014
in Blitz
A A

Una dintre cele mai mari actrite franceze, adorata de generatii pentru frumusetea misterioasa si talentul nemarginit, a demonstrat, la cei 70 de ani, ca este o artista desavarsita pentru care timpul sta in loc.

Debut timpuriu

 Venita pe lume la Paris, intr-o familie unde actoria nu era straina, tatal sau, Maurice Dorleac era actor de film si teatru, Catherine Fabienne Dorleac (n. 22 octombrie 1943), a debutat de timpuriu, pe cand avea doar 13 ani, in filmul Les Collegiennes, cand preia si numele mamei sale, Deneuve, pentru a se putea face delimitarea intre ea si sora sa mai mare Francoise Dorleac, care a avut un sfarsit tragic intr-un accident cu masina. Cativa ani mai tarziu, ajunge in paginile revistelor mondene si devine "logodnica nr. 3" a regizorului Roger Vadim (cu care are un fiu, Christian), pe care-l va creste singura.

Faima si notorietate

 La 21 de ani era deja o stea a cinematografiei. Filmele care i-au adus recunoastere si succes au fost Umbrelele din Cherbourg (1964) al lui Jacques Demy (unde a interpretat exemplar rolul unei adolescente care iubeste un soldat dar se casatoreste cu un alt barbat pentru care nu are nici un sentiment), pelicula "Repulsion" (1965) semnata de Roman Polanski, de la care a pornit porecla "fecioara de gheata" unde a jucat rolul unei belgiene frumoase, distanta si misterioasa care se transforma intr-o ucigasa si "Belle de Jour" (1967) a lui Bunuel unde interpreteaza rolul unei femei frigide, care lucreaza ca prostituata la lasarea noptii, personajul devenind un simbol al "erotismului rece, de unde pornesc visurile". In aceste filme Chaterine Deneuve a izbucnit ca un vulcan. Cu Bunuel se va mai intalni la realizarea peliculei "Tristana". In acelasi an isi demonstreaza talentul in filmul lui Demy, "Les Demoiselles de Rochefort", unde o gasim jucand alaturi de sora sa, Francoise Dorleac.

Frumusetea ei rece care o apropie de cea a Gretei Garbo a ajutat-o sa fie distribuita in filme de autor, reusind sa lucreze alaturi de mari regizori ai anilor '60, precum Francois Truffaut, Luis Bunel, Roman Polanski dar si mai tinerii cineasti Armaud Desplechin, Francois Ozon, pana la Emmanuelle Bercot, in cel mai recent film al sau "Elle s'en va" (2013). Din palmaresul actritei fac parte filme emblematice pentru cinematografia secolului al XX-lea. Pe langa cele amintite mai sus, putem mentiona si "Sirena de pe Mississippi" si "Ultimul metrou", de Truffaut, "Anotimpul meu preferat" si "Les voleurs" de Andre Techine, "Dansand cu noaptea" de Lars von Trier sau "8 femei" de Francois Ozon.

Ocazionalele ei incursiuni prin lumea de la Hollywood, unde actrita continua sa aleaga roluri din ce in ce mai incitante, includ si legendarul personaj bisexual din filmul Foamea/ The Hunger de Tony Scot dar si un rol in serialul de televiziune "Prietenie pe muchie de cutit". Catherine Deneuve a stiut sa faca trecerea de la rolurile de sex-symbol din tinerete, la cele mature, serioase, ramanand si acum, la cei 70 de ani, una dintre cele mai solicitate actrite. Pentru rolurile din Ultimul Metrou si Indochine, castiga Premiul Cezar si o nominalizare la Oscar pentru cea mai buna actrita in "Indochine".

Muza lui Yves Saint Laurent si viata personala

 Putini stiu ca faimoasa actrita a fost muza lui Y.S. Laurent, acesta creandu-i tinutele pentru multe dintre filmele in care a jucat. In anii '70 ea a devenit imaginea celebrului parfum Chanel nr.5, parfum se ce vinde in Statele Unite ale Americii ca painea calda, pentru americani, actrita fiind cea mai eleganta femeie in viata. Dincolo de cariera sa impresionanta, Catherine Deneuve a avut o viata personala deloc lipsita de sare si piper. La 18 ani s-a indragostit de regizorul Roger Vadim, iar la 19 ani avea un baiat, Christian. La 21 de ani s-a casatorit (singura ei casatorie) cu fotograful britanic David Bailey, de care a divortat in 1972 deoarece s-a indragostit de Marcello Mastroianni cu care are o fiica, Chiara, actrita.

 Intr-un interviu acordat ziarului Daily mail din Londra, actrita a vorbit deschis despre tinerete, frumusete, maturitate si cea mai buna decada din viata unei femei. Ea sustine ca astazi totul tine de cat de multa piele se vede si mai putin de ce spui. Cu putina amaraciune declara ca nu si-ar mai dori sa fie actrita tanara azi. "Toate trebuie sa arate ca papusile Barbie, nu li se mai permite sa fie diferite", conchidea actrita.

 Considerata una dintre marile doamne ale scenei franceze, dar si ale cinematografiei internationale, Catherine Deneuve, simbolizand eleganta franceza este una din putinele actrite din Franta care au fost incluse in Hall of Fame, la Hollywood. Dincolo de "glamourul" burghez, actrita franceza "nu este deloc femeia glaciala pe care a descris-o toata lumea. Catherine se arunca cu corpul inainte, este mereu gata sa isi asume riscuri", declara regizoarea Nadine Tritignant, care a lucrat cu actrita in filmul "Nu se intampla decat altora". Pentru intreaga sa cariera, Catherine Deneuve a fost recompensata anul trecut cu un premiu la gala organizata de Academia de Film Europeana.

IOANA FLORIA

ShareTweet
Articolul precedent

Horoscopul saptamanii: 20-26 ianuarie 2014

Urmatorul Articol

Nu ocoliti sfecla rosie!

Articole Similare

Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Urmatorul Articol

Nu ocoliti sfecla rosie!

Traim intr-o lume "chimica"

Comori vegetale din Egiptul antic

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 14-20 iulie 2025

14 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceste zile va puteti distra, pentru ca va simtiti...

Citeste mai departe
Istorii

Bessie Coleman, prima femeie afro-americana pilot

14 iulie 2025

Într-o epoca în care femeile si persoanele de culoare abia daca visau...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.