Unele persoane nu agreeaza deloc gustul acestei minunate legume, pentru ca ar fi prea "greu", prea dens si cu iz de pamant. Cu toate acestea, calitatile sfeclei rosii sunt uneori inegalabile, si nu doar in domeniul gastronomic, ci si in cel al tratamentelor naturale. Iar la evidentierea unor asemenea virtuti remarcabile, dupa cum vom arata mai jos, contribuie atat leguma ca atare, cat si sucul proaspat obtinut din ea. Calitati cu atat mai importante in perioada sezonului rece, cand organismul nostru este privat, prin forta imprejurarilor, de un aport normal de vitamine, minerale si alte substante vitale. Ce spuneti numai despre actiunea sa anticancerigena si de fortifiere a imunitatii?
In spatiul rusesc, mai ales, sfecla rosie se foloseste in special la gatitul faimoaselor borsuri "intronate" pe drept cuvant pe mesele oamenilor obisnuiti care mai pastreaza vechile traditii culinare, dar si terapeutice. In acelasi domeniu, la noi aceasta leguma este cel mai apreciata in binecunoscuta salata cu hrean care acompaniaza, de pilda, rasolul fraged de vita. Cu toate acestea, sfecla-rosie merita mult mai mult. I se poate spune, pe buna dreptate, "bomba cu energie": este atat de sanatoasa, incat ea singura, consumata proaspata, sub forma de suc ori in salate care mai de care mai gustoase, poate tine departe o sumedenie de boli.
Sfecla rosie intareste imunitatea organismului. Pe timpul iernii, organismul este supus permanent atacului diverselor forme de virus gripal si nu numai. Pentru o protectie eficienta, este indicat sa avem o alimentatie cat mai echilibrata, bogata in vitamine si minerale. Iar sfecla rosie contine din belsug tot ce avem nevoie pentru a lupta impotriva bolilor specifice sezonului rece.
Prevenirea cancerului. Betacianina, pigmentul care da culoarea inconfundabila acestei legume cu gust dulce-acrisor, are proprietati antioxidante demonstrate. Aceasta inseamna ca protejeaza celulele si impiedica degenerarea lor. De asemenea, sfecla rosie are si proprietati antitumorale dovedite!
Scaderea tensiunii. Sfecla rosie contine mari cantitati de nitrati, substante care, odata transformate in nitriti, produc o vasodilatatie la nivelul arterelor, micsorand in felul acesta nivelul tensiunii arteriale.
Ajuta la tratarea anemiei. Sfecla rosie este foarte bogata in fier, mineral de care organismul are nevoie pentru producerea de hemoglobina. Prin urmare, nu doar cei care sufera de anemie se pot bucura cu prioritate de aceste proprietati, ci si femeile insarcinate, cele aflate la menopauza ori, indiferent de varsta, femeile pe care ciclul menstrual le "saraceste" de o multime de minerale si vitamine esentiale.
Sucul detoxifiant de sfecla rosie. Beti in fiecare zi cel putin un pahar de suc preparat din sfecla rosie, morcov si mar! In pofida unor pareri adverse, acest amestec miraculos are gust bun, dar in primul rand are calitatea extraordinara de a detoxifica pe cale suta la suta naturala ficatul si intestinul gros. Iar daca tinem cont si de faptul ca in sezonul rece, asa cum am mai spus, intregul nostru organism se afla in deficit de substante vitale si deci imunitatea scade, sucul mentionat mai sus reechilibreaza aceasta imunitate, facand adevarate minuni. Proportiile recomandate sunt: 40% suc de sfecla rosie, 40% suc de morcov si 20% suc de mar.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii