In fiecare an, o serie de filme noi ajung in cinematografe si pe micile ecrane pentru a prezenta realitatile crude ale razboiului.
De la Top Gun (1986) pana la adaptarea de catre Netflix a filmului Nimic nou pe frontul de vest (2022), submarinele, avioanele si bataliile epice sunt de obicei in centrul atentiei, insa rareori istoria complexa a tancurilor ajunge la Hollywood.
In randurile care urmeaza va propunem doar o scurta lista cu unele dintre cele mai bune filme de actiune ale caror personaje principale sunt aceste uimitoare masinarii blindate care au schimbat radical istoria confruntarilor militare.
Batalia din Ardeni (1965)
Campania din Ardeni a fost ultima ofensiva germana de pe Frontul de Vest, precum si cea mai mare si cea mai mortala actiune purtata vreodata de armata Statelor Unite. Filmul prezinta ofensiva prin ochii ofiterului american de informatii, lt. col. Kiley (Henry Fonda) si a comandantului german de Panzer, col. Hessler (Robert Shaw).
Ca multe filme de razboi, Batalia din Ardeni omite insa cateva detalii istorice si exista greseli care umbresc povestea. Un exemplu in acest sens este reprezentarea gresita a Padurii Ardenilor din Belgia, care era mai dens impadurita in realitate.
Chiar si Dwight D. Eisenhower a denuntat filmul din cauza inexactitatilor sale istorice. Daca sunteti in cautarea acuratetei, aceasta pelicula s-ar putea sa nu fie pentru dumneavoastra, dar imaginile viscerale si scenele epice de lupta il fac unul dintre cele mai bune filme cu tancuri lansate vreodata.
Patton (1970)
Patton spune povestea unuia dintre cei mai faimosi comandanti de tancuri si lideri militari din istorie: generalul George S. Patton. Filmul urmareste cariera militara a acestuia de-a lungul celui de-al Doilea Razboi Mondial, de la campania din Africa de Nord pana la caderea Germaniei in 1945.
Portretul lui Patton interpretat magistral de George C. Scott echilibreaza realizarile legendarului general cu numeroasele sale defecte. Cunoscut pentru faptul ca era insubordonat si incapatanat, temperamentul sau aprig l-a impiedicat in cele din urma sa devina principalul general american in timpul Operatiunii Overlord.
Acest film a fost unul dintre primele care a aratat cu acuratete publicului realitatile razboiului cu zeci de tancuri reale care schimbau lovituri… Practic, Patton a fost primul film care a recreat o intreaga batalie cu tancuri in timpul productiei.
Un pod prea indepartat (1977)
Acest film cu o distributie de exceptie – Michael Caine, Sean Connery, Gene Hackman, Robert Redford, Anthony Hopkins si James Caan – spune povestea Operatiunii Market Garden, o campanie cu rezultate mixte, conceputa de Aliati pentru a grabi sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Condusa de mai multe divizii aeropurtate americane, sustinute de britanici si polonezi, Operatiunea Market Garden s-a bazat pe poduri pentru a elibera parasutistii si a avansa spre orasul Arnhem din Olanda.
Aproape tot ce putea merge prost a mers prost, iar serviciile de informatii slabe, comandantii prea zelosi si rezistenta germana necrutatoare au impiedicat Aliatii sa ajunga la Arnhem – podul de aici s-a dovedit a fi prea departe. In general, Un pod prea indepartat se numara printre cele mai exacte din punct de vedere istoric filme de pe aceasta lista. Singura obiectie ar putea fi reprezentarea prea pozitiva a feldmaresalului britanic Bernard Montgomery, ca urmare a faptului ca regizorul Richard Attenborough a refuzat sa puna in evidenta erorile acestuia.
Sahara (1943)
Cu Humphrey Bogart in rolul principal, Sahara (1943) ii indeparteaza pe spectatori de pe Frontul de Vest si ii duce in Libia pentru o experienta cu totul diferita a celui de-al Doilea Razboi Mondial. In urma caderii Tobrukului, sergentul Joe Gunn (Bogart) din armata americana isi conduce echipajul de tancuri prin desertul Sahara, unde in curand raman fara cea mai valoroasa marfa: apa.
Gunn si oamenii sai dau peste o fantana straveche si, cu germanii pe urme, decid sa ramana si sa apere locul. Inferiori numeric si ca armament, soldatii aliati trebuie sa-si infrunte inamicii cu consecinte devastatoare.
Sahara face o serie de referiri la actiunile din Tobruk din mijlocul anului 1942. Interpretarea lui Bogart surprinde perfect framantarile cu care se confrunta soldatii care urau razboiul, dar care au continuat sa-si serveasca plini de curaj patria.
GABRIEL TUDOR
Comentarii