De mai bine de noua veacuri, Templierii apar in anumite contexte in atentia publica, in urma unor dezvaluiri, prezentari ale unor secrete ale vechiului ordin sau prin amplificarea voita a unor aspecte ramase secrete pana in prezent, iar incitantul subiect constituie o provocare majora spre a cauta limpezirea unor aspecte neclare din istoria omenirii.
Grota secreta cu sfinti martiri
Intamplator, in vara anului 1742, un muncitor a descoperit o grota artificiala sub zona unei piete a orasului Royston din comitatul englez Hertfordshire. Nu cavitatea ca atare i-a uimit pe oamenii de stiinta din epoca, ci forma de clopot, dimensiunile (5 metri diametrul si 8 metri inaltimea!) si mai ales numeroasele sculpturi executate in roca de creta.
Principalele reprezentari sunt cateva scene de martiriu, ai caror protagonisti au fost identificati ca fiind sfintii Laurentiu, Cristofor si Ecaterina din Alexandria. Oarecum surprinzator, alaturi de imaginile de sorginte crestina apar unele evident pagane: un cal de dimensiuni foarte mari, un simbol feminin de fertilitate cunoscut sub numele de „sheela na gig”, un personaj cu un craniu in mana dreapta si cu o lumanare in stanga (ceremonie de initiere?) si multe figuri inexpresive.
Referitor la cine a creat bizarul spatiu subpamantean, desi in discutie au intrat si francmasonii timpurii, teoria care a captat cel mai mult imaginatia publica este ca grota a fost o ascunzatoare a cavalerilor templieri, ordin enigmatic de calugari razboinici care au obtinut bogatie si influenta vasta in Europa, inainte de a fi suprimat violent in 1307.
Templierii au fondat orasul din apropiere, Baldock, in anii 1140 si faceau comert saptamanal la piata de unt din Royston. Se presupune ca pestera era o structura preexistenta, folosita de templieri pentru a depozita alimente perisabile, pentru numeroasele lor rugaciuni zilnice si pentru a ramane peste noapte in zilele de piata.
Nu toti istoricii sunt convinsi ca exista o legatura intre grota si Templieri, o analiza stilistica a figurilor sculptate indicand originea lor in perioada 1360-1390, mult dupa ce Cavalerii Templieri au fost activi in Royston.
„Vatican” al calugarilor razboinici
Ascunsa in umbra unui castel templier, Biserica Santa Maria dos Olivais din Tomar este panteonul maestrilor templieri portughezi. A fost construita in secolul al XIII-lea pe structura bisericii originale a Ordinului Templului, ridicata pe un edificiu anterior, o manastire din perioada vizigota.
Turnul-clopotnita, care fusese folosit din secolul al XII-lea ca turn de veghe, a fost reconstruit in secolul al XVI-lea. Timp de aproape 900 de ani, turlele inaltate si zidurile fortificate ale cetatii Manastirii lui Hristos de pe deal au stat de paza asupra orasului din centrul portughez Tomar.
Construita in 1160 ca sediu al misterioasei armate catolice a Cavalerilor Templieri care l-a slujit pe Papa, aceasta fortareata intinsa, in stil romanic, gotic si baroc, inscrisa in UNESCO, a servit ca piesa centrala a puterii templierilor in Portugalia.
Edificiul are un zid exterior de aparare si o cetate cu turn in interior. Turnul central, cu functii rezidentiale si defensive, a fost introdus in Portugalia de templieri, iar cel din Tomar este unul dintre cele mai vechi.
O alta noutate adusa de templieri sunt turnurile rotunde din zidurile exterioare, mai rezistente la atacuri decat cele patrate. Cand orasul a fost fondat, majoritatea oamenilor de aici locuiau in case construite in spatele zidurilor exterioare de protectie. Nu intamplator, intregul complex este considerat un „Vatican” templier, dar in realitate este doar una dintre constructiile fabuloase lasate de membrii acestui ordin, pe parcursul celor numai doua secole de existenta, care a fost distrus din cauza bogatiilor si puterii detinute.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii