Sectia de Etnografie si Arta Populara a Muzeului Judetean Mures, printre cele 120 de colectii etnografice cu 8.000 de piese, adaposteste si o colectie unicat in Romania: cea de ceramica neagra in suluri de lut. Piesele existente aici au fost confectionate din epoca dacica pana in perioada comunista pe valea Muresului superior, in localitatile Deda, Morareni si Pietris.
Colectia actuala, foarte valoroasa si ca tipologie, a fost constituita din piese adunate intre 1918 si 1940 de Aurel Filimon pentru a fi completata pe parcurs cu alte piese unice pentru ca astfel sa fie reprezentate toate zonele etnografice muresene. S-a urmarit formarea unei colectii care sa exceleze prin raritatea pieselor, diversitatea tipologica precum si valoarea artistica deosebita. O colectie care cuprinde oale, cancee, ulcioare, cratite, castroane, blide, decorate cu diferite tehnici ornamentale, cum explica pentru Agerpres Angela Popa, sefa sectiei. De ce este deosebita aceasta ceramica? Explicatia specialistilor e simpla: „Ceramica in suluri de lut este deosebita pentru ca, spre deosebire de cea realizata la roata, aceasta era executata fie la roata inceata, fie la masa de lutarit, iar din acest motiv are un aspect rudimentar”.
Tehnologia consta in faptul ca se realizeaza benzi din lut, care sunt fixate pe aceasta masa inceata. Incet-incet benzile sunt ridicate dand forma vasului, de exemplu tronconica, iar apoi fasiile se unesc intre ele de catre olar si se da un mic finisaj. „Ceramica aceasta era, in primul rand, de uz gospodaresc, nu era decorativa, dar era foarte solicitata pentru ca ea conserva foarte bine alimentele, pentru ca erau si vase pentru gatit, dar erau si vase pentru conservat, pentru pastrat alimentele”, spune un cercetator din cadrul Muzeului de Etnografie din Targu Mures. Interesant este faptul ca aceasta tehnica era practicata inca de pe vremea dacilor, potrivit descoperirilor arheologice din Tara Hategului, unde s-au gasit doar fragmente de ceramica.
In aceste conditii, la Muzeul de Etnografie din Targu Mures si la cel din Reghin vasele au devenit obiecte de colectie cu o valoare deosebita, la Targu Mures existand 200 de oale, strachini, vase tripodice si vase de pastrare a alimentelor. Vasele din ceramica neagra in suluri de lut au o forma rudimentara, au peretii grosi si sunt extrem de rezistente, spre deosebire de cele confectionate pe roata cu viteza mai mare, pe care se pot realiza vase cu peretii mai subtiri, mai usoare, dar mai putin rezistente.
Practic, peretii sunt de trei ori mai grosi decat la un vas obisnuit si asta le confera rezistenta. „Cele mai grele vase sunt cele de provizii, care puteau ajunge la 4-5 kilograme, apoi celelalte scad in functie de volum, de inaltime. Oala de galuste (de sarmale) are in jur de 2 kilograme. Vasele se faceau si in functie de familie, daca era o familie cu 10 copii, atunci si vasele erau mai mari, iar greutatea lor era mai mare”, afirma specialistii. Asadar, o colectie rara, de o valoare exceptionala, care poate incanta orice vizitator.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii