În mod paradoxal, în acest sfârsit de mileniu, când femeile inventariaza liste lungi cu succese care le dau dreptul sa pretinda sa fie tratate fara nici o discriminare în raport cu sexul masculin, imaginea barbatului puternic si protector, capabil sa le salveze la nevoie, înca le fascineaza chiar daca le e greu sa recunoasca. În timp ce diferentele între feminin si masculin tind sa se estompeze (barbatii îsi revendica cota lor de feminitate, fiind preocupati de produse cosmetice, de saloane de înfrumusetare, de abdomen plat, de cure de slabire etc.
În mod paradoxal, în acest sfârsit de mileniu, când femeile inventariaza liste lungi cu succese care le dau dreptul sa pretinda sa fie tratate fara nici o discriminare în raport cu sexul masculin, imaginea barbatului puternic si protector, capabil sa le salveze la nevoie, înca le fascineaza chiar daca le e greu sa recunoasca. În timp ce diferentele între feminin si masculin tind sa se estompeze (barbatii îsi revendica cota lor de feminitate, fiind preocupati de produse cosmetice, de saloane de înfrumusetare, de abdomen plat, de cure de slabire etc.), femeile viseaza la un ideal masculin care are sensibilitate feminina, dar în acelasi timp stie sa faca fata oricarei situatii demne de un barbat. În cinematografie, în perioada anilor 30-70, cow-boy-ul era personajul caruia i se atribuiau toate aceste calitati, pline de seductie: dur, aspru în aparenta, introvertit, singuratic, neînfricat, nonconformist dar cu simtul onoarei si al dreptatii, cu un ancestral simt al umorului, îndragostit de spatiile largi-nesfârsite, de pamântul pe care s-a nascut, de traditie, de animale si nu în ultimul rând de femei. În varianta moderna, locul cow-boy-ului de altadata a fost luat fie de asa-zisul macho, fie de „barbatul cu muschi”, deloc efeminat, eroul filmelor de actiune, care însa, pentru a fascina o femeie, trebuie sa fie înzestrat cu aceeasi sumedenie de calitati de odinioara… Sharon Stone, considerata una dintre cele mai inteligente actrite de la Hollywood si, pe deasupra, frumoasa, caustica, sigura pe sine, uneori cinica, nu se sfieste totusi sa recunoasca: „A fost o vreme când, împreuna cu cea mai buna prietena a mea mergeam sa vedem, în mare secret de altfel, filme cu idolii nostri: Stallone si Schwarzenegger. O consideram o placere vinovata!”. Acest gen de barbat care în propria-i personalitate pastreaza ceva din cow-boy-ul de pe ecran de odinioara este cel care, în continuare, atrage ca un magnet; sunt „durii” care prefera sa traiasca cât mai departe de agitatia oraselor civilizate si care îsi pun în valoare întreaga lor zestre de masculinitate.
MEL GIBSON
Un barbat de moda veche
Mel Gibson este un seducator modern si, totusi, un clasic nemuritor. Crede în Dumnezeu, în familie, în onoare, în patriotism. La 45 de ani, merge cu familia la slujba de duminica, are 7 copii si traieste de o viata alaturi de aceeasi femeie care îi este si sotie. A ajuns celebru si bogat datorita Hollywood-ului pe care nu-l poate suferi. Pentru el, Hollywood-ul este egal cu notiunea de calau. Ce-l intereseaza mai mult decât orice altceva? Educatia copiilor lui: „Îmi place sa câstig bani, acest lucru îmi permite sa platesc educatia copiilor mei. Sa învete în unele dintre cele mai bune scoli reprezinta una din prioritatile mele. De asemenea, ma intereseaza ca ei sa creasca în respectul fata de traditii. Pentru toate astea fac reguli stricte. Cercei, inele în nas nu vor exista sub acoperisul meu”. Figura sa aminteste de Robert Mitchum.
RUSSELL CROW
Un „Spartacus” de altadata
Desi se bucura de o ascensiune vertiginoasa în cariera de actor, iar munca pe platourile de filmare îl tine prizonier în cetatea filmului american, la 36 de ani cât are în prezent Russell Crow continua structural sa fie un fel de cow-boy aflat doar în trecere… pe la oras. Cu o conformatie atletica, de „baiat solid de la tara”, cu fata acoperita mai mereu de o barba nerasa de câteva zile, cu o privire albastra-otelita, actorul pare sa fie înca impregnat de colbul australian unde si-a petrecut copilaria. Mediul aspru în care a trait si-a pus irevocabil amprenta asupra sa, asa încât pare dispus sa-si asume orice risc si sa-si pastreze ca pe o marca proprie vocabularul deloc ales. În timpul turnarilor la „Gladiatorul” s-a ales cu un os fisurat la picior, cu un umar dislocat, cu o ruptura de tendon, cu zgârieturi si vânatai pe fata, dar toate astea parca nu i s-au întâmplat lui, ci altuia. Traieste singur într-o ferma întinsa pe o suprafata de 400 de hectare, în mijlocul unei crescatorii proprii de vaci, la o distanta de 7 ore de pista de la Sydney. E pasionat de motociclete, e mare bautor de bere si emana prin toti porii o virilitate percutanta care rapune multe inimi. „Gladiatorul” de azi aminteste de „Spartacus” de altadata.
PATRICK SWAYZE
Fermierul sfârsitului de mileniu
Cu un trup atletic si mers mai curând de cow-boy decât de dansator profesionist, Patrick Swayze este prototipul barbatului fara artificii. Nu-i de mirare, el este chiar fiul unui cow-boy texan autentic si a crescut la ferma familiei sale. Nu concepe sa traiasca fara un ranch, fara cai, fara tot felul de alte animale si nu îl deranjeaza deloc când uneori, cu malitiozitate, unii îi spun ca se comporta ca un fermier. Protagonistul din „Dirty Dancer” declara ca se sufoca la Hollywood, pe care îl considera un loc „contra-naturii”. E firesc asadar, ca a ales sa traiasca departe de zgomotul orasului, într-un ranch californian, în familia pe care si-a creat-o alaturi de sotia sa, Lisa, cu care s-a casatorit în urma cu 27 de ani. Idolul lui este Richard Widmarck.
PHIL BRONSTEIN
El Macho
Supranumit El Macho, el este singurul barbat care a reusit s-o îmblânzeasca pe capricioasa Sharon Stone, s-o transforme în sotie si, mai nou, în mama. Sigur pe masculinitatea sa, Phil Bronstein actioneaza întotdeauna ca un barbat de prezenta caruia trebuie sa se tina seama în orice împrejurare. Nu-i de mirare ca Sharon Stone vorbeste despre el de-a dreptul extaziata: „Este un barbat în adevaratul sens al cuvântului, la care visam înca de pe vremea când obisnuiam sa ies cu baieti efeminati. De când l-am întâlnit, eu însami m-am schimbat total. Sunt subjugata de forta masculinitatii lui, desi încerc sa-l fac sa-si accepte si partea lui de feminitate, pe care, teoretic cel putin, o respinge. Uneori sunt nevoita sa apelez la cele mai mari siretlicuri pentru a obtine ceea ce vreau de la el. Dar nu acestia sunt barbatii cei mai seducatori?”. Phil Bronstein, un John Wayne al zilelor noastre?
Vizita virtuala
Prima Scoala Româneasca din Sfântu Gheorghe, atestata documentar din anul 1799, poate...
Comentarii