„Pe 25-26 mai va veti putea bucura de: expozitii de arta plastica, fotografie, obiecte traditionale, proiectii de filme, concerte, spectacole de dans, ateliere handmade pentru copii. Timp de doua zile, în spatiile de poveste ale Palatului Brâncovenesc de la Mogosoaia si-au dat întâlnire: Uruguay, Turkmenistan, Vietnam, Egipt, Siria, Irak, Israel si România”, anunta Asociatia Pro Valores, o noua editie a festivalului „Mogosoaia ClasicFest”, sub genericul „Culturile lumii”.
– Sâmbata 25 mai, la ora 13.00 va avea loc Festivitatea de premiere si vernisajul expozitiei laureatilor editiei a V-a Concursului International de arta plastica „Martha Bibescu”, organizat în parteneriat cu Uniunea Artistilor Plastici din România.
În aceeasi zi, la ora 14.00 va debuta suita de manifestari propusa de Egipt, Siria si Irak: prezentare de filme documentare, concertul de muzica araba sustinut de Feras Sarmini (Politiki Lyra) si Alexandru Nistoreanu (Oud) si deschiderea expozitiei reunind lucrari de pictura si sculptura mica realizate de artistii Farouk si Ammar Alnahhas din Siria, de pictorul Geafar Dia din Iark, precum si obiecte traditionale din Egipt.
La ora 16.00, Ambasada Turkmenistanului propune un complex de manifestari din care nu vor lipsi: proiectii de filme documentare, un recital de dutar (instrument traditional din aceasta tara), spectacolul de dansuri traditionale „Kusht Depdi” si o expozitie în care vor fi prezentate carti dedicate personalitatii lui Magtymguly Fragi – 300 de ani de la nasterea creatorului limbilor turcice, precum si costume traditionale si fotografie.
– Duminica 26 mai, de la ora 12.00, debuteaza manifestarile propuse de Vietnam. Dupa proiectia de filme documentare, va avea loc un spectacol de costume traditionale vietnameze, precum si un recital sustinut de: Trinh Dan Nhi (vioara), Giang Nguyen Zha (violoncel) si Ana Gheba (pian). De asemenea într-una din salile de la parterul Palatului Mogosoaia vor putea fi admirate lucrarile de pictura ale pictoritei Van Duong Thanh.
La ora 14.00, Ambasada Uruguayului propune o calatorie în America de Sud, incluzând conferinta etnomuzicologului si cercetatorului Carlos Blanco Fadol, care de-a lungul a 40 de ani a folosit muzica ca un element de comunicare pur antropologic.
Acesta va sustine un recital împreuna cu percutionista Irina Radulescu. La final vor fi proiectate filme documentare despre „El Candombe” (un stil de muzica si dans) si expozitia de fotografie a artistilor uruguayeni Gaston Britos, Jorge Tulio Idiarte Borada Diaz si Julio Testoni.
România va fi reprezentata de la ora 16.00, de actrita Lamia Beligan si chitaristul Tudor Niculescu Mizil, într-un spectacol sincretic, care va fi urmat de vernisajul expozitiei de pictura, grafica, litografie si sculptura a artistului Samy Briss, creator nascut la Iasi, plecat în Israel si care a cunoscut succesul international în Franta, odata cu stabilirea la Paris.
Pe parcursul ambelor zile de festival vor avea loc opt ateliere de: bijuterii handmade, caricatura, mandale, dans traditional turkmen, pictura 3 D si colaj artistic.
„Locurile la atelierele pentru copii si adolescenti sunt limitate, iar la fiecare dintre acestea vor fi acceptati maxim 10 participanti. Doritorii trebuie sa se înscrie pe adresa de e-mail: asociatiaprovalores@gmail.com”, precizeaza organizatorii.
La manifestarile din spatiile interioare ale palatului intrarea este libera în limita locurilor disponibile, mai multe amanunte puteti obtine pe: https://www. asociatiaprovalores.ro/mogo soaia-clasic-fest-2024/.
Alba Etnografica
Centrul de Cultura „Augustin Bena” Alba va lansa si promova, în cadrul „Sarbatorii Libertatii de la Blaj” care se va desfasura în perioada 18-19 mai, proiectul „Alba Etnografica”, judetul Alba fiind singurul din tara care are expozitii etnografice în toate comunele sale.
„Cu ocazia organizarii manifestarilor dedicate «Sarbatorii Libertatii de la Blaj», eveniment aflat sub semnul bicentenarului nasterii eroului Avram Iancu, judetul Alba scrie istorie prin lansarea si promovarea proiectului «Alba Etnografica» – unicul judet din România cu cel putin o expozitie etnografica în fiecare comuna (83 de expozitii etnografice în cele 67 de comune ale judetului Alba)”, se arata în comunicatul Centrului de Cultura „Augustin Bena”.
Pe Câmpia Libertatii din Blaj se va desfasura proiectia a nu mai putin de 83 de productii audiovizuale, realizate în ultimul an si jumatate de Centrul de Cultura „Augustin Bena”, pentru cele 83 de expozitii etnografice desfasurate în judet. „Momentul culminant al evenimentului va fi lansarea albumului si arhivei «Alba Etnografica», o colectie bogata de imagini autentice, materiale audiovizuale si informatii utile, incluzând localizarea si datele de contact ale fiecarei expozitii etnografice”, se mentioneaza în comunicat.
Aceasta initiativa are ca scop promovarea si conservarea patrimoniului cultural imaterial al judetului Alba, oferind o perspectiva unica asupra traditiilor si obiceiurilor locale, informeaza Agerpres.
„Proiectul «Alba Etnografica» este mai mult decât o simpla serie de expozitii – este o manifestare ampla a turismului cultural din regiune, o actiune capabila sa sustina în mod activ si permanent conservarea, promovarea si valorificarea Patrimoniului Cultural imaterial prin cele nu mai putin de 83 de expozitii etnografice din cele 67 de comune ale judetului Alba, si, nu în ultimul rând, reprezinta un omagiu istoric adus eroului natiunii române, Avram Iancu, în una dintre locatiile simbol ale românilor: Câmpia Libertatii din Blaj”, a declarat managerul Centrului de Cultura „Augustin Bena”, Alexandru Pal.
NICUSOR DINCA
Comentarii