O întrebare care sta pe buzele tuturor a primit raspunsul la libraria Carturesti din Piata Victoriei din Timisoara unde a avut loc lansarea cartii inedite, despre „Sarmale si serotonina”, aparuta la Editura Gastroart, scrisa de etnologul si antropologul cultural al Muzeului Satului Banatean, Camelia Burghele.
Volumul prezinta o abordare antropologica a bucatariei traditionale, în care oala cu sarmale este un inefabil martor între doua lumi (sat si oras) si un fabulos barometru al dezvoltarii societatii românesti, dar si o culegere de retete de sarmale preluate din satele salajene. Când vorbim despre mâncare traditionala, nu putem omite sarmalele.
Fie ca sunt cu malai sau orez, cu carne taiata din cutit, cu afumatura sau fara, doar cu ceapa prajita, cu cureki murat sau varza cruda, fierte pe marginea fiteului sau spohertului în oale pântecoase de pamânt, ne trimit mereu la savoarea mâncarurilor de altadata.
Devoalând incredibilele cunostinte ale bucatareselor de la tara, sunt selectate o serie de artificii, trucuri, secrete, numai bune de împrumutat de gospodinele de azi de la cele de ieri, toate redate în limba colorata ardeleneasca, asa cum au fost culese direct din teren.
„Si, sa ne aliniem unui limbaj trendy, fara a fi maestri bucatari («chefi») la restaurante de firma din centru, gospodinele din satul traditional cunosteau si aplicau nenumarate trucuri pentru a le da un saft nemarginit, gustat si degustat la nunti, înmormântari si în fiecare duminica. Sarmalele se gasesc în mijlocul unui curent cultural, orientat spre o incomensurabila dorinta a oraseanului de a cunoaste si lauda traditionalul”, transmite Camelia Burghele, pe o retea de socializare.
„Coasem chimesi si ii, apelam la un design arhitectural taranesc si la o amenajare interioara etno, gatim si mâncam «ca la bunica», apelam la leacuri babesti, vraji si ritualuri magice, tinem sarbatori traditionale, promovam cultura satului traditional ca pe cel mai tare brand în materie identitara”, puncteaza, în cartea sa, etnologul Muzeului Satului Banatean.
Între sic si kitsch
Aproape o suta de bibelouri si obiecte din sticla folosite pentru „înfrumusetarea” interioara a caselor în perioada comunista vor face obiectul expozitiei temporare „Între sic si kitsch. Despre decorarea casei în comunism”, ce va fi vernisata pe 16 mai în Muzeul Orasului Oradea (Aleea Emanuil Gojdu, Nr. 39-41).
Cei doi curatori – dr. Cristina Liana Puscas si dr. Cristian Culiciu – au decis sa expuna, de aceasta data temporar, doar bibelouri – balerine, domnisoare, animalute, pasari etc. si obiecte de sticla – celebri pesti, vaze, cosulete împletite etc., alaturi de clasicele mileuri.
„Din câte stiu, o expozitie doar cu bibelouri din perioada comunista nu cunosc sa mai fie în România. Aceste obiecte au fost donate de catre oradeni în cadrul campaniei «Nu arunca trecutul, adu-l la muzeu», pe care noi am demarat-o în septembrie 2016. Dar oamenii continua sa vina în mod constant la muzeu cu diferite obiecte, ca donatii. Colectia noastra de bibelouri este mult mai mare, de pâna la 300 de obiecte, dar am facut o selectie cu cele mai speciale. De aceasta data, expunem doar bibelourile, asezate, inevitabil, pe mileurile lucrate cu multa migala”, a declarat dr. Cristina Puscas.
Vernisajul expozitiei va avea loc vineri, 16 mai 2025, la ora 12.00, fiind unul dintre evenimentele cuprinse în cadrul Zilelor Muzeului Tarii Crisurilor (MTC), editia a XXVII-a, 8-18 mai, informeaza Agerpres.
Expozitia surprinde o realitate istorica care priveste viata de zi cu zi în comunism, mai exact modul în care realitatile istorice si-au pus amprenta chiar si pe stilul în care româncele au încercat sa supravietuiasca în „griul comunist”, încercând sa înfrumuseteze existenta casnica printr-o multitudine de obiecte de decor.
„Politica de urbanizare si mutarea de la casa la bloc au generat o subcultura specifica în România comunista, exprimata prin acumularea de mobilier excesiv în apartamente, biblioteci cu carti, fotografii si bibelouri, scaune tapitate, canapeaua extensibila, televizorul cu mileu si peste de sticla”, se arata în comunicatul evenimen-tului.
Obiectele donate în cadrul campaniei „Nu arunca trecutul, adu-l la muzeu” se regasesc într-o ampla expozitie permanenta numita „Viata cotidiana în comunism”, care reflecta o sufragerie si o bucatarie din „epoca de aur”, ce se poate vizita în Muzeul Orasului Oradea, din Cetate.
Aceasta cuprinde radiouri, televizoare vechi, telefoane, obiecte casnice – sticle de lapte, de sifon, pahare, vesela, papusi, mobilier din perioada comunista, rechizite, uniforme scolare, cea de pionier si de soim al patriei etc.
Expozitia „Între sic si kitsch” va putea fi vizitata în perioada 16 mai – 1 octombrie 2025, în intervalul orar 10.00-18.00, de marti pâna duminica.
NICUSOR DINCA
Comentarii