• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 19 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 19 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Semne ale abuzului de zahar

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025
in Consultatii fara plata
A A

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente posibile ale abuzului de dulciuri. Desi este o sursa vitala de energie si esentiala pentru supravietuirea noastra, nu toate zaharurile sunt benefice pentru organism.

Fructoza din fructe si legume si lactoza din alimentele bogate în lactate sunt zaharuri naturale de care nu trebuie sa ne facem mari griji, deoarece contin fibre si calciu. În schimb, de zaharurile adaugate care se gasesc în alimentele procesate ne-am putea lipsi, dar… majoritatea oamenilor consuma prea mult! Bebelusii si sugarii sub 2 ani nu ar trebui sa consume deloc zaharuri adaugate.

Exista cel putin 61 de denumiri diferite pentru zahar pe etichetele alimentelor, ceea ce poate face dificila cunoasterea cantitatii de zahar adaugat în respectivele produse.

Daca nu consumati suficiente fructe si legume în dieta dumneavoastra si nu pregatiti mese echilibrate, compuse din proteine slabe, grasimi sanatoase si carbohidrati nerafinati, este posibil ca zaharurile adaugate sa înlocuiasca alte alimente pozitive pentru sanatate. Nu numai ca pro-babil pierdeti vitamine, minerale si fibre, dar tot acel zahar adaugat s-ar putea manifesta în alte moduri surprinzatoare.

Consumul excesiv de zaharuri adaugate ne afecteaza energia, starea de spirit, greutatea si riscul de boli. În general, poate deregla bunastarea noastra fizica si mentala. Riscul de crestere în greutate si de afectiuni precum obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inima, cancerul si depresia devin ridicate. Iata indicii ale consumului exagerat de zahar!

– Foame crescuta si crestere în greutate. Zaharul este satisfacator pentru papilele gustative, dar nu multumeste cu adevarat nevoile alimentare ale organismului. Fara proteine, fibre si grasimi sanatoase, care lipsesc în majoritatea gustarilor procesate si a dulciurilor, organismul arde rapid zaharul si accelereaza senzatia de foame, ceea ce duce la mâncatul compulsiv; la fel, consumul de bauturi îndulcite cu zahar favorizeaza cresterea în greutate la adulti si copii. Mai mult, zaharul poate deteriora hormonii grasimilor, care inhiba foamea.

– Iritabilitate. Daca va simtiti iritabili sau agitati ar putea fi un semn ca mâncati prea mult zahar: poate promova inflamatia, poate înrautati starea de spirit si poate duce la simptome de depresie.

– Oboseala si energie scazuta. Zaharul este o sursa de energie foarte rapida, indiferent de cât mâncati, în aproximativ 30 de minute veti avea din nou senzatia de foame, veti avea putina energie sau veti cauta din nou energie. Variatiile mari ale glicemiei si ale insulinei pot, de asemenea, sa provoace o scadere drastica a nivelului de energie si pot afecta nivelul general.

– Pofta de dulciuri poate însemna dependenta de efectele pozitive pe care zaharul le are asupra creierului. Zaharul vizeaza centrul placerii din creier, declansând o crestere a dopaminei, „hormonul fericirii”. Aceasta poate creste pofta de zahar, ducând la un cerc vicios, conform cercetarilor. Concentrarea pe mese mici si gustari compuse din alimente naturale, integrale, si consumul regulat pot ajuta la ameliorarea acestor pofte.

– Tensiune arteriala crescuta. Consumul de bauturi îndulcite cu zahar are o asociere semnificativa cu hipertensiunea arteriala si o incidenta mai mare a hipertensiunii arteriale. Nivelurile ridicate de glucoza pot deteriora mucoasa vaselor de sânge, facilitând aderenta lipidelor precum colesterolul de peretii vaselor de sânge. Când se întâmpla acest lucru, vasele de sânge se întaresc si tensiunea arteriala creste.

– Acneea si ridurile. Procesul de mentinere a nivelului de zahar din sânge într-un interval sanatos joaca un rol semnificativ în sanatatea pielii si în acnee. Un studiu a sugerat ca rezistenta la insulina este legata de un risc crescut de a dezvolta acnee. Aceasta apare atunci când celulele din ficat, muschi si grasime nu raspund asa cum ar trebui la insulina, hormon care ajuta la mentinerea nivelului constant de zahar din sânge. Abuzul de zahar poate face, de asemenea, pielea mai predispusa la riduri pe masura ce îmbatrânim.

– Dureri articulare, probleme de somn, afectiuni digestive, deteriorarea limpezimii mentale, a concentrarii si memoriei, „omniprezentele” carii dentare reprezinta alte neajunsuri majore ale consumului abuziv de zaharuri existente în aproape toate produsele alimentare, inclusiv în cele care, teoretic nu ar avea nimic în comun cu „dulcele”; mezeluri, conserve de legume si de carne, semipreparate, alimentele de tip fast-food. Consumul excesiv de zahar adaugat poate avea în timp si alte consecinte asupra sanatatii: reducerea formarii neuronilor, esentiali pentru a coda amintirile, precum si cresterea substantelor chimice care pot produce o inflamatie.

Totodata, nu este realist sa eliminam absolut toate zaharurile adaugate din dieta, dar este obligatoriu sa citim etichetele produselor si sa consumam alimente integrale, neprocesate, cât mai mult posibil.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Evitati deshidratarea

Urmatorul Articol

De ce ne plac sarmalele?

Articole Similare

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Consultatii fara plata

Cum prevenim deshidratarea?

12 mai 2025

Recomandarea devenita cliseu este corecta „Consumati cel putin doi litri de apa...

Consultatii fara plata

Sa ne încarcam bateriile…

5 mai 2025

Tot mai mult ne plângem de oboseala accentuata, de somn insuficient, de...

Urmatorul Articol

De ce ne plac sarmalele?

Amatorul – un film facut de profesionisti

15 mai 392 – A murit împaratul roman Valentinian al II-lea

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

12 iunie 1519 – S-a nascut Cosimo de Medici

16 iunie 2025

Cosimo I de’ Medici (1519-1574) a fost primul Duce de Florenta si,...

Citeste mai departe
Blitz

Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina

16 iunie 2025

Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...

Citeste mai departe
Blitz

Rubens la Palat

16 iunie 2025

Cea mai valoroasa pictura din România este prezentata la Palatul Culturii din...

Citeste mai departe
Femina Club

„Amprentele” tineretii

16 iunie 2025

Ingrijirea tenului matur este esentiala în lupta cu ridurile, pentru mentinerea „amprentelor”...

Citeste mai departe
Femina Club

Pui haiducesc

16 iunie 2025

3 pui mici, 100 ml ulei, 5 rosii, 1 pahar vin, 100...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 16-22 iunie 2025

16 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Porniti într-o calatorie si veti fi uimiti de diferenta, deoarece...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.