Nu are nici zambetul sugubet al lui Chaplin, nici bonomia grasunilor Bran sau Benny Hill, nici macar privirea inghetata a lui Buster Keaton si totusi ne face sa radem in hohote. Comicul englez Rowan Atkinson, cunoscut unei lumi intregi sub numele sau „de scena” Mr. Bean are, nu incape indoiala, un farmec aparte, ce-l diferentiaza de toti ceilalti artisti mentionati, individualizandu-l ca pe cel mai talentat „bufon” al inceputului de mileniu. Cine ar putea uita figura sa vesnic mirata, ochii bulbucati, strambaturile imposibil de imitat? De toate acestea va veti putea amuza din nou, in filmul Mr. Bean’s Holiday, care va rula in curand pe marile ecrane de la noi.
Al doilea si foarte probabil ultimul lung metraj inspirat de serialul de comedie Mr. Bean (primul fiind Bean, realizat in 1997) a fost gandit chiar de actorul britanic Rowan Atkinson si scris ulterior de scenaristii Robin Driscoll, Simon McBurney si Hamish McColl; o parte din incasarile filmului vor merge la fundatia de caritate infiintata de Atkinson si la spitalul de copii din Oxford.
In primele cadre ale peliculei il vedem pe erou iesind necajit din cladirea bisericii si intrand in celebra lui masinuta, cu regretul ca nu castigase tombola organizata de parohie, al carui premiu consta intr-o excursie la Cannes, in Franta, o camera video si 200 lire sterline. Biletul sau de tombola are numarul 616, in vreme ce numarul anuntat castigator este 919! Dar brusc, Mr. Bean are o revelatie si, intorcand biletul, isi da seama ca el este de fapt invingatorul!
Abia ajuns in Gara du Nord din Paris, el afla ca trenul de legatura pleaca din Gare de Lyon si incepe o cursa contra cronometru pentru a ajunge acolo. Sosit mai devreme, pana la sosirea trenului vrea sa cumpere un suc de la un automat dar odata cu bancnota introdusa in aparat isi prinde si cravata; cand reuseste, dupa multe gafaieli, poticneli si icnete, sa se elibereze, trenul era deja plecat…
O mie de gaguri pe centimetru patrat de pelicula
In asteptarea altui tren, Bean ii cere unui calator intalnit pe peron, care se intampla sa fie un faimos regizor rus, Emil Duchevsky (jucat de Karel Roden), sa-l filmeze cu camera video, in vreme ce se urca in trenul de Cannes. Tot cerand cameramanului improvizat sa gaseasca un unghi mai avantajos, trenul se pune in miscare dar Bean reuseste sa se urce, alaturi de fiul lui Duchevsky, Stepan, in vreme ce regizorul ramane pe peron, strigandu-i baiatului sa coboare la prima statie. Mr. Bean se simte intrucatva vinovat de situatie si incearca sa-l binedispuna pe pusti, facand tot felul de strambaturi, care mai rau il enerveaza pe acesta.
Intr-un final, Mr. Bean adoarme si cand se trezeste, il vede pe Stepan pe peron, intr-o gara unde trenul oprise intre timp si coboara, spre a-l convinge sa se intoarca in vagon. Dar trenul de Cannes in care s-a suit tatal lui Stepan este un Intercity si nu opreste in statia unde cei doi asteapta; singurul lucru pe care regizorul rus il poate face este sa-si noteze numarul de telefon pe o hartie si sa i-l arate, prin geam, lui Bean, care fuge, disperat, dupa tren, incercand sa-l noteze. Din nefericire, Duchevsky acopera cu un deget ultimele doua cifre si Bean si Stepan sunt nevoiti sa faca tot felul de combinatii, pentru a-i ghici numarul. Cand se urca in urmatorul tren, uitucul Bean isi da seama ca tocmai si-a lasat actele, biletul si pasaportul in cabina telefonica, si, prinsi fara bilet, sunt dati jos la urmatoarea gara.
Totul e bine cand se termina… la mare
Urmeaza o serie de episoade comice, cu Bean si Stepan incercand tot felul de improvizatii spre a face rost de bani – cersesc, recita, interpreteaza arii din opere – si in cele din urma reusesc sa-si cumpere bilete de autobuz pentru Cannes. Sa nu credeti ca aventurile se opresc aici: la urcarea in autobuz, vantul ii zboara lui Mr. Bean biletul, care se lipeste de piciorul unui pui, ce urmeaza sa fie transportat, alaturi de alte oratanii, la o ferma.
Temerarul Bean fura o bicicleta si se lanseaza in urmarirea masinii cu pui, depasindu-i in trecere, chiar si pe ciclistii de la Turul Frantei! Cand ajunge la ferma, insa, stupoare: sunt mii de pui inauntru, pe al carui picior o fi biletul? Neavand incotro, incearca sa faca autostopul si nimereste, fara voia lui, pe platoul de filmare unde se toarna o productie despre cel de-al doilea razboi mondial, prilej de alte gaguri spumoase. Intr-un final grandios, cei doi Duchevsky se regasesc iar Mr. Bean ajunge in sfarsit la tinta calatoriei sale, Cannes, scriind cu piciorul pe nisipul plajei, „Fin”…
GABRIEL TUDOR
Comentarii