O multime de actori si-au dobandit celebritatea tabacind fundul „baietilor rai”, mafiotilor, gangsterilor, teroristilor si chiar extraterestrilor, in filme de actiune, sub privirile admirative ale fanilor.
Numele unora dintre ei, ca Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis sau Sylvester Stallone au devenit chiar sinonime cu ideea de „erou de actiune, fara mila si fara indurare”. Dar nu trebuie sa uitam ca actoria este doar o meserie si faptul ca un anumit actor pare, pe marele ecran, cel mai dur om cu putinta nu inseamna ca este la fel si in realitate. Exemplele de mai jos o dovedesc cu prisosinta…
Vin Diesel
Putine staruri hollywoodiene sunt astazi mai apreciate ca Vin Diesel, remarcat in filme precum Riddick, Furios si iute sau Gardienii Galaxiei. Chiar si numele lui aminteste parca de un erou de actiune. De aceea e cu totul surprinzator sa auzi chiar din gura lui ca un om care pare personificarea supereroului modern este, in viata cotidiana, un copil mare, pasionat de jocuri pe computer.
Chiar daca a trecut de 50 de ani, Diesel se joaca tot timpul pe computer si chiar pe platourile de filmare de la Riddick a initiat-o in tainele jocului „Dungeons and Dragons” pe partenera sa, Judi Dench. Mai mult, el este atat de furios cand pierde, incat plange ca un copil neputincios si jura – de fiecare data – ca n-o sa mai joace in viata lui; pentru ca a doua zi sa o ia, fireste, de la capat…
Hugh Jackman
Cand a aparut in Wolverine, fanii seriei X-Men au fost extaziati de prestatia lui, considerandu-l actorul perfect care sa dea viata temutului personaj. De atunci el a devenit, practic, intruchiparea acestui caracter, astfel incat e greu de crezut ca altcineva va reusi sa mai intre in rol dupa ce Jackman se va retrage. Dar, desi pe marele ecran joaca mutanti fiorosi, Jackman nu este deloc tipul de supererou pe care-l viseaza fanii. El e pasionat mai curand de muzica si dans si evolueaza mereu cu placere in musicalurile de pe Broadway, obtinand chiar si un premiu Tony. Incercati sa vi-l imaginati pe Schwarzenegger facand asta…
Liam Neeson
Desi a jucat in filme mari multa vreme – cine-l poate uita pe industriasul Oskar Schindler din zguduitorul film al lui Spielberg? – seria de filme de actiune Taken i-a cimentat lui Neeson postura de om cu care n-ai vrea sa te pui. Dur, tacut si vesnic in alerta, el a creat un alt gen de James Bond, pe care cinefilii il adora. Dar, desi e foarte convingator atunci cand ameninta mafioti la telefon, cu vocea lui ragusita si ferma, in realitate Neeson nu are nimic din caracterul personajelor pe care le interpreteaza, el fiind cunoscut pentru fobia fata de inaltime.
O fobie atat de mare, incat se teme sa se urce chiar si pe o scara, sustinand ca il apuca ameteala! De prisos sa precizam ca in toate filmele in care personajul sau apare batandu-se cu mafiotii, teroristii sau cu rapitorii pe balustrada vreunui bloc sau pe vreun munte, Neeson este dublat de cascadori profesionisti, intrucat el nici macar nu poate privi asemenea scene!
Steven Seagal
Putini tipi duri au o reputatie mai dubioasa decat Steven Seagal. Actorul nu s-a dat in laturi de la nimic – de la a canta alaturi de ursi panda la a pretinde ca este politist intr-un reality show de televiziune. Firea lui razboinica si caracterul de „bully” i-au atras multe antipatii la Hollywood, ca si laudarosenia exagerata.
De-a lungul carierei sale, Seagal a pretins – fara sa aduca niciodata dovezi – ca ar fi antrenat agenti CIA, s-a luptat cu mafiotii din clanurile japoneze Yakuza si a aflat secrete de nimeni stiute ale artelor martiale Aikido chiar de la fondatorul acestui stil – care a murit in 1968, cand Seagal traia inca in California.
Insa e foarte probabil ca toate aceste afirmatii sa fie minciuni, iar „invincibilul” Seagal sa fie de neinvins doar in filme, caci in realitate pare mai curand… un papa-lapte. O dovedeste intamplarea petrecuta pe platourile de filmare ale productiei „Cartierul crimei” (1991), unde Seagal, pe atunci la inceputurile carierei actoricesti, a detinut unul dintre rolurile principale. Laudaros cum era, Seagal a pretins, in fata sefului echipei de cascadori, Gene LeBell, ca el ar fi maestru Aikido si total imun la lovituri, dupa care a inceput sa-l tachineze. LeBell a rezistat cat a rezistat, dar la un moment dat s-a enervat si l-a prins pe fanfaronul Seagal intr-o priza, trantindu-l la podea si sufocandu-l atat de tare incat – spune legenda – actorul si-ar fi pierdut controlul asupra functiilor corporale. LeBell a refuzat intotdeauna sa discute despre acest episod – desi nu a negat veridicitatea lui.
Jean Claude Van Damme
Nu putem incheia periplul nostru fara a-l aminti si pe un actor foarte indragit pe plaiurile mioritice: belgianul Jean Claude Van Damme, „soldatul universal” din atatea filme de actiune. Se pare ca viata bate filmul nu doar la figurat, ci si la propriu – Van Damme a luat bataie in mai multe randuri in afara platourilor de filmare, dovedind ca nu e nici pe departe atat de dur pe cat pare pe ecran.
Astfel, in anul 1998, actorul se afla intr-un club de striptease din Manhattan, cand l-a suparat pe Chuck Zito, garda de corp a actorului Mickey Rourke si care anterior lucrase si pentru Van Damme. Zito s-a razbunat pentru toate umilintele indurate de-a lungul vremii de la arogantul actor si, potrivit lui Rourke „daca n-as fi fost acolo, Chuck l-ar fi omorat in bataie.” Peste multi ani, Van Damme avea sa repete „isprava”, incasand o bataie zdravana in Centrul Vechi din Bucuresti, desi acolo, zic martorii, ar fi avut circumstante atenuante, in sensul ca era beat crita…
GABRIEL TUDOR
Comentarii