Daca va intrebati ce legatura exista intre Tulcea si regiunea Suzhou din China, nu v-ar veni in gand un raspuns rapid si convingator. Acesta este si motivul pentru care o informatie transmisa recent de Agerpres mi-a atras atentia. Din ea am aflat ca 250 de tulceni participa de curand la cursurile gratuite de limba si cultura chineza. Pentru cine stie cat de importanta este cultura straveche a Chinei, precum si cea contemporana, cea mai mare putere economica a lumii, dorinta amatorilor nu pare chiar pierdere de timp. Sansa asta nu se iveste in fiecare zi, sa recunoastem.
Cursurile sunt predate in limba engleza (pachet 2 in 1) de Yangfan Li, lector in cadrul Universitatii Transilvania – Brasov. Profesoara chineza a ramas impresionata de tulceni: „Oamenii de aici sunt foarte prietenosi si se gandesc tot timpul la mine. Isi fac griji pentru mine, la fel ca o familie. Este Anul Nou Chinezesc si sunt singura aici. De altfel, in Tulcea sunt doar cinci chinezi. Eu sunt singura care are legatura cu acest domeniu, iar oamenii de aici au vrut sa ma faca sa ma simt ca acasa si au reusit”, marturisea ea pentru Agerpres in ziua in care a serbat, alaturi de elevii Palatului Copiilor din municipiul Tulcea, Noul An Chinezesc.
Cum era si firesc, cursantii s-au interesat de cultura din care venea profesoara lor. „Unii m-au intrebat despre diferentele dintre cultura chineza, cea japoneza si cea sud-coreeana. Aratam la fel, venim din regiuni apropiate si parem sa fim la fel, dar lucrurile sunt diferite, iar misiunea mea aici este sa impartasesc din cultura Chinei si sa-i apropii pe romani si chinezi”, marturisea Yangfan Li.
O misiune grea, dar nu imposibila, mai ales daca e facuta cu pasiune si dragoste. Primii cuceriti au fost copiii, pe care profesoara i-a incantat cu jocuri inedite. „In toate activitatile in care a fost implicata a gasit cele mai bune metode sa ajunga nu doar la mintea, ci si la sufletul celor cu care a comunicat”, spunea seful Inspectoratului Scolar Judetean Tulcea. Conform inspectoratului, la cursurile de limba si cultura chineza „participa 196 de elevi, dintre care 109 de nivel liceal, precum si peste 60 de adulti”, reprezentanta institutului din Brasov fiind de acord sa depaseasca numarul de ore programat initial, in urma solicitarilor primite”.
Cat despre cursuri, primele au avut loc la Casa Avramide din municipiu si la ele au participat 16 elevi de liceu. „Ca profesor, vreau ca elevii mei sa stie mai multe despre China, iar ca prieten vreau sa daruiesc energie pozitiva si sa imbunatatesc relatiile dintre Romania si China”, a mai spus Yangfan Li. Pentru copii, cursurile se vor incheia in iunie, iar cele pentru adulti au inceput pe 1 martie. Institutul Confucius al Univresitatii Transilvania din Brasov a fost inaugurat pe 26 martie 2012 si este o organizatie non-profit care functioneaza in baza unui acord de cooperare incheiat cu Hanban – Cartierul General al Institutelor Confucius, Beijing, institutia avand printre obiective „promovarea invatarii limbii chineze, schimburile culturale, educationale si stiintifice cu China”.
Sa mai spunem ca la Tulcea se desfasoara singurul curs de limba chineza din Romania oferit de Institutul Confucius si autorizat de Ministerul Educatiei Nationale.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii