Expozitia „Romi pentru România. Personalitati marcante ale culturii rome”, prin care se doreste sa se atraga atentia asupra personalitatilor marcante ale culturii rome, va putea fi vazuta, pâna pe 30 noiembrie, pe monitoarele din statiile de metrou „Personalitatile rome au contribuit de-a lungul timpului la dezvoltarea culturii si societatii românesti, per ansamblu. Tot ce ne dorim este sa promovam aceste personalitati pentru a fi cunoscute de întreaga societate româneasca”, a declarat Mihai Neacsu, director al Centrului National de Cultura a Romilor – „Romano Kher”.
Prin acest demers, organizatorii îsi propun sa schimbe mentalitati, sa reduca stereotipuri în societatea româneasca în ansamblul ei si sa contribuie la dezvoltarea dialogului intercultural. „Arta si cultura contribuie la crearea unei societati empatice si eliberate de stereotipuri. Invitam calatorii sa ridice privirea spre ecrane si sa reflecte asupra numelor sonore care au adus o mare contributie la nivel cultural si artistic”, a transmis Ioana Ciocan, director general Art Safari si comisar al României la Bienala de Arta de la Venetia.
Printre personalitatile prezentate în expozitie se numara Anca Parghel (1957-2008), cântareata de jazz cu numeroase premii, Ion Voicu (1923-1997), violonist de renume, Anton Pann (1790-1854), poet, publicist român, profesor de muzica religioasa, protopsalt, compozitor de muzica religioasa, folclorist si, nu în ultimul rând, compozitor al muzicii imnului national, Barbu Lautaru (1780-1858), muzician renumit care a înfiintat un taraf în târgul Iasilor, Grigoras Dinicu (1889-1949), violonist si compozitor de renume, Zita Moldovan, actrita si prezentatoare a emisiunii de televiziune „Din viata romilor”, Alina Serban (n. 1987), actrita si regizoare premiata la nivel international, care a regizat piesa de teatru „Marea Rusine”, Doinita Oancea (n. 1983), actrita care a devenit celebra în urma interpretarii personajului Minodora din „Inima de tigan”, „Regina” si „State de România” si a jucat în piesa „Marea Rusine”, Stefan Mihalache (n. 1982), cunoscut sub numele de Connect-R, Banel Nicolita (n. 1985), jucator de fotbal cunoscut pentru activitatea sa la FC Steaua Bucuresti, Marian Simion (n. 1975), fost pugilist recunoscut international, informeaza Agerpres.
Expozitia face parte din campania „Romi pentru România”, pe care Agentia Nationala pentru Romi, Centrul National de Cultura a Romilor – „Romano Kher” si Asociatia Partida Romilor „Pro-Europa” o deruleaza din luna aprilie 2023.
Descoperiti noutatea muzicii vechi
Cea de-a XVIII-a editie a Festivalului de Muzica Veche se desfasoara în perioada 2 noiembrie – 5 decembrie, invitatul special al acestei editii fiind celebrul violist, dirijor si compozitor spaniol Jordi Savall.
Festivalul a debutat la Sufrageria Regala (Muzeul National de Arta al României), cu un solo de clavecin sustinut de Alexander von Heissen. Artistul va interpreta una din „capodoperele bachiene absolute” în materie de clavecin – Goldberg Variations (BWV 988). Lucrarea este deosebita atât prin frumusetea aparte, cât si prin arhitectura asemanatoare ca structura cu cea a unui cub Rubik, precizeaza Agerpres. Pe parcursul celor cinci saptamâni de concerte, publicul va fi în compania unor artisti din elita muzicii vechi, din Europa si România.
Invitatul special al acestei editii este Jordi Savall, o personalitate majora a muzicii vechi, care a marcat ultima jumatate de secol prin activitatea interpretativa si prin demersurile fervente de redescoperire a unor comori muzicale pierdute sau uitate, se mai arata în comunicat. Alaturi de ansamblul Hesperion XXI, fondat de Jordi Savall în 1974, va interpreta lucrari de D. Ortiz, G. Sanz, P. Guerrero, A. Martin y Coll, Fr. Correa de Arauxoale, în care sonoritatile „lumii vechi” se îmbina cu cele ale „ lumii noi”.
În cadrul festivalului vor mai evolua: clavecinistul Alexander von Heizen (Germania), Francois Lazarevitch si Les Musiciens de Saint-Julien (Franta), Simone Vallerotonda si trio-ul I Bassifondi (Italia), Mira Glodeanu si ansamblul Sempre (Franta/România), Martyna Pastuszka & Soh!T Orkiestra (Polonia), Elisabeth Seitz si ansamblul Nuovo aspetto (Germania), ansamblul Fonte di Gioia (România), ansamblul Sempre (România), Filotheu Monahul si corul „Melos paisian” (România).
Concertele festivalului se vor desfasura în: Sufrageria Regala si Sala Auditorium (Muzeul National de Arta al României), Sala Radio si Biserica Sf. Ioan Rusul.
Organizat de Asociatia „Antiqva”, Festivalul de Muzica Veche Bucuresti este dedicat muzicii vechi europene, de la piese medievale pâna la muzica renascentista, baroca, bizantina, mergând pâna la muzicile vechi ale popoarelor din bazinul mediteraneean si Orient. Evenimentul îsi doreste sa puna în evidenta actualitatea si prospetimea unor lucrari muzicale stravechi, într-o maniera mereu proaspata si originala.
NICUSOR DINCA
Comentarii