S-a spus, si nu o data: desi absolut toata lumea elogiaza personajele pozitive, eroii neinfricati din filme, ce reusesc sa-si salveze semenii din situatii dramatice, eventual sacrificandu-si propria viata, „baietii rai”, personajele negative, smulg adesea tot atatea aplauze. Faptul s-ar datora, sustin psihologii, unei fascinatii a raului impartasita mai ales de firile slabe, care adesea isi fac modele din acesti indivizi diabolici. In plus, este evident ca un rol negativ pune mai puternic la incercare abilitatile unui actor si de aceea nu e de mirare ca o serie intreaga de „monstri sacri” de la Hollywood au ajuns la acest statut dupa ce au interpretat, pe marele ecran, rolul unor monstri in carne si oase…
Freddie Kruger
Unul dintre acesti mostri, cu un impact deosebit asupra publicului cinefil de pretutindeni, a fost Freddy Krueger, personajul din „Cosmar pe Elm Stret”. Un film care, atunci cand a fost realizat, nu promitea sa fie decat o productie horror de duzina dar care se va dovedi o bomba cu explozie intarziata, generand un veritabil cult al groazei, mai ales in Statele Unite. Isteria nationala a fost atat de puternica incat unii oameni refuzau sa mai iasa noaptea pe strazi marginase iar multi parinti au apelat la psiholog, dupa ce copiii lor nu se mai puteau culca, de teama ca nu cumva creatura sa le ciocane in geam… De prisos sa adaugam ca, la sarbatorile de Halloween care au urmat, milioane de americani au preferat sa imbrace costumul bizar al lui Freddy!
Norman Bates
Daca astazi, tinerii care merg la cinematografe sunt impresionati de personaje malefice avand adesea trasaturi fizice improprii rasei umane, pe parintii lor ii treceau fiorii vazand ispravile unor oameni in carne si oase, aparent inofensivi si chiar chipesi, ca de pilda Norman Bates. Interpretarea pe care foarte tanarul pe atunci Anthony Perkins a dat-o personajului hitchcockian a fost pur si simplu fabuloasa iar scena crimei din dus a ramas in memoria posteritatii drept una dintre cele mai bine realizate secvente din istoria cinematografiei, secventa purtand marca umorului macabru al lui Alfred Hitchcock. In spatele chipului angelic al lui Bates se ascunde un psihopat periculos, obsedat, gelos, care crede ca femeile si sexul sunt ceva murdar, fiindca adorata sa mama l-a convins asta, ceea ce nu-l impiedica totusi sa o ucida chiar si pe ea.
Carrie White
Cartea lui Stephen King, „Carrie”, a fost fara indoiala un mare succes de librarii, pentru ca atunci cand a scris-o, maestrul literaturii horror din Statele Unite era deja un nume consacrat. Dar filmul inspirat de ea a depasit orice asteptari, poate si pentru ca publicul american a fost in egala masura ingrozit si fascinat de epica sa. Personajul principal, Carrie, interpretat de Sissy Spacek, este o fata singuratica si interiorizata, considerata o ciudatenie de catre colegele de liceu, care fac tot posibilul sa o batjocoreasca. Dar fortele supranaturale ale frustratei Carrie determina un uragan de fenomene terifiante, care face ca in final totul sa fie scaldat in sange, cand vinovatii vor fi pedepsiti, in cele mai nastrusnice si mai inspaimantatoare chipuri cu putinta.
Alex Forrest
Dar personalitatile diabolice nu se ascund doar in spatele unor chipuri infioratoare ci si al unor femei cu chip de zeita, trup serpesc si priviri languroase. Cum e de pilda personajul Alex Forrest, din Atractie fatala (1987). Altfel spus, Glenn Close, pe cand era (inca) tanara si ispititoare, care ii face ochi dulci personajului interpretat de Michael Douglas. Acesta este un barbat de succes, cu familie, copil si situatie financiara de invidiat, care vrea doar o aventura de o noapte. Alex insa se indragosteste de el intr-un mod mai aparte; altfel spus, face o veritabila obsesie pentru chipesul domn casatorit si nu-i mai da o clipa de ragaz. De aici si pana la crima nu va mai fi decat un pas si planurile scelerate ale psihopatei vor fi suficiente spre a-l determina pe orice crai cu verigheta pe deget sa se gandeasca de doua ori inainte de a agata cine stie ce ochi alunecosi, prin vreun club…
Hannibal Lecter
Poate ca nici un alt personaj din panoplia celei de-a saptea arte nu a reusit sa fie mai terifiant si in acelasi timp mai fascinant. De o inteligenta rar intalnita, savantul Lecter isi descopera pasiuni de canibal si nu se va da in laturi de a-si croi drum cu dintii printre garzile sale, atunci cand va evada din inchisoare. Anthony Hopkins face un rol magistral si probabil ca fara ochii sai albastri si fara ranjetul mai taios decat lama briciului, Hannibal n-ar fi avut un asemenea succes.
Jack Torrance
Un alt actor a carui valoare a fost data de rolurile negative in care a fost distribuit este Jack Nicholson. Vi-l mai amintiti in Shining? Personajul sau este Jack Torrance, tatal unui copil inzestrat cu harul de a vedea demoni ce bantuie un motel izolat, unde se petrec tot felul de ciudatenii. Demonii incep sa-l bantuie pe Torrance, care se va comparta ca un posedat si se va deda la fapte ingrozitoare, menite sa ne faca parul maciuca. Dupa ce au vazut acest film, multi au apelat la psihiatru, manifestand o stranie fobie fata de… topoare, arma preferata a „bantuitului” Torrance.
Daniel Thorn
Filmul Omen a constituit, de asemenea, un imens succes de public – nu si de critica. Este povestea lui Damien Thorn, un copil schimbat la nastere cu fiul, considerat nascut mort, al unui diplomat american, spre a nu o afecta pe nefericita mama, careia nu i se spune adevarul. De fapt, Damien este progenitura Satanei, destinata sa devina Antichristul. Tatal sau, Robert Thorn, ajunge sa inteleaga adevarata natura a straniului Damien atunci cand toti oamenii care vin in contact – si il deranjeaza, intr-un fel sau altul – pe acesta, mor subit. Filmul este terifiant si a generat o multime de continuari, dand nastere unui intreg folclor pe aceasta tema.
GABRIEL TUDOR
Comentarii