Vorbim despre remedii mai putin cunoscute si utilizate ca atare, mai degraba ele fiind consumate in alte scopuri decat cele ce stau la baza faimei lor de terapii blande redutabile: plantele amare. Acestea ocupa un loc cu totul aparte in farmacia populara, fiind considerate adevarati catalizatori ai organismului. Mai sunt denumite si tonice amare, pentru ca majoritatea proceselor din corp sunt stimulate ca sub efectul unui tonic. De obicei, se suprapune cura cu plante depurative cu cea cu plante amare, asa încat efectele de dezintoxicare sa fie cat mai puternice, intr-un timp cat mai scurt.
Apoi, plantele si remediile amare pot fi luate si in afara regimurilor de dezintoxicare, mai ales atunci cand exista probleme cu ficatul, cu bila sau cu constipatia, pentru a stabiliza efectele curelor de purificare. Iata in continuare cateva plante amare cu efect extrem de puternic: pelinul (Artemisia absinthum), rostopasca (Chelidonium majus), bitterul suedez (preparatul din plante cu asa-zise principii amare).
Administrare
De regula, depurativele se iau primele, cu minimum jumatate de ora înainte de a manca, in timp ce plantele amare se iau cu 10-15 minute înainte de masa. Pentru ca efectul plantelor amare sa fie complet, ele se iau inca o saptamana dupa ce tratamentul cu depurative s-a încheiat. Mai mult, in cazul in care exista anumite perturbari hepatice sau digestive, tratamentul cu tonice amare va fi continuat pe perioade lungi de timp (de ordinul lunilor). In caz contrar, acumularile de toxine reapar intr-un timp foarte scurt si anuleaza practic eforturile facute in cadrul tratamentului de dezintoxicare.
Efectele terapeutice
Fiind o completare adusa tratamentului cu depurative, plantele amare contribuie la obtinerea efectelor de stimulare si reglare imunitara. In plus, ele sunt un ajutor foarte pretios pentru cateva categorii de persoane. Pelinul este un remediu forte pentru compensarea efectelor sedentarismului si pentru combaterea atoniei digestive. Rostopasca este in mod special recomandata persoanelor care sufera de dischinezie biliara (fiere lenesa), pentru cele care au avut sau au hepatita (inclusiv formele virale grave), care au suferit intoxicatii majore, cu repercusiuni negative asupra ficatului. In fine, bitterul suedez are un spectru mult mai larg de aplicatii (datorita compozitiei sale foarte complexe), dar ne vom opri acum doar asupra actiunii sale de stimulare a digestiei, motiv pentru care este recomandat in special celor cu gastrita hipoacida sau celor care se confrunta cu indigestii frecvente.
Alimentatie recomandata
In mod firesc, pe langa administrarea unor plante menite sa ajute la eliminarea rapida a substantelor nocive din organism, este necesar ca regimul alimentar sa sprijine si sa stabilizeze acest proces benefic. In acest context, ar fi extrem de potrivit ca macar pe perioada curei de dezintoxicare sa urmati un regim vegetarian sau macar lacto-vegetarian, pentru a sustine dezintoxicarea. De asemenea, ar fi util sa se consume cateva din alimentele-medicament recomandate in continuare.
– Sucul proaspat de mere si sucul de morcovi. Sunt foarte hranitoare, compenseaza o parte din deficitul de vitamine si minerale care poate aparea pe moment in cursul curelor de dezintoxicare. Sucul de morcov este recomandat in mod special persoanelor cu predispozitie spre gastrita, inflamatii ale colonului, in timp ce acela de mere este recomandat persoanelor in varsta sau mai slabite, pentru plusul de energie pe care il aduce.
– Fulgii de cereale (grau, orz, ovaz). Prin continutul lor de fibre vegetale sunt un ajutor foarte bun pentru curatarea tubului digestiv. Mai mult, anumite minerale din compozitia lor vin sa compenseze pierderea masiva de minerale si oligoelemente care apare pe moment, atunci cand sunt folosite plantele depurative puternice.
– Painea integrala este folosita din aceleasi ratiuni ca si fulgii de cereale, adica in special pentru continutul de fibre alimentare care absorb si ulterior elimina materiile reziduale din tubul digestiv.
– Uleiul de masline presat la rece are un efect usor laxativ, curata vasele de sange si regleaza nivelul colesterolului.
– Varza cruda se consuma sub forma de salata. Enzimele din compozitia sa catalizeaza anumite procese de dezintoxicare. Este cunoscuta si ca un bun purificator al sangelui si un protector al stomacului.
– Miezul de nuca, semintele de dovleac si floarea-soarelui sunt surse de energie formidabile, de care avem din plin nevoie atunci cand corpul trebuie sa faca fata rigorilor unui proces de detoxifiere.
Contraindicatii
Plantele amare nu vor fi folosite de catre persoanele extrem de slabite, care sunt intr-o perioada in care se confrunta cu surmenajul fizic sau psihic. In mod special, pelinul nu va fi folosit de femeile aflate in perioada de graviditate si de catre persoanele care sufera de gastrita hiperacida in faza acuta.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii