Cea de-a 26-a editie a Festivalului international de foarte scurtmetraj „Très Court” se va desfasura în perioada 7-16 iunie în noua orase din România, alaturi de alte 41 orase de pe glob.
„Institutul Francez din România sarbatoreste anul acesta o suta de ani si este încântat sa va prezinte cele mai bune filme de maxim patru minute din lume cu ocazia celei de-a 26-a editii a Festivalului international de foarte scurtmetraj Très Court”, anunta organizatorii.
Festivalul are loc în cincizeci de orase de pe glob, dintre care din România – Arad, Baia Mare, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Piatra Neamt, Pitesti si Timisoara, iar toate filmele sunt subtitrate în limba româna, informeaza Agerpres.
„Pentru editia de anul acesta a festivalului, cuvântul de ordine este absurdul. Este ca si cum povestile ar fi vrut sa transceada realitatile noastre. Este ca si cum aceste filme ar cauta în zone inedite si neexplorate o noua forma de poezie si de umor capabila sa dea un sens vremurilor pe care traim. Din cele aproape o suta de filme selectate pentru aceasta a 26-a editie se desprinde o forma de speranta, de evadare, o bula de aer proaspat pe care acest format foarte scurt poate, mai mult decât oricare altul, sa o transmita si sa o împartaseasca”, arata Institutul Francez.
La finalul festivalului, vor fi decernate noua premii, inclusiv un Premiul International al Publicului, decis prin voturile spectatorilor.
Proiectiile vor fi la Arad: 12-13 iunie, Biblioteca Judeteana „AD Xenopol”, sala Astra; Baia Mare: 14-16 iunie, Centrul de Arta Contemporana Colonia Pictorilor; Brasov: 13-14 iunie, cinemateca Patria; Bucuresti: 15-16 iunie, Cinema Elvire Popesco; Cluj-Napoca: 8-9 iunie la Cinema Arta si 8 iunie în aer liber la Iulius Parc; Iasi: 13-14 iunie, gradina Institutului Francez; Piatra Neamt: 7-8 iunie, Teatrul Tineretului, sala mare; Pitesti: 14-15 iunie, în aer liber, în parcul conacului Golesti, si Timisoara: 7-9 iunie, Cinema Victoria.
Un cuplu, o epoca, multe cadouri
Muzeul Judetean Buzau a vernisat expozitia „Un cuplu, o epoca, multe cadouri”, organizata în parteneriat cu Muzeul National de Istorie a României, fiind expuse 75 de cadouri primite de cuplul Nicolae si Elena Ceausescu cu diferite ocazii.
În expozitie sunt incluse tablouri-portret, tapiserii, vase din portelan înfatisând diferite momente din istoria poporului român asociate cu chipurile cuplului Ceausescu. Potrivit institutiei de cultura, liderii comunisti ai judetelor se întreceau sa trimita cadouri unicat conducatorului statului, de ziua acestuia si cu ocazia vizitelor de lucru pe care le efectua regulat.
„Sunt obiecte în patrimoniul Muzeului National de Istorie a României si care sub aceasta forma este pentru prima data când sunt expuse. Este o expozitie care valorifica o mica parte din ceea ce se constituie în colectia de cadouri primite de cuplul dictatorial Elena si Nicolae Ceausescu. În aceasta prezentare sunt si câteva obiecte care au fost facute cadou celor doi de catre autoritatile din Buzau”, a declarat cu ocazia vernisajului directorul Muzeului Judetean, Daniel Costache.
Printre fabricile renumite din România care realizau obiecte oferite ulterior cu diferite ocazii cuplului Ceausescu erau „Portelanul” si fabrica de covoare din Alba Iulia, dar si „Perla” din Buzau.
„Expozitia contine 75 de obiecte, cu segmente din istoria românilor, însa semnificatia acestor scene istorice este cu totul aparte, deoarece fiecare obiect în parte are redat chipul lui Nicolae si cel al Elenei Ceausescu. Artistii nu au pus în valoare evenimentul istoric, ci au vrut sa arate, pentru ca aceste obiecte au fost date cadouri cuplului, importanta si rolul cuplului atât în viata politica, cât si în cea sociala. Sunt expuse tapiserii, tablouri portret, vase din portelan si alte obiecte realizate manual. Majoritatea obiectelor au fost trimise de presedintii comitetelor judetene de partid sau secretarii de stat care se întreceau sa faca obiecte unicat pe care sa le trimita cuplului. Obiectele de mari dimensiuni au fost realizate la fabrica Portelanul din Alba Iulia. Martorii vremii spun ca pentru realizarea unui obiect se putea lucra pâna la un an; obiectele erau realizate în dublu exemplar, în cazul în care aparea o problema sa poata fi înlocuit. Cadourile erau oferite fie cu ocazia zilelor de nastere, fie cu ocazia vizitelor de lucru sau de 8 martie. Printre judetele care au oferit cadouri cuplului Ceausescu a fost si Buzau, avem patru obiecte de tip Galle”, a precizat muzeograful Marilena Trandafir.
Expozitia este deschisa publicului pâna în luna august, informeaza Agerpres.
NICUSOR DINCA
Comentarii