Festivalul International de Literatura de la Odesa, devenit itinerant din cauza evenimentelor din Ucraina, se va desfasura la Bucuresti, în perioada 22-25 februarie.
Ajuns la a IX-a editie, evenimentul va include recitaluri poetice, dezbateri, proiectii de filme si momente muzicale, iar de-a lungul celor patru zile, publicul va avea ocazia sa participe la pete 20 de evenimente.
„Gazduita la sediul Goethe-Institut Bucuresti (Calea Dorobanti 32), editia din acest an a Festivalului International de Literatura de la Odesa debuteaza pe 22 februarie, de la ora 17.00, cu un mesaj din partea celor doi fondatori ai proiectului, managerii culturali Ulrich Schreiber (Germania) si Hans Ruprecht (Elvetia), urmat de un mesaj din partea Laurei Napolitano, directoarea Institutului Italian de Cultura din Bucuresti si presedinta EUNIC România, institutia sub umbrela careia se desfasoara proiectul”, informeaza Agerpres.
Discursul de deschidere va fi sustinut de Radu Vancu, scriitor, eseist, traducator, profesor la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. „Europa pe care trebuie sa o construim prin cuvintele noastre e una în care ele nu sunt folosite pentru a genera moarte sau ideologii de exterminare – ci o Europa în care cuvintele sunt martori împotriva barbariei. În care cuvintele stau marturie ca oamenii pot fi ucisi, dar nu distrusi. În care ele functioneaza în serviciul umanului, nu al ideologiilor. Pentru ca acum stim: acolo unde cuvintele esueaza, istoria esueaza. Si redevine oroare. Trebuie sa construim o Europa în care cuvintele sa nu tradeze omul. Nu din nou. Altfel, tot ce a însemnat vreodata literatura, tot ce a însemnat vreodata arta a fost pur si simplu o minciuna. Singura Europa care nu-i o civilizatie moarta e aceasta: o Europa în care cuvintele nu tradeaza umanul”, a precizat Radu Vancu.
În aceeasi seara, publicul va avea ocazia de a-l întâlni pe Philippe Sands, scriitor si avocat britanic de descendenta franceza, profesor de drept international.
Libertatea de exprimare, drepturile omului, originile genocidului si ale crimelor împotriva umanitatii sunt doar o parte dintre temele care vor fi abordate de acesta în cadrul unui dialog cu jurnalistul Marian Voicu.
De la ora 20.00, iubitorii de poezie îi vor putea asculta în lecturi publice pe scriitoarea si jurnalista Paula Erizanu din Republica Moldova, alaturi de scriitorii ucraineni Iia Kiva si Vasîl Mahno. Moderatorul serii va fi scriitorul si traducatorul german de origine româna Ernest Wichner.
Evenimentele din cadrul festivalului vor avea loc în limbile engleza, ucraineana si româna, cu traducere, iar accesul publicului la eveniment este gratuit.
Expozitii virtuale
Muzeul National al Carpatilor Rasariteni din Sfântu Gheorghe prezinta, în cadrul expozitiei virtuale pe care o gazduieste pe site-ul institutiei, o serie de sculpturi inspirate din arta preistorica, realizate de artista Eva Radu.
Potrivit reprezentantilor muzeului, artista, care are o experienta de peste 20 de ani în domeniu, este doctor în Arte Vizuale, membra a Uniunii Artistilor Plastici din România si a Association Internationale des Arts Plastiques UNESCO – Paris, iar de-a lungul carierei sale a avut 7 expozitii personale si peste 150 de expozitii de grup în tara si strainatate.
„Arta sa cuprinde serii de portrete, naturi statice, o serie suprarealista si un nou proiect de sculptura, puternic ancorat în antropologie, arheologie si istoria artei. Creatiile artistice în ceramica ale Evei Radu ne duc cu gândul la primele semne de arta pe care le-a consemnat antropologia artistica a omenirii. Ele sunt referinta directa la statuetele antropomorfe preistorice”, se mentioneaza pe pagina de internet a muzeului.
În ultimii doi ani, mai multi artisti au fost invitati sa îsi prezinte creatiile în cadrul expozitiei virtuale a Muzeului National al Carpatilor Rasariteni din Sfântu Gheorghe, printre acestia numarându-se Daniela Olaru, Csomortani Gal Laszlo, Florin Neagoe si Ana-Maria Moldovan, informeaza Agerpres.
Pe site-ul https:// muzeu.mncr.ro/index.php /expo/arta mai pot fi vazute si expozitiile permanente ale Muzeului National al Carpatilor Rasariteni, respectiv cele de arheologie, memorialistica si etnografie. Tot aici sunt prezentate „Obiecte cu poveste”, precum si „Itinerarii culturale”, care ofera vizitatorilor virtuali posibilitatea de a descoperi patrimoniul local din sud-estul Transilvaniei.
La sfârsitul lunii ianuarie a fost lansat turul virtual al expozitiei ,,Asezarea preistorica Pauleni-Ciuc, Dâmbul Cetatii” care valorifica cercetarile si descoperirile din situl arheologic aflat în comuna Pauleni-Ciuc, din apropierea municipiului Miercurea-Ciuc. Vom descoperi povestea fascinanta a sitului si a unor artefacte ce au stabatut mii de ani pâna la noi, dar si informatii despre contextul lor istoric si despre civilizatii demult disparute.
NICUSOR DINCA
Comentarii