Afectiunea oculara cunoscuta sub denumirea de conjunctivita virala, alergica sau bacteriana provine dintr-o serie de surse diferite.
Conjunctivita virala este cea mai frecventa si cea mai contagioasa forma a bolii, fiind cauzata de un adenovirus. Deoarece adenovirusurile pot ramâne active saptamâni întregi, de obicei pe chiuvete, prosoape, clante etc., aceasta conjunctivita se transmite usor.
De obicei, începe cu o durere în gât înainte de manifestarea oculara a simptomelor si se poate termina cu implicarea corneei, lasând cicatrici permanente. Cea mai dureroasa forma este virusul herpesului, o forma comuna de conjunctivita si aproape întotdeauna implica corneea.
Keratoconjunctivita herpetica este extrem de dureroasa, provocând sensibilitate la lumina, senzatii de corp strain si dureri ascutite. Daca este tratata din timp, deteriorarea corneei poate fi limitata sau evitata.
Exista câteva bacterii diferite care cauzeaza conjunctivita bacteriana. Mai frecvent întâlnita este Staphylococcus aureus, cea care provoaca si furuncule, impetigo si alte infectii ale pielii.
Conjunctivita gonococica este o alta forma comuna a bolii oculare, dar – dupa cum sugereaza si numele, este rezultatul unei boli venerice, gonoreea. Majoritatii nou-nascutilor li se administreaza un unguent în pleoapa inferioara dupa nastere, pentru a preveni aceasta forma a bolii.
Totusi, la copii, cea mai comuna forma de conjunctivita bacteriana este cauzata de agentul patogen Haemophilus influenzae. Aceasta bacterie face parte din flora normala a sistemului nostru respirator si, de asemenea, este una dintre cele mai frecvente cauze ale meningitei la cei mici, putând provoca infectii ale cailor respiratorii superioare atât la copii, cât si la adulti.
Se mai disting conjunctivita Chlamydia, cea alergica, cea chimica, în general generând simptome ca ochiul roz (sau rosu), mâncarimi, senzatie de arsura, durere, sensibilitate la lumina, scurgeri apoase din ochi etc. Boala cauzata de Chlamydia trachomatis constituie o cauza principala de orbire în lume.
Igiena si salubritatea deficitare, dietele sarace si supraaglomerarea sunt alte cauze, carora li se adauga expunerea la fum, la clor si la alte substante chimice. Fiecare tip de conjunctivita are propriul sau „set” de simptome, ceea ce face mai usoara diagnosticarea exacta. Ca tratament, de obicei sunt administrate picaturi pentru ochi antivirale, dar ele nu întotdeauna au efectul dorit.
Pe de alta parte, unii medici considera ca este mai bine sa lase virusul sa-si urmeze cursul. În cazul keratoconjunctivitei herpetice, se administreaza un antiviral oral (ca aciclovirul), împreuna cu picaturi pentru ochi antivirale.
În conjunctivita bacteriana, de obicei se administreaza antibiotic, dar cea alergica este cel mai usor de tratat. În mod normal, simptomele sunt similare cu cele ale oricarei alergii: mâncarime, lacrimare si arsura; uneori si senzatie de corp strain, dar nu frecventa. Tratamentul implica îndepartarea alergenului sau picaturi pentru ochi.
În concluzie, prima masura este cea de preventie: spalatul mâinilor si folosirea unui prosop curat. Daca sunteti într-o locatie si nu aveti acces la chiuveta si sapun, evitati atingerea ochilor cu mâinile; dezinfectantul pentru mâini nu omoara toti microbii.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii