Realizarea unui film este dificila chiar si în cele mai bune conditii, iar în cele mai nefavorabile circumstante ea devine un adevarat calvar. Pe masura ce bugetele cresc si studiourile cauta din ce în ce mai mult sa satisfaca cererile fanilor francizelor, refilmarile au devenit ceva obisnuit.
În cazul în care un public test reactioneaza negativ la ceva sau regizorii considera ca nu au nimerit exact ce trebuia, revenirea pentru filmari suplimentare este o solutie necesara.
Urmatoarele filme sunt exemple ale celui mai rau scenariu în acest sens. În mod uimitor, multe dintre aceste filme „la mâna a doua” au continuat sa devina succese de critica si/sau de box office.
Matrix: Revolutii
Matrix a devenit „cool” în 1999, asa ca a existat o presiune mare pentru ca si continuarile sale sa ofere rezultate de exceptie. Regizoarele Lilly si Lana Wachowski au luat decizia de a filma Matrix: Reîncarcat si Matrix: Revolutii succesiv, crezând ca va fi mai usor decât sa încerce sa reuneasca distributia si echipa câtiva ani mai târziu. S-au înselat. Într-o productie considerata de unii a fi blestemata, una dintre casele de efecte vizuale a dat faliment la jumatatea productiei, provocând o întârziere. Alte întârzieri au fost cauzate de faptul ca starul Keanu Reeves si-a luat liber pentru a se recupera dupa un accident de motocicleta în urma caruia s-a ales cu coaste rupte si o ruptura de splina.
Actorul a luat pauze suplimentare atunci când sora sa a fost diagnosticata cu leucemie si când sarcina prietenei sale s-a încheiat cu un copil nascut mort. Ca si cum aceste lucruri nu ar fi fost suficient de traumatizante, unul dintre actorii secundari ai filmului, cântarea-ta R&B Aaliyah, a murit într-un accident de avion.
Nu toate scenele ei fusesera filmate, asa ca Wachowski au fost nevoite sa refaca rolul cu Nona Gaye si sa filmeze din nou tot ce implica personajul ei, Zee. Apoi Gloria Foster, care a interpretat rolul Oracolului, a murit din cauza diabetului, între filmarile continuarilor. Si ea a trebuit sa fie redistribuita, actrita Mary Alice preluând rolul pentru Matrix: Revolutii.
Ziua Z: Apocalipsa
Filmul Ziua Z: Apocalipsa se bazeaza pe un roman de Max Brooks care nu a fost usor de filmat. Pe hârtie, este o colectie episodica de atacuri ale zombilor care au loc în întreaga lume. Regizorul Marc Forster si starul/ producatorul Brad Pitt au facut echipa pentru a aduce acest roman pe marele ecran. Dupa finalizarea productiei si asamblarea unui montaj brut, regizorii si sefii studiourilor au fost de acord ca finalul nu a functionat. Ca atare, studiourile Paramount Pictures au amânat lansarea pentru a putea începe controlul pagubelor.
Scriitorul Damon Lindelof a fost angajat pentru a repara scenariul. În cele din urma, el a conceput un act al treilea complet nou pentru poveste. Acest lucru, la rândul sau, a necesitat sapte saptamâni întregi de refilmari. Schimbarile au aparut la sfârsitul celui de-al doilea act, când personajul lui Pitt, Gerry Lane, sare dintr-un avion din Ierusalim, care tocmai cazuse în mâinile zombilor.
El ajunge în Rusia, unde militarii îl înrobesc si îl închid în tuneluri subterane. Gerry evadeaza, doar pentru a gasi Piata Rosie invadata de zombi, împotriva carora lupta alaturi de ceilalti sclavi. Noul act a mers într-o directie complet diferita, Gerry aterizând în Tara Galilor, ajungând într-o cladire a Organizatiei Mondiale a Sanatatii si lucrând cu oamenii de stiinta pentru a dez-volta o formula care îi face pe zombi inca-pabili sa detecteze oamenii.
Schimbarea a fost radicala si costisitoare, dar filmul s-a transformat într-un succes respectabil la box office, în ciuda dramei din culise.
Calauza
Andrei Tarkovski a ajuns într-un scenariu cu adevarat nefericit cu filmul sau Calauza, din 1979. Filmul este povestea unui ghid care conduce un scriitor si un om de stiinta printr-un peisaj post-apocaliptic în cautarea unui loc magic numit Camera, unde toate dorintele sunt îndeplinite.
Regizorul a lucrat cu directorul de imagine Ghiorghi Rerberg, care a dat fil-mului o schema de culori si un stil vizual frumoase. La jumatatea filmarilor, un cutremur a lovit zona din Asia Centrala în care aveau loc filmarile, transformând ra-dical peisajul. Distributia si echipa au fost nevoite sa se mute în Estonia.
În plus, Tarkovski s-a certat cu Rerberg si l-a înlocuit cu Leonid Kalasnikov. Când noul director de imagine nu a putut reproduce aspectul corect, regizorul a luat în considerare încorporarea filmarilor lui Rerberg. Din pacate, acestea fusesera depozitate necorespunzator într-un laborator si distruse într-un incendiu.
Cu putine alte optiuni disponibile, Tarkovski a ales sa refaca în întregime filmul, la un an dupa acest dezastru, doar pentru a obtine exact aspectul pe care si-l dorea.
GABRIEL TUDOR
Comentarii