Recent, Humanitas Fiction a lansat, în colectia Raftul Denisei, Copilaria lui Isus, o noua capodopera a scriitorului J.M. Coetzee, detinator din 2003 al Premiului Nobel pentru literatura. Un roman în care stranietatea fictiunii se îmbina stralucit cu magia verbului.
„Alegorie, utopie, distopie, bildungsroman, roman postapocaliptic, roman filozofic? Romanul lui Coetzee incita, de la început si pana la sfarsit, la astfel de întrebari, lasand cale deschisa multiplelor interpretari”.
Pe scurt, povestea este asa: „Dupa ce sosesc din lagarul de refugiati în Novilla – un oras dintr-o tara nenumita în care se vorbeste spaniola si unde nu se poate ajunge decat peste mare, cu vaporul –, un barbat între doua varste si un copil de vreo cinci ani sunt primiti într-un centru de relocare. Nu se stie de unde vin, ori motivul pentru care au parasit «lumea veche», deoarece amintirile li s-au sters din memorie, iar numele lor, Simón si David, le-au fost date în lagarul de pe tarm. În timpul calatoriei, David a pierdut scrisoarea pe care o purta agatata la gat si care lamurea identitatea lui si pe a mamei sale. Simón, aflat din întamplare pe acelasi vapor cu baiatul, s-a hotarat sa-l protejeze si sa-l ajute sa-si gaseasca mama în noua tara. Dar mai întai trebuie sa-si croiasca un rost, sa munceasca – pentru baiat si pentru sine – într-o societate austera, redusa la strictul necesar si sufocata de birocratie, în care toti oamenii sunt refugiati, fara trecut, fara amintiri si fara vreo sansa de evadare”.
Interesanta este una dintre explicatiile autorului: „Sperasem ca volumul sa apara cu o coperta goala si o pagina de titlu goala, pentru ca abia dupa lectura ultimei pagini cititorul sa dea peste titlu, Copilaria lui Isus. Dar în industria editoriala, dupa cum se prezinta la ora actuala, asa ceva nu este permis”.
Iata si o mostra de stil:
Se deschide o fereastra deasupra; în lumina lunii, distinge vag obrazul fetei.
– Da? face ea. E ceva în neregula?
– Nimic nu e în regula, zice el. E frig. Te rog, da-ne drumul în casa.
Urmeaza o pauza lunga. Apoi:
– Poftim, se aude vocea ei.
Un obiect cade la picioarele lui: o patura, nu foarte lata, împaturita în patru, facuta din ceva aspru, cu miros de camfor.
– De ce ne tratezi asa? striga el. Ca pe niste gunoaie! Fereastra se închide cu o bufnitura.
John Maxwell Coetzee s-a nascut pe 9 februarie 1940 la Cape Town, în Africa de Sud. Debuteaza cu romanul Dusklands (1974), publica apoi Viata si vremurile lui Michael K (Life & Times of Michael K, 1983; Humanitas Fiction, 2009), Foe (1986; Humanitas Fiction, 2016), Epoca de fier (The Age of Iron, 1990; Humanitas Fiction, 2010, 2016) si Maestrul din Petersburg (The Master of Petersburg, 1994; Humanitas Fiction, 2008, 2015). Romanul Dezonoare apare în 1999 (Humanitas Fiction, 2011), romanul Copilaria lui Isus (The Childhood of Jesus; Humanitas Fiction, 2014) vede lumina tiparului în 2013, iar în 2016 apare Zilele de scoala ale lui Isus (The Schooldays of Jesus; Humanitas Fiction, 2018). În 2003, lui John Maxwell Coetzee i se atribuie Premiul Nobel pentru literatura.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii