• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 11 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Jurnalul adolescentului miop

Jurnalul adolescentului miop

17 martie 2010
in Blitz
A A

Nu facem referire la faimosul roman de tinerete al lui Mircea Eliade – desi ar fi minunat sa vedem o ecranizare a sa – ci la un alt miop devenit celebru tot datorita harului artistic cu care pronia cereasca l-a inzestrat: John Lennon. Pentru ca filmul Nowhere Boy, care va rula in curand pe ecranele romanesti spune povestea nespusa a adolescentei celui ce a fost unul dintre cei mai talentati si mai influenti muzicieni ai ultimului secol.

Un artist carismatic dar controversat

 Ca artisti, cantareti, producatori si persoane publice, cei patru Beatles – John Lennon, Paul McCartney, George Harrison si Ringo Starr – au fost adesea subiectul unor filme artistice sau documentare, figura dominanta ramanand, desigur, Lennon, liderul carismatic al trupei. El a fost intruchipat de actorul, originar tot din Liverpool, Ian Hart, in Backbeat, filmul lui Iain Softley (despre inceputurile Beatles la Hamburg), si in The Hours and Times, pelicula lui Christopher Munch (despre calatoria intreprinsa de Lennon, alaturi de Brian Epstein, la Barcelona), si, a aparut, ca personaj secundar, in filmul lui Todd Haynes, I’m Not There, inspirat de viata lui Bob Dylan. De asemenea, Lennon a fost figura favorita a realizatorilor de documentare, gratie activitatilor sale politice – de pilda in US vs John Lennon (2006) si apare si in portretul socant realizat de Andrew Piddington asasinului lui, Mark Chapman (The Killing of John Lennon). Acum a venit randul debutantului Sam Taylor-Wood sa faca lumina in ceea ce priveste anii de formare ai lui Lennon.

Adolescenta, intre doua inmormantari

 Desi nu seamana mai deloc cu adevaratul John Lennon, tanarul Aaron Johnson se achita cu succes de sarcina de a-l reprezenta pe ecran. Cu un scenariu semnat de Matthew Greenhalgh, Nowhere Boy surprinde cinci ani din viata lui Lennon, de la moartea unchiului sau George (David Threlfall), un om de o cumsecadenie extraordinara si pana la plecarea la Hamburg, cu nucleul trupei Beatles, la varsta de 19 ani. Taylor-Wood reuseste sa surprinda foarte realist imaginea unei lumi pe cale de a se ridica din austeritatea razboiului. Filmul este incadrat de doua inmormantari si dominat de doua femei. Prima ceremonie funebra este pentru unchiul George, a doua pentru mama lui John, Julia, decedata intr-un accident rutier. Femeile sunt matusa Mimi, in casa careia John a trait de la varsta de 4 ani si mama lui, Julia, care l-a abandonat, practic, in 1944. Dupa moartea unchiului, adolescentul se intalneste cu mama sa, care incepe sa devina o figura dominanta pentru el; dupa moartea mamei, el realizeaza ca trebuie sa se rupa de trecut, de copilarie si jocuri, pentru a duce o viata pe propriile picioare, ca muzician.

Femeile din viata lui

 Influenta pe care cele doua femei ce au marcat adolescenta lui Lennon este admirabil redata in film. Pe de o parte, este matusa Mimi (in interpretarea de a exceptie a lui Kristin Scott-Thomas), o casnica din clasa mijlocie severa si cu conceptii conservatoare, care vrea sa faca din John un burghez respectabil si il inscrie la Quarry Bank, o scoala ce daduse Marii Britanii doi ministri laburisti. In contrast cu austera matusa apare mama lui, Julia, acum casatorita si avand doua fetite cu un gentilom respectabil (David Morrissey), din aceeasi tagma cu blandul unchi George. Fermecatoare si aventuroasa, Julia are o relatie aproape incestuoasa cu fiul ei, incurajindu-i interesul pentru muzica, introducandu-l in lumea rock’n’roll si explicandu-i conotatiile sexuale ale acesteia. Firea rebela a lui John se simte mai apropiata de a usuraticei sale mame; el chiuleste de la scoala, calatoreste pe acoperisul autobuzelor, fluiera fetele in parc si se simte tot mai atras de muzica. In termeni religiosi, cele doua femei sunt ingerul, respectiv demonul, duelandu-se pe sufletul incercat al adolescentului. In final, insa, acesta le va respinge pe amandoua, intr-un acces de personalitate ce-i va fi caracteristic si la maturitate.

Viata unui muzician, descrisa fara muzica!

 Ca o curiozitate, sa spunem ca partenerul de scena al lui Aaron Johnson, Thomas Sangster – interpretul lui Paul McCartney – este un bun cantaret la chitara, deci parea a fi actorul cel mai nimerit pentru rol. Doar ca el este… dreptaci, ori McCartney este stangaci! Ca urmare, actorul a trebuit sa invete sa cante cu stanga, in scenele in care protagonistii improvizeaza la chitara, sub egida trupei Quarrymen, ulterior redenumita Beatles. Producatorii au negociat cu Yoko Ono, vaduva lui Lennon, dreptul de a folosi cantecele lui Lennon, in coloana sonora fiind incluse si melodiile duetului elecro-pop Goldfrapp. Ciudat e faptul ca, in aceasta biografie a unuia dintre cei mai controversati muzicieni ai epocii moderne, muzica joaca un rol aproape nesemnificativ. Exista putine referinte la opera lui de mai tarziu; il vedem pe John luind lectii de banjo de la mama lui, cumparandu-si prima chitara, formand grupul Quarrymen, adoptand coafura excentrica a lui Elvis, leganandu-se pe ritmurile lui Buddy Holly si facand cunostinta cu Paul McCartney. Dar in loc sa se axeze pe circumstantele unice care au dat nastere unui geniu muzical, filmul se vrea mai curand o poveste romantica despre ajungerea la maturitate, un Bildungsroman inganat pe corzi de chitara…

GABRIEL TUDOR

ShareTweet
Articolul precedent

Horoscopul saptamanii: 22 – 28 martie 2010

Urmatorul Articol

Ce-i de facut pentru a preveni crizele ulceroase

Articole Similare

Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Urmatorul Articol

Ce-i de facut pentru a preveni crizele ulceroase

Aspirina – un medicament bun la toate...

Rebel fara cauza

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
Istorii

Povestea unei statui controversate – „Hristos din adâncuri”

7 iulie 2025

În adâncurile linistite ale Marii Ligurice, în apropiere de coasta orasului San...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.