Aspirina sau acidul acetilsalicilic, cum mai este cunoscut popularul medicament in termeni stiintifici, este unul dintre cele mai folosite produse medicamentoase din lume. Si asta pentru ca, de la an la an, i se descopera noi valente terapeutice. Daca la originile ei era un simplu antiinflamator, cu care puteai stopa durerile de cap sau cele provocate de reumatism, in prezent cercetarile au demonstrat ca se dovedeste extraordinara atat in profilaxia cat si in tratarea mai multor afectiuni cu care se confrunta omul modern. Se pare ca administrata cu consecventa, in doze mici, ajuta la prevenirea infarctului, la evitarea recidivei unui accident cerebral, sau, cum indica unele cercetari, impiedica aparitia cancerelor sistemului digestiv.
O pastila iti poate salva viata
Daca aveti un atac de cord, o pastila de aspirina luata in timp ce asteptati Salvarea sa va duca la spital s-ar putea sa va reduca severitatea crizei si sa va salveze chiar viata. Intr-o astfel de situatie, beneficiile amintitului medicament ar putea fi enorme. De asemenea, conform unor studii, administrarea unei aspirine in mai putin de 24 de ore de la infarct si continuarea tratamentului inca 30 de zile dupa aceea, reduce cu 23% rata mortalitatii.
Previne cancerul digestiv
Rolul Aspirinei in profilaxia tumorilor maligne ale sitemului digestiv a captat in ultima vreme interesul cercetatorilor, care s-au aratat foarte optimisti in privinta capacitatii pilulei de a preveni si stopa evolutia procesului canceros. O analiza efectuata pe mai mult de o jumatate de milion de barbati si femei a evidentiat ca persoanele care iau o pastila o data la doua zile au o rata a cancerelor digestive (de esofag, colon, rect sau stomac) cu 40% mai mica decat cele care nu iau medicamentul. La randul lor, specialistii de la Harvard au obtinut rezultate asemanatoare pe un grup de numai 90 de mii de subiecti. In ce mod reuseste aspirina sa ne protejeze de cancer ramane un subiect deschis.
Se presupune ca ar inhiba productia unor substante care contribuie la aparitia neoplasmelor sau, conform altei ipoteze, medicamentul ar stimula imunitatea organismului care lupta mai eficient contra agentilor cancerigeni. Totusi, unii specialisti considera ca trebuie sa fim precauti. Deoarece aspirina poate ajuta unele persoane, dar le face rau altora, caci nu oricine poate utiliza medicamentul de o maniera regulata. In unele cazuri, administrarea unei singure pilule poate duce la hemoragii cerebrale sau digestive. Si nu exista studii care sa indice ca aceste riscuri ar putea fi contrabalansate de potentialele beneficii, cu exceptia persoanelor care au un potential ridicat de infarct sau accident cerebral.
Atentie la efectele secundare!
Din pacate, ca orice medicament, aspirina prezinta efecte secundare nedorite, destul de diverse si, in unele cazuri, chiar foarte severe. Ele includ insuficienta renala, tulburari de auz, tinitus, tulburari de vedere, iritarea stomacului, sangerari la nivelul stomacului si intestinelor, dureri de cap, ameteala, stari de confuzie etc. Singurul mod in care pot fi evitate majoritatea acestor complicatii este respectarea cu strictete a indicatiilor fabricantilor sau ale medicului.
Uneori, insa, nici aceste lucruri nu sunt de ajuns. Cam trei persoane dintr-o mie dezvolta o alergie la substanta activa a aspirinei. Aceasta se manifesta ca o urticarie pe piele, dar sunt si cazuri cand poate pune viata in pericol. Astmaticii trecuti de 60 de ani trebuie sa fie in mod special atenti la aspirina, deoarece sunt de 10 ori mai predispusi la o reactie alergica serioasa. De asemenea, persoanele care sufera de febra fanului sunt de cinci ori mai predispuse la alergie.
Reguli pentru a preveni complicatiile
– Mancati. Luati pastila doar dupa ce ati mancat ceva, altfel exista sanse sa va provoace greata si sangerari digestive. Preferati aspirina tamponata pentru a evita o astfel de neplacere.
– Nu dati copiilor aspirina. Chiar si in doze mici, poate provoca o complicatie rara, dar grava numita sindromul Reye.
– Nu va incredeti doar intr-o pastila. Oricat de promitatoare in prevenirea unor afetiuni grave, aspirina nu este un remediu miraculos. Un mod de viata sanatos, cu o alimentatie adecvata si activitati fizice, ca si evitarea fumatului si a abuzului de alcool sunt incomparabil mai bune decat administrarea, nu lipsita de riscuri, a unei pastile…
MIHAELA VLAD
Comentarii