Ne-am inselat daca am considerat ca pierderea parului este o problema specifica barbatilor. Statisticile ne arata ca numai in Statele Unite 21 de milioane de femei si 40 milioane de barbati sufera de aceasta afectiune iar in Marea Britanie, calvitia afecteaza peste 7,4 milioane de persoane. Diferenta e ca la femei caderea parului se face pe toata suprafata capului iar la barbati, in special frontal sau zonal. Termenul medical pentru caderea parului este alopecie. Aceasta inseamna pierderea totala sau partiala a parului. Viata unui fir de par este de pana la patru ani si jumatate. El creste 1cm/luna. In cel de-al cincilea an cade, dupa care in sase luni este inlocuit de un alt fir.
Viata unui fir de par si tipuri de alopecie
Zilnic pierdem de la 40 la 100 de fire de par, in conditiile in care pe scalp exista aproximativ 100000 de fire. Chelia tipica (alopecia androgenica), cunoscuta ca fiind cea mai des intalnita ce afecteaza peste o treime dintre barbati si femei, poate aparea chiar din timpul adolescentei. Aceasta forma de chelie este caracterizata prin pierderea parului de la tample si in crestetul capului si rezultatul final poate fi pierderea completa a parului, fiind tipica barbatilor. La femei, acest gen de alopecie este mai rara. Un alt tip este alopecia areata ce apare in petice mici, rotunde si netede. Aceasta este clasificata ca o boala autoimuna, cauza ei fiind necunoscuta inca. Anumiti cercetatori cred ca unii oameni sunt predispusi genetic la dezvoltarea alopeciei areate. Persoanele care au acest fel de chelie sunt in general sanatoase, presupunandu-se, la aparitia cheliei, ca ar fi vorba de un virus sau un factor de mediu. In acest tip de alopecie, parul va creste la loc, insa caderea lui poate avea loc de mai multe ori.
Alte cauze ale caderii parului
Specialistii sunt de parere ca exista mai multe cauze ce duc la caderea parului. Printre acestea se numara cele de origine hormonala, genetica, (80% din cazurile de calvitie la barbati ar fi de origine genetica) stresul, intoxicatiile, alergiile alimentatia lipsita de minerale, vitamine sau olegoelemente dar si efectele secundare ale unor medicamente. Daca pana nu de mult alopecia androgenica era pusa pe seama unui exces de hormoni masculini, doua studii efectuate de cercetatori de la Universitatea din Bonn si de la King’s College din Londra, publicate recent, arata ca s-a descoperit existenta unei variatii a unei gene care codeaza receptorii hormonilor masculini (cromozomul X), dar si variatii ale cromozomului 20 care sunt prezente la 14% din populatie, ceea ce inseamna un risc de sapte ori mai mare fata de oamenii la care aceste mutatii genetice sunt absente.
Variatiile cromozomului 20 actioneaza asupra a doua gene, PAX1si FOXA2 a caror influenta de pierdere a parului nu a putut fi stabilita insa cu exactitate. Profesorul Tim Spector, coordonatorul unuia dintre studii, crede ca posibilitatea de a prezice pierderea parului inainte ca acest proces sa inceapa, poate duce la identificarea unor terapii mai eficiente impotriva calvitiei. Dar pe langa aceste mutatii genetice, o alta cauza ar fi poluarea. Potrivit unui studiu realizat de oameni de stiinta ai Universitatii din Londra, caderea parului la barbati este legata si de factorii de mediu, precum poluarea aerului sau fumatul. Autorii studiului sunt de parere ca toxinele si carcinogenii prezenti in aerul poluat pot opri cresterea parului prin blocarea mecanismelor ce produc proteina din care este compus firul de par.
O chestiune de timp
Specialistii japonezi ai laboratoarelor National Institute of Genetics, din Tokio, anunta ca au descoperit gena raspunzatoare de instalarea calvitiei si ca tratamentul impotriva caderii parului e doar o chestiune de timp! „Pentru a trata calvitia masculina este nevoie de multe cercetari. Primul pas a fost facut”, declara doctorul Brent Richard de la Universitatea Montreal, din Canada. Cine stie cati pasi mai sunt de facut pana ce barbatii, mai ales, se vor bucura de un tratament adecvat impotriva caderii parului. Pana atunci, cheliosii raman adeptii zicalei, de-acum bine cunoscuta, „parul cade de pe un cap destept”.
N. FLORIA
Comentarii