Editura Humanitas a lansat nu cu mult timp în urma volumul de povestiri Povestiri orientale al celebrei scriitoare Marguerite Yourcenar. Este vorba despre „o calatorie în zece povestiri într-un Orient în care mitul se insinueaza în viata de toate zilele”. Povestirile orientale, bogate în simboluri si impregnate de poezie, fie reslefuiesc crude si seducatoare basme, legende, mituri, balade si superstitii, fie sunt „fantezii personale” – împreuna alcatuind un univers mai degraba tragic, dominat de violenta pasiunilor.
„Aceste Povestiri orientale sunt un amestec de istorii extrem-orientale (Cum a fost salvat Wang-Fo, Ultima iubire a printului Genghi) sau hinduse (Kali decapitata) (…), la care se adauga un numar de nuvele care se petrec în Grecia si în Balcani. Asia propriu-zisa si Orientul Apropiat se unesc asadar. (…) La urma urmei, Grecia si Balcanii sunt deja Orientul, cel putin pentru secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea. Pentru Delacroix, pentru Byron, într-adevar, Balcanii poarta amprenta faptului de a fi fost mult timp pamânt al Islamului. Cartea a fost scrisa de-a lungul anilor în care ma duceam des în Grecia, trecând de multe ori prin Balcani; din opririle mele în acele locuri provin aceste povestiri balcanice. Cât despre Wang-Fo si Printul Genghi, acestea dovedesc marea mea pasiune pentru literaturile chineza si japoneza. Wang-Fo se trage dintr-o povestire taoista; nu l-am inventat eu. Evident, retusezi întotdeauna ceva:Ultima iubire a printului Genghi este un efort de a reface ceea ce poate sa fie pagina lasata alba în romanul lui Murasaki, acea pagina al carei titlu e, pur si simplu, «Disparitie în nori». Este moartea lui Genghi. Aflam ca s-a retras într-o mânastire, pe urma, în afara de titlu, nu mai stim nimic. Atunci am încercat sa-mi imaginez ce s-a petrecut”. declara autoarea într-o convorbire cu Matthieu Galey. Iata si câteva rânduri din povestirea Izbavirea lui Wang-Fo: „Batrânul pictor Wang-Fo si discipolul sau Ling rataceau pe drumurile nesfârsite ale regatului lui Han. Strabateau tara încet, pentru ca Wang-Fo se oprea noaptea sa contemple stelele si ziua sa priveasca libelule. Povara celor doi era usoara. Lui Wang-Fo nu lucrurile îi erau dragi, ci imaginile lor, si nimic nu i se parea vrednic de a fi dobândit în afara de pensule, borcane cu lac si cerneluri de China, suluri de matase ori hârtie de orez. Erau saraci, pentru ca Wang-Fo îsi dadea picturile în schimbul unei strachini de fiertura si nici nu voia sa auda de arginti. Discipolul sau Ling, ducând în spinare un sac ticsit de schite, mergea respectuos încovoiat, ca si când ar fi dus în spinare bolta cerului. În mintea lui, sacul era plin de munti acoperiti cu zapada, de râuri curgând primavara si de chipul lunii stralucind în noptile de vara”.
Marguerite (de CRAYENCOUR) Yourcenar s-a nascut la Bruxelles pe 8 iunie 1903, dintr-o mama belgiana si un tata francez, Michel Cleenewerck de Crayencour, anticonformist si extrem de cultivat. El se va ocupa de educatia fetei la Paris si tot el plateste publicarea primelor ei doua plachete de versuri, dupa ce, împreuna, aleg pseudonimul debutantei, Yourcenar, o anagrama a numelui lor de familie. În 1929 îi apare primul roman, Alexis, si îi moare tatal. În 1938 publica volumul Povestiri orientale (Nouvelles orientales), iar în 1939, romanul Lovitura de gratie (Le Coup de grâce). În 1951 apare romanul Memoriile lui Hadrian (Mémoires d’Hadrien), iar în 1968, romanul Piatra filozofala (L’Śuvre au noir). În 1980 devine prima femeie primita în Academia Franceza si se stinge din viata la 17 decembrie 1987.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii