Spre deosebire de cimbrul de gradina, cimbrul de iarna sau cimbrul peren e mult mai picant – lucru de care trebuie sa tineti seama daca nu suportati preparatele iuti. Planta atinge 30-40 cm înaltime, astfel ca o puteti cultiva nu doar în gradina, ci si într-un ghiveci, în balcon, daca locuiti la bloc. Trebuie sa aveti însa grija ca planta sa fie expusa la soare, caci e mare iubitoare de caldura si lumina. În acelasi timp însa e si foarte rezistenta la frig – putând suporta geruri de pâna la – 15 grade Celsius.
Partile aeriene înflorite si înfrunzite trebuie puse la uscat într-un loc umbros si lipsit de umezeala, pentru a fi folosite în tot timpul anului. Planta este utila nu doar ca un condiment delicios în mâncarurile gatite, ci si ca medicament. Virtutile sale sunt cunoscute din Antichitate, când era folosit, sub forma de infuzie, pentru tratarea durerilor de burta si pentru usurarea digestiei.
De asemenea, e foarte bun în caz de enterocolite infectioase, calitatile antiseptice datorându-se continutului ridicat de fenoli din frunze. În cazul unor asemenea afectiuni, preparati o infuzie dintr-o lingurinta de flori si frunze de cimbru la o ceasca de apa clocotita si beti 1-3 cesti pe zi. Daca aveti inflamatii – de genul aftelor – la nivelul gurii, ori va plângeti de dureri în gât, faceti o infuzie concentrata, cu 2 lingurite de planta la o ceasca de apa clocotita si faceti gargara de mai multe ori pe zi.
Excelent tonic, cimbrul e folosit în medicina traditionala chinezeasca în tatamentul problemelor genitale – tulburari de menstruatie, astenie sexuala, impotenta. În acest caz este util uleiul de cimbru, pe care-l puteti prepara si în casa, strivind frunzele plantei, dar îl puteti cumpara si de la plafar.
Uleiul e util si în caz de arsuri sau iritatii ale pielii, fiind recunoscute proprietatile sale cicatrizante. Totusi, ar fi bine sa cereti acordul medicului înainte de folosirea acestui ulei, deoarece poate avea efecte adverse, arzând pielea daca nu e suficient diluat. În alta ordine de idei, ceaiul de cimbru de iarna se recomanda diabeticilor, pentru ca poate calma setea excesiva produsa de aceasta boala.
GABRIEL TUDOR
Comentarii