Regizorul, scenaristul si producatorul francez Luc Besson a fost ales de Festivalul filmului din lume gazduit de Montreal drept cineastul caruia i se cuvine în acest an Marele premiu special al Americii, o recompensa care evidentiaza contributia sa de exceptie la dezvoltarea celei de-a saptea arte. Anul trecut, patru cineasti au primit acest premiu: actorii Sophia Loren, Jackie Chan si Francisco Rabal, precum si regizorul Fernando Solanas.
Luc Besson, PDG la studiourile EuropaCorp, este totodata si coproducator al lung metrajului "Turbulenta fluidelor", în regia cineastului canadian Manon Briand. În mai multe rânduri, Besson a declarat ca nu are de gând sa faca decât zece filme în întreaga sa cariera, dupa care sa se consacre în totalitate muncii de scenarist si productiei de filme, ceea ce s-a si întâmplat ("Taxi 1", "Taxi 2", "Yamakasi", "Sarutul mortal al dragonului"). Ultimul sau film semnat în calitate de regizor este cel din 1998, "Jeanne d'Arc".
Austin Powers spionul vecin cu un sex-shop
Actorului american Mike Myers, interpretul celebrului personaj Austin Powers – spionul ticnit din trei filme parodice de mare succes – îi va fi atribuit un loc de onoare pe Hollywood Boulevard – o stea pe trotuarul celebritatilor – chiar vizavi de sex-shopul "International Love Boutique". Actorul, scenarist si producator totodata, va fi cel de-al 2200-lea star al carui nume va fi înscris pe pavajul faimosului bulevard din Los Angeles.
Nascut la Toronto (Canada), Mike Myers în prezent în vârsta de 39 de ani, a debutat în lumea showbiz-ului chiar în orasul sau natal, cu o trupa botezata "Second City", pentru ca în 1989 sa i se încredinteze la Chicago rolul de animator al emisiunii satirice pentru televiziune "Saturday Night Live", un fel de rampa de lansare de noi talente. Potentialul sau de actor de comedie a fost imediat remarcat, mai ales ca Myers a creat atunci pentru emisiune un personaj inedit, cu sex incert, adica pe Dieter, pe care, în 1992, l-a folosit în primul sau film pentru marele ecran, "Wayne's World", un succes de proportii în rândul publicului american. Un an mai târziu lansa o continuare, care avea sa se bucure de aceeasi buna primire din partea spectatorilor si a criticii.
Cu urmatoarele sale doua filme parodice din seria "Austin Power" (primul în 1997, al doilea în 1999), Mike Myers avea sa se faca vestit în întreaga lume, încasarile ridicându-se la peste 400 de milioane de dolari.
În aceasta vara a oferit fanilor lui Austin Power un al treilea film , fara sa se teama nici un moment ca publicul s-ar putea arata plictisit de ispravile comice ale personajelor create de el. Si nu s-a înselat: numai în primul weekend al lansarii filmului, încasarile au fost de 71,5 milioane de dolari, înscriind un record pentru un film de comedie. Ba, mai mult, l-a trimis pe locul doi al clasamentului pe însusi dublu-oscarizatul Tom Hanks, care evolua în aceeasi perioada în "Road to Perdition". Presedintele companiei Exhibitor Relations, care se ocupa de topurile de box-office, declara atunci ca un asemenea rezultat pentru un episod 3 al unui film de comedie este aproape fara precedent. "În general, dupa doua episoade, mai ales în comedie, conceptul îsi pierde stralucirea", adauga acesta.
Comentarii