Editura Humanitas Fiction a organizat recent o intalnire cu scriitorul Jo Nesbø, supranumit in media „regele noir-ului scandinav“, prilejuita de aparitia romanului Macbeth, in traducerea Ivonei Berceanu. Este vorba despre al saselea volum din cadrul Proiectului Hogarth Shakespeare, care isi propune interpretarea in cheie moderna a piesei cu acelasi nume de William Shakespeare.
Despre roman, autorul scrie ca „Macbeth este un thriller despre lupta pentru putere, care se desfasoara in egala masura intr-un decor sumbru de roman noir si in tenebrele unei minti paranoice”.
Romanul Macbeth de Jo Nesbø este publicat in 38 de tari.
Spre deosebire de piesa shakespeariana, Jo Nesbø creeaza un Macbeth care nu e rege scotian, ci un ofiterde politie de la Narcotice, „aparent invulnerabil”, care se lupta cu mafia drogurilor din oras.
Trama romanului ar fi aceasta:„In orasul lui Macbeth, soarele nu straluceste aproape niciodata si oamenii zambesc prea rar. In mandatul coruptului Kenneth, strazile au devenit tot mai nesigure. Dar acum Duncan (care nu e defunctul rege scotian ucis de Macbeth, adaug eu), noul sef al politiei, incearca sa reinstituie domnia legii, iar maleficul Hecate, stapanul invizibil al orasului, trebuie sa se protejeze nu doar de concurentii de pe piata drogurilor, ci si de ofiterii dela Narcotice. Va paria pe Macbeth, un tanar politist integru siaparent invulnerabil, care nu se asteapta ca trecutul sa-l ajunga din urma”.
Ideea lui Jo Nesbø este simpla si clara: „Cititorii nu aveau nevoie de o carte in care scriitorul incearca din rasputeri sa il imite pe Shakespeare (ar fi fost si imposibil, as adauga eu), asa ca m-am hotarat sa ofer o versiune personala a povestii. A trebuit sa trec dincolo de scriitura minunata a lui Shakespeare ca sa ajung la structura intrigii si la motivatia personajelor. Cu unele elemente ale piesei te poti juca, dar majoritatea sunt indispensabile, pentru ca fara ele povestea pur si simplu nu functioneaza. De aceea este Shakespeare un clasic, de aceea fascineaza mereu Macbeth”.
Cu o miza atat de subtire, politistul Macbeth n-ar fi putut rosti niciodata cuvintele tulburatoare ale Bardului: „Viata este o fantoma vie, un actor prost care isi plimba aroganta si angoasele timp de o ora pe scena, si de care nu mai aude nimeni dupa aceea, o poveste spusa de un idiot,plina de vorbe frumoase si fapte urate, care nu inseamna pana la urma nimic”.
Dar astaestealtadiscutie.
„Regelenoir-uluiscandinav”, a debutatin 1997 o data cu publicareamanuscrisuluiprimuluisauroman din seriacare ilare dreptprotagonist pedetectivulHarry Hole: Liliacul. Seriaa continuatcu altele, printrecare Carabusii(1998), Steauadiavolului(2003), Omulde zapada(2007), ecranizatin 2017, Fantomatrecutului(2011), Politia(2013), Setea(2017).
In paralel, Nesbøpublicasialteromane, cum arfi Vanatoriide capete(2008), ecranizatin 2011, Sangepezapada(2015), Sangein miezde noapte(2015) siMacbeth (2018), precumsicartipentrucopii.
RomaneleluiJo Nesbøau fosttradusein 50 de limbisis-au vandutin 40 de milioanede exemplare.
In 2008, scriitorula infiintatFundatiaHarry Hole,pentrucombatereaanalfabetismuluidin tarilein curs de dezvoltare.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii