In orice meserie este necesara o doza de „nebunie” frumoasa, iar meseria de actor nu face exceptie, ba chiar dimpotriva, am putea spune, cei mai excentrici si mai flamboianti actori sunt, adesea, si cei mai apreciati.
Este cazul lui Malcolm McDowell, un artist total, care ne-a incantat prin prestatiile sale de-a lungul catorva decenii si despre care unii critici de film afirma ca doar faptul ca a jucat in productii „scandaloase” l-a impiedicat sa cucereasca Oscarul. Chiar astazi, controversatul actor implineste 76 de ani si, alaturi de traditionalele urari, ii dedicam si acest scurt portret.
– nascut pe 13 iunie 1943 la Leeds, in Anglia, Malcolm a crescut la o scoala cu internat, ceea ce nu putem spune ca l-a intristat prea mult, tatal lui fiind alcoolic.
– inca de copil o fire rebela, Malcolm a facut cunostinta de foarte devreme cu strictetea sistemului anglo-saxon de invatamant, fiind adesea batut cu un baston de trestie de zahar de profesorii sai – practic, a jucat rolul care-l va face celebru, cel al delincventului din „Portocala mecanica” inca din copilarie!
– dupa terminarea liceului s-a angajat la carciuma detinuta de tatal sau, dar aceasta a dat faliment, tatal band toate profiturile! A avut apoi o multime de slujbe, de la vanzator ambulant de prajituri la curier postal.
– a urmat cursurile Academiei de Muzica si Arta Dramatica (LAMDA) din Londra; primul sau rol, in filmul „Poor Cow” (1967) a durat doar doua minute, care pana la urma au fost scoase, la montajul final. A fost insa suficient pentru ca regizorul Lindsay Anderson, care-l vazuse jucand, sa-l distribuie in pelicula „If” (1968); noul rol il va transforma pe Malcolm in vedeta tineretului rebel britanic.
– in 1971, Stanley Kubrick l-a dis-tribuit in cel mai faimos rol al lui – Alex DeLarge, din „Portocala mecanica”, iar opt ani mai tarziu a devenit protagonistul scandalosului film „Caligula” – ambele pelicule fiind inca interzise in multe tari ale lumii. Se spune ca, initial, Kubrick nu l-ar fi dorit, pe motiv ca este prea scund (McDowell are 1,75 m), dar actorul i-a dat o replica acida, care l-a cucerit: „Nu-i nimic, pot juca stand pe o cutie!”
– in anii 80 a cunoscut o perioada de total regres, din cauza abuzului de alcool si de droguri (dupa propria marturisire, cheltuia 4.000 de dolari pe luna doar pe cocaina!).
– casatorit de trei ori, cu Margot Bennet (1975-1980), Mary Steenburgen (1980-1990) si Kelley McDowell (1991 – prezent), el are cinci copii; prima lui sotie, Margot Bennet, a fost casatorita anterior cu actorul Keir Dullea, detinatorul rolului principal din „Odiseea spatiala 2001” (1968), regizat de Stanley Kubrick, in vreme ce McDowell a jucat rolul principal in „Portocala mecanica” (1971), tot sub bagheta lui Kubrick.
– alaturi de Sir John Gielgud, este unul dintre cei doar doi actori britanici care au interpretat atat rolul regelui Arthur („Regele Arthur”, 1985), cat si pe cel al vrajitorului Merlin („Copiii Mesei Rotunde”, 1995).
– actorul lui favorit este James Cagney, cu care a cautat mereu sa se identifice, jucand roluri negative.
– actualmente locuieste in Santa Barbara, California, dar are o casa si in Marea Britanie si o vila de vacanta in Toscana, Italia.
– are o fobie fata de reptile, filmarea scenelor din „Portocala mecanica” in care apare alaturi de un sarpe fiind un cosmar pentru el.
– a primit amenintari cu moartea de la fanii Star Trek, dupa ce personajul interpretat de el, Dr. Tolian Soran, l-a ucis pe capitanul Kirk, in filmul „Star Trek: Generatii” (1994).
– la filmarea faimoasei scene in care ochii ii sunt tinuti fortat deschisi cu ajutorul unor cleme de metal, din „Portocala mecanica”, actorul a trecut prin chinuri groaznice, iar medicul care ii toarna picaturi in ochi a fost un oftalmolog specializat si in realitate, acesta fiind gata sa intervina imediat, in caz de urgenta. Chiar si asa, corneea lui McDowell a fost zgariata accidental si actorul a suferit de orbire temporara.
– in timpul filmarilor de la „Caligula” (1979), a invitat toti membrii italieni ai echipei de productie la un restaurant scump, pentru a sarbatori victoria echipei de fotbal a Angliei asupra Italiei. Dar, la final, l-a lasat pe un coregraf sa plateasca pranzul, pretinzand ca uitase sa-si ia portofelul!
– in filmul „Sfarsitul lumii” (2008), apare pe ecran alaturi de nepotul lui din viata reala, Alexander Siddig.
– a refuzat sa fie numit comandant al ordinului Imperiului Britanic, in 1984, si sa fie innobilat de Regina, un an mai tarziu.
– de-a lungul timpului, a fost prima optiune a multor regizori pentru roluri celebre, dar le-a refuzat pe toate: Brian Roberts, in „Cabaret” (1972), atribuit apoi lui Michael York, D’Artagnan in „Cei trei muschetari” (1973), atribuit apoi lui Michael York, Billy the Kid, in „Billy the Kid” (1973), atribuit apoi lui Kris Kristofferson, Scar, in „Regele Leu” (1994), atribuit apoi lui Jeremy Irons, Juan Sanchez Villa-Lobos Ramirez in „Nemuritorul” (1986), atribuit apoi lui Sean Connery, Saruman, in trilogia „Stapanul inelelor”, atribuit apoi lui Sir Christopher Lee.
GABRIEL TUDOR
Comentarii