Exact în ziua în care împlinea vârsta de 88 de ani (8 aprilie), Maria Felix, cea mai mare actrita a cinematografiei latino-americane, a parasit aceasta lume. Supranumita de întreaga America latina "La Dona", Maria Felix întruchipa un mit înaltat pe capacitatea sa de transfigurare, de interpretare a sute de personaje feminine cu trasaturi metisate, fiecare altfel, toate însa cu un numitor comun: femeia latina – puternica, ambitioasa, calculata, ferma, tenace si nu în ultimul rând de o frumusete pe cât de misterioasa pe atât de tulburatoare.
În ciuda faptului ca, de-a lungul carierei sale, a jucat în 47 de filme, rolul care i s-a potrivit ca o manusa si care a facut-o nemuritoare este Dona Barbara din filmul cu acelasi nume realizat în 1943 de regizorul Fernando de Fuentes, dupa romanul scriitorului venezuelean Romulo Gallegos.
Autorul cartii se afla într-o calatorie în Mexic, în timpul careia urma sa asiste la primele filmari, cu o alta actrita în rolul Donei Barbara. Dar întâmplarea a facut sa o cunoasca între timp pe Maria Felix si, din primul moment în care a vazut-o, a exclamat: "Ea este Dona Barbara din romanul meu!" Asa a început o legenda a cinematografiei mondiale, a carei cariera nu s-a limitat la teritoriul tarii sale de origine, Mexic. A avut alaturi ca parteneri actori celebri, cum ar fi Yves Montand, Rossano Brazzi, George Marshall, Gerard Philippe, Vittorio Gassman, Curt Jurgens, Fernando Rey, Jack Palance… Frumusetea chipului si spiritului sau a fost imortalizata nu doar pe pelicula, ci si în cântecul "Maria Bonita" de catre unul dintre cei patru soti ai sai, cel mai mare trubadur mexican al secolului trecut, Agustin Lara.
Traind câte sase luni pe an în Mexic si celelalte sase la Paris, francezii aproape ca au adoptat-o uitând ca nu e… de-a lor. Asa ca guvernul francez i-a acordat mult râvnitul titlu de "Comandor al legiunii de onoare", în timp ce Mexicul a încununat-o cu marele premiu Octavio Paz. Octavio Paz, dar si numerosi alti scriitori mexicani – Carlos Fuentes, Luis Spota, Carlos Monsivais, Salvador Novo, Elena Poniatowska, Sealtiel Alatriste – au transpus viata Mariei Felix în destinul personajelor romanelor lor. În Franta, de asemenea, Henry Burdin s-a inspirat din viata actritei si a scris romanul "La Mexicane" (1982), iar în Spania, Luis Gasca a luat-o drept model când a scris "Chicas Malas Mujeres Perversas" (Fete rele, femei perverse). Au fost si unele "detalii" ale vietii actritei care au nascut vii controverse: La Dona nu a reusit întotdeauna sa reziste la atractia în fata puterii, asa ca a acceptat sa intre în cercul unor persoane de prim rang, fara sa tina seama de care parte a baricadei se aflau: mexicanii Miguel Aleman si Adolfo Lopez Mateos (în anii '50), argentinienii Eva si Juan Perez, dictatorul cubanez Fulgencio Batista. Dar intelectualii si lumea artei nu s-au împiedicat de aceste preferinte neselective ale divei si i-au adus omagii de câte ori au avut prilejul. Jean Paul Sartre, Jean Genet, Salvador Dalí, Leonor Fini, Placido Domingo, Jean Paul Belmondo, Jean Renoir, Yves Montand, Alain Delon si-au marturisit întotdeauna admiratia fata de aceasta mare stea a cinematografiei. De exemplu, Jean Cocteau spunea: "Este atât de frumoasa încât îti face rau". Raspunsul divei nu s-a lasat mult asteptat: "Nu e suficient sa fii frumoasa, mai trebuie sa stii sa fii frumoasa".
J.R. din "Dallas" îsi publica memoriile
"Ma consider un miracol", declara actorul american Larry Hagman a carui identitate s-a asociat pentru totdeauna cu texanul seducator dar malefic, J.R., din serialul de mare succes "Dallas". Recent, actorul a avut bucuria de a-si vedea publicate memoriile sub titlul "Hello Darlin" si având ca subtitlu "Memoriile necrutatorului J.R.". Interesant este ca biografia actorului este la fel de bogata în tot felul de evenimente fericite sau triste ca si cea a personajului interpretat. Fiu al unei actrite de pe Broadway si al unui bogat avocat texan, debutul lui Larry Hagman ca actor n-a fost deloc usor. A tot batut fara mari sanse pe la usile caselor de productie pâna în ziua în care Leonard Katzman, producatorul celebrului serial, i-a propus rolul lui J.R. Ewing, prototipul omului ambitios dar lipsit de scrupule, capabil sa calce pe cadavre pentru a-si atinge tinta. Personalitatea personajului era însa una complexa iar Larry Hagman avea sa reuseasca, sub indicatiile regizorului, sa-i dea farmec "antipaticului" texan. Succesul rapid al serialului l-a ametit însa pe actor. Asa ca "desi pe ecran sotia mea, Sue Ellen, era victima alcoolului, în realitate eu eram robul bauturii si al drogurilor", marturiseste J.R. Constient de deriva în care intrase, a încercat la vremea aceea, în repetate rânduri, sa rezolve aceasta problema, sa puna capat viciilor, dar esecurile s-au tot repetat. Si-a dat seama ca nu va reusi de unul singur si într-un târziu a acceptat ideea ca trebuie sa recurga la ajutor de specialitate si sa se supuna programelor riguroase, dar care dau rezultate. "Intrasem într-un cerc vicios, pentru ca patima pentru drog te arunca în singuratate. Nu-ti place, dar nici nu poti sa renunti usor la ea".
Larry Hagman a jucat si în filme pentru marele ecran, dar adevarul este ca indiferent de rolul pe care îl interpreta, spectatorul se bucura sa descopere gesturile si mimica lui J.R., personajul cu care îl asocia în mod automat.
Larry Hagman are în prezent 72 de ani, unele probleme de sanatate (a suportat cu ani în urma un transplant de ficat) si traieste în afara agitatiei de la Hollywood. Este însa membru activ al câtorva organizatii cu scopuri umanitare, cum ar fi "National Kidney Foundation" (care favorizeaza donarea de organe în vederea transplantului la copii) sau "TransAction Council" (care ofera sprijin material si asistenta juridica persoanelor cu transplant).
Matt Damon, actor de teatru
"Talentatul Mister Replay" va juca timp de opt saptamâni într-o piesa de teatru – "This Is Our Youth" – la Garrick Theatre din centrul Londrei. Parteneri de scena îi vor fi Casey Affleck si Summer Phoenix. Cassey Affleck este fratele mai mic al celui mai bun prieten al lui Matt Damon, actorul Ben Affleck. Cassey a avut si el unele aparitii în filme, desi înca nu se poate lauda cu o cariera serioasa în acest sens. A jucat în scurte roluri în "American Pie 2", "Will Hunting" si actualul "Ocean's Eleven". Summer Phoenix este sora lui River Phoenix, mort în 1993 din cauza unei supradoze de droguri. Tânara actrita are în prezent 23 de ani si s-a bucurat de multe laude din partea criticii pentru prestatia ei din "Esther Kahn" si "The Believer".
Martin Scorsese va intra în istoria studiourilor Miramax
Nasterea ultimului film al regizorului Martin Scorsese – "Gangs of New York" – pare sa se transforme într-o poveste fara sfârsit, cu multe peripetii, demna de a deveni la rândul sau peste un timp… subiect de film. În primul rând, data lansarii productiei în cinematografe a fost amânata de câteva ori, sub diferite motive. Initial, se vorbea de aparitia filmului la sfârsitul anului trecut. Dupa evenimentele tragice din 11 septembrie, s-a spus ca filmul are probleme cu cenzura care, încercând sa menajeze sentimentele publicului, nu permite difuzarea filmelor cu scene violente. Iar în "Gangs of New York", violenta era punctul de atractie al iubitorilor acestui gen de filme. Anul acesta, când ranile s-au mai cicatrizat, filmul a fost din nou adus în discutie, mai ales ca între timp unele secvente dure fusesera eliminate. S-au dat publicitatii din nou date "mai mult ca sigure" ale lansarii…, ceva de genul "în aceasta primavara", "la vara" etc., dar recent s-a fixat un nou termen: în decembrie. Adica peste mai mult de un an de la data prevazuta initial. Toata aceasta "bâlbâiala" a dat apa la moara speculatiilor de tot felul: cel mai probabil – s-a spus – este un conflict major între regizor si casa producatoare Miramax. Din ce cauza? Ar fi mai multe, dar deocamdata problema se pune în privinta duratei filmului care, în ciuda faptului ca a tot fost amputat, tot dureaza 2 ore si 40 de minute. În forma originala dura 3 ore. Mai demult, în timpul filmarilor, problema a fost alta: cheltuielile au depasit asteptarile astfel încât producatorul s-a vazut nevoit sa aloce aproape 100 de milioane de dolari acestei productii, filmul devenind astfel cel mai costisitor din istoria studiourilor Miramax.
Turnarile la "Gangs of New York" au început în august 2000 la Roma, au continuat la New York si s-au întins pâna în aprilie 2001, depasind termenul de productie. Leonardo DiCaprio sustine rolul unui emigrant irlandez, care traieste în New-York-ul zguduit de Razboiul de secesiune si se confrunta cu coruptia politica, violenta mafiei si saracia. Din distributie mai fac parte Cameron Diaz si Daniel Day-Lewis în rolul sefului unei bande care lupta împotriva emigrantilor.
Comentarii