Expozitia foto-documentara „Marturii din Gulag: memoria victimelor regimului totalitar-comunist”, care prezinta dramele victimelor si supravietuitorilor basarabeni ai represiunilor politice si deportarilor în masa din perioada sovietica, s-a deschis la Palatul Sutu (Bd. Ion C. Bratianu, nr. 2, Bucuresti) si va putea fi vizitata pâna la 30 iunie.
„Tema nu este straina, pentru ca la alta scara istorica s-au întâmplat si în România deportari. Majoritatea au fost în interiorul tarii la noi, din Banat în Baragan, dar, unii, mai ales prizonierii de razboi ai Armatei Române, au ramas prin Siberia”, a afirmat managerul Muzeului Municipiului Bucuresti, Adrian Majuru.
„Sunt preluate de pe teren, povestite de catre supravietuitori (ai deportarilor n.r.), de obicei copii foarte mici când le-au fost luate familiile. Iar distantele erau uriase când au fost dusi în Kazahstan, iar unii dintre ei au ajuns pâna în Habarovsk, un oras care se afla pe fluviul Amur, la granita cu Republica Populara Chineza. (…) Veti vedea în marturiile lor detalii, veti regasi destine românesti foarte asemanatoare si în parametri nu foarte diferiti legate de plecarea instantanee de acasa cu absolut nimic si fara un orizont de asteptare legat de o destinatie si mai ales de ce urmeaza sa se întâmple acolo. Ce profesie, sau daca urmeaza sa mai faci scoala daca ai 10 ani. Deci lucrurile au fost lasate la voia întâmplarii si în masura în care s-au putut schimba în Marea Rusie, dupa moartea lui Stalin, de la o regiune la alta, mai toleranta sau mai putin cu cei care au fost adusi”, a adaugat Majuru.
Imaginile si documentele expuse din fondurile Muzeului National de Istorie a Moldovei si a celor valorificate în cadrul Programului de stat „Recuperarea si valorificarea istorica a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldoveneasca în perioada anilor 1940-1941, 1944-1953” prezinta publicului larg ororile regimului totalitar-sovietic si memoria acestei tragice perioade în societatea de astazi.
Instaurarea regimului de ocupatie sovietica în teritoriile din stânga Prutului a avut consecinte dramatice, resimtite pâna în prezent în societatea din Republica Moldova.
Conform organizatorilor, termenul GULAG a fost preluat din limba rusa cu semnificatia initiala Directia Generala de Munca a Lagarelor pe teritoriul URSS, care si-a extins semnificatia dupa 1989 prin desemnarea emblematica a spatiului de detentie sub orice forma, incluzând deportarile, închisorile, regimul fortat de resedinta, restrictionarea dreptului de alegere a locului de munca si trai etc.
Calatorie cu trenul la Arad
Colectionari din România, Austria si Ungaria vor prezenta, la Arad, sute de machete de trenulete, în cadrul unei expozitii de modelism si istorie feroviara ce va fi organizata de Muzeul Judetean.
Expozitia „Calatorie cu trenul la Arad” va putea fi vizitata în perioada 31 mai – 2 iunie, la Sala Polivalenta din municipiu, potrivit Complexului Muzeal Arad, care mentioneaza ca vor expune peste 20 de colectionari, membri ai unor cluburi feroviare.
Expozitia ofera o oportunitate de a explora traditia feroviara si de a interactiona cu colectionari entuziasti, iar vizitatorii vor putea admira un circuit interactiv care însumeaza 350 de metri de cale ferata, sute de machete de trenulete si reconstituiri de trasee cu peisaje, cladiri, statii pentru calatori, sate, oameni, animale, poduri, tuneluri si alte elemente de infrastructura.
Vor fi expuse de la primele modele de locomotive cu aburi, pâna la trenurile de mare viteza din zilele noastre, fiind prezentata în mod interactiv dezvoltarea transportului feroviar începând cu 1835, perioada cailor ferate de stat când s-au construit marile retele de cale ferata, continuând cu modernizarea garniturilor de tren, înlocuirea locomotivelor cu aburi cu motoarele Diesel, dezvoltarea flotelor moderne de vehicule electrice si noi tehnologii de securitate feroviare.
Totodata, va fi expusa o parte din fascinanta colectie privata de machete reprezentând un fragment de istorie feroviara aradeana, respectiv trenuri si diverse tipuri de locomotive, dintre care se remarca trenul „Sageata Verde”, realizate de Ioan Popoviciu (colectia Maria Popoviciu). Pe tot parcursul expozitiei, organizatorii le vor oferi micilor vizitatori oportunitatea de a participa gratuit la un atelier de modelism, iar pentru pasionatii de trenulete, va exista amenajat un stand cu vânzare de machete si jucarii, informeaza Agerpres.
De 1 iunie, toti copiii vor avea acces gratuit la aceasta expozitie.
NICUSOR DINCA
Comentarii