• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 16 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Metalul prinde viata

Metalul prinde viata

22 aprilie 2025
in Blitz
A A

Monetaria Statului expune la Arad, în premiera la un muzeu din România, matrite folosite în trecut la baterea monedelor, în cadrul unei expozitii aniversare – „Monetaria Statului. 155 de ani de aur, istorie si maiestrie româneasca. O calatorie prin timp, în care metalul prinde viata si devine simbol national” care este deschisa pâna la data de 18 mai, la sediul din Palatul Cultural (Piata George Enescu, Nr. 1).

Expozitia este prezentata în premiera de Monetaria Statului, una dintre cele mai vechi institutii ale statului român, într-un spatiu muzeal din România si deschide portile spre o noua etapa: întâlnirea dintre traditie si comunitatile pasionate de istorie economica, numismatica si identitate nationala.

„Fondata în 1870, Monetaria Statului este standardul pentru moneda si artefacte pretioase în România. Monetaria Statului a impresionat la World Money Fair (Târgul Mondial al Monedelor) 2024, prezentându-si inovatiile si maiestria în fata unui public international. Participarea a fost o oportunitate pentru a evidentia excelenta în numismatica si a stabili noi relatii de colaborare pe plan mondial. Complexul Muzeal Arad este primul muzeu din România unde sunt expuse matritele, precum si standul expozitional al Regiei Autonome Monetaria Statului, prezentat la World Money Fair 2024, Berlin (Germania)”, se arata în comunicatul institutiei muzeale.

La inaugurarea monetariei din Sos. Kiseleff (24 februarie 1870) au participat domnitorul Carol I, primul ministru Alexandru Golescu si ministrul de finante I.C. Bratianu. Pâna în acel an majoritatea monedelor au fost batute în strainatate, la Birmingham (Anglia), iar din cauza lipsei de moneda nationala anterioara anului 1870, taxele si vama erau platite direct în aur.

Matritele ce vor fi expuse sunt de monede vechi, care nu mai sunt în circulatie, unele de pe vremea Regelui Carol I, iar alaturi de acestea, vor putea fi admirate si monede sau medalii.

„Baterea de moneda în România s-a dovedit a fi nu numai necesara, dar si rentabila din punct de vedere economic, reprezentând atributul independentei, suveranitatii si unitatii statale a României. Prin producerea de monede, medalii, sigilii si alte obiecte de mare valoare, Monetaria Statului sustine stabilitatea economica, faciliteaza tranzactiile comerciale si asigura aprovizionarea cu monede de calitate, esentiale pentru functionarea sistemului monetar national. Fabricarea monedei constituie principala activitate a Regiei Autonome Monetaria Statului, astfel ca aici se realizeaza cu succes moneda de circulatie si pentru alte Banci Centrale”, informeaza Agerpres.

Monetaria Statului sustine sistemul monetar national prin producerea de monede, decoratii, sigilii si obiecte cu valoare simbolica.

Sarbatoarea Nemuririi

Expozitia „Învierea Domnului, Sarbatoarea Nemuririi, daruita oamenilor, în ilustrate românesti” a fost vernisata la Biblioteca Metropolitana Bucuresti (BMB), sediul central „Mihail Sadoveanu” (str. Tache Ionescu, Nr. 4, Sector 1) si exploreaza legatura profunda dintre traditiile pascale românesti si mesajul de iubire si mântuire al Învierii Domnului Iisus Hristos, subliniind importanta acestei sarbatori si modul în care urarile de Paste erau transmise în trecut, prin carti postale ilustrate cu simboluri pascale, înainte de aparitia televiziunii si a telefonului.

„Aceasta expozitie aduce în prim-plan o parte importanta din traditiile noastre, care sunt legate de Paste si de învataturile aduse de Învierea Domnului. Prin ilustratiile expuse, ne propunem sa redam nu doar frumusetea acestor mesaje, dar si semnificatiile lor adânci, care ne vorbesc despre iubire, speranta si comuniune”, a declarat Ramona Ioana Mezei, managerul Bibliotecii Metropolitane Bucuresti.

În cadrul celei de-a doua editii a expozitiei, publicul are ocazia sa admire noi exponate valoroase, ilustrate, vederi si carti postale, ce aduc în fata sa imagini care reflecta fratia si compasiunea umana, fiind o invitatie la reflectia asupra iubirii de sine si de aproapele nostru, asa cum a aratat Mântuitorul prin jertfa Sa.

„Expozitia ne ajuta sa întelegem mai bine legatura dintre traditiile noastre si mesajul spiritual al Pastelui. Este un moment de reîntoarcere la radacinile noastre, la acele obiceiuri care ne unesc si care subliniaza importanta iubirii si solidaritatii între oameni”, a adaugat Arhimandrit Policarp Chitulescu, consilier patriarhal, Biblioteca Sfântului Sinod.

Expozitia va putea fi vizitata pâna pe 28 mai. Aceasta va fi prezenta atât în exterior, pe gardul Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, cât si în interior, pe panouri volante expuse la intrarea sediului central „Mihail Sadoveanu” si în interiorul bibliotecii.

NICUSOR DINCA

ShareTweet
Articolul precedent

Cum opriti crizele hepatice?

Urmatorul Articol

„Alba ca Zapada”, o poveste cu final neasteptat

Articole Similare

Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Urmatorul Articol

„Alba ca Zapada”, o poveste cu final neasteptat

17 aprilie 1790 – A murit Benjamin Franklin

Tema: „APELE NOASTRE”

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 14-20 iulie 2025

14 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceste zile va puteti distra, pentru ca va simtiti...

Citeste mai departe
Istorii

Bessie Coleman, prima femeie afro-americana pilot

14 iulie 2025

Într-o epoca în care femeile si persoanele de culoare abia daca visau...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.