Se pare ca stralucirea dolarului îngenuncheaza orgoliile, chiar si atunci când e vorba de cea mai puternica natiune din lume. În mare, asa ar suna reprosul exprimat de fanaticii unei Americi puritane si.
Se pare ca stralucirea dolarului îngenuncheaza orgoliile, chiar si atunci când e vorba de cea mai puternica natiune din lume. În mare, asa ar suna reprosul exprimat de fanaticii unei Americi puritane si… albe. Li se pare de neconceput ca dupa câtiva ani de la miscarea Black Power din mediul artistic, acum sa asiste la debarcarea în forta a „nebuniei latino" pe tarâm american. Evident, exista si gruparea celor care spun ca „fenomenul" are o explicatie. Mai întâi, se invoca numarul mare al populatiei hispanice din Statele Unite, care tinde sa atinga, pâna în anul 2020, 15 la suta din populatia americana. Nu întâmplator este invocata declaratia actorului de origine spaniola, Antonio Banderas, care spunea: „La Miami, ma simt ca la mine acasa. E normal, de vreme ce 67 la suta din locuitori vorbesc spaniola". În plus, se mai aduce ca argument faptul ca puterea de cumparare a hispanicilor a crescut considerabil în ultimii ani, marindu-se de peste 4 ori.
Tabara „puritana" nu se lasa însa usor convinsa. Laudabila aceasta atentie acordata unei minoritati – spun ei -, careia i se ofera posibilitatea de a-si regasi „fratii de sânge" în lumea show-biz-ului, numai ca acest lucru s-a întâmplat, mai ales în privinta „ultimului val", abia dupa ce „nebunia latino" cucerise Europa si Asia, dupa ce gustul publicului de orice origine fusese testat, dupa ce era mai mult decât evident ca „filonul latino" putea fi exploatat în termenii unei afaceri extrem de profitabile. Altfel nu se explica, mai adauga ei, de ce majoritatea artistilor latino au suportat destul de mult timp nedreptati izvorâte dintr-o asa-zisa discriminare rasiala. Exemple? Interpreta de origine cubaneza Gloria Estefan aminteste în unele din interviurile sale ca, pe când era doar un copil, apoi adolescenta, a fost socata vazând în Statele Unite locuri interzise animalelor si… cubanezilor. Compatriotul sau, actorul Andy Garcia, n-a avut nici el parte de un început mai blând pe tarâmul american: „Îmi amintesc de nesfârsita batjocura pe care am suportat-o din cauza accentului meu. De obicei, încercam sa ma apar cu pumnii"…
Din aceste motive, unii au abandonat calea spre afirmare, dar altii au luptat pentru a-si demonstra propria valoare, nerenuntînd nici un moment sa se laude cu originea lor si sa-si exprime talentul si traditia în limba stramosilor. Acceptând, ce-i drept, pâna la urma, sa intre în sarabanda sistemului american, brusc favorabil „miscarii latino" din show-biz. Cine sunt acesti frumosi si celebri latini?
Ricky Martin
Mândru de originea sa portoricana, Ricky Martin a cucerit o întreaga planeta cu „Un, dos, tres", creatie interpretata în limba lui materna. Acest „amanunt" nu a impietat deloc asupra succesului, numai în Statele Unite versiunea originala a albumului „Vuelve" s-a vândut în 1,7 milioane de exemplare. Dimpotriva, cea mai evidenta (dupa unele pareri) si mult comentata dovada a succesului tânarului latin în America a fost interesul manifestat de Madonna pentru talentul lui. Alergica de obicei la interpretarile în duet, Madonna a gasit deosebit de interesanta ideea de a cânta împreuna cu Ricky. În ceea ce-l priveste pe faimosul portorican, în ciuda succesului de care se bucura în întreaga lume, ramâne foarte atasat spiritual de locurile natale, asa ca nu pregeta sa se întoarca de fiecare data, când programul îi permite, pe mica insula. E locul unde îsi încarca bateriile, desprinzându-se de acea… Vida Locca în care a intrat.
Gloria Estefan
Unul dintre cele mai mari staruri latino, cu 100 de milioane de discuri vândute, Gloria traieste în Statele Unite înca de la vârsta de doi ani (în prezent are 42 de ani). Cu toate acestea, îi face placere sa aminteasca din când în când originea ei: „Sunt mândra ca sunt cubaneza si ca am reusit în Statele Unite". Desi nu uita sa faca si o promisiune: „Voi fi prima care voi cânta la Havana când Fidel Castro va fi înlaturat". În asteptarea acelei zile, Gloria cucereste inimile celor ce-i apreciaza talentul, indiferent de originea ei sau a… lor. La show-ul care a însotit Jocurile Olimpice de la Atlanta, Gloria a avut statut de vedeta, fiind considerata un superstar într-unul din statele americane renumit pentru atitudinea rasista. E un fel de recompensa pentru toate umilintele si frustrarile de care a avut parte în copilarie si în prima tinerete.
Antonio Banderas
„Daca ti-l pierzi, te-ai ars!", acestea sunt cuvintele pe care Tom Hanks i le-a adresat lui Banderas, referindu-se la accentul lui iberic. Asa ca eroul cu masca din „Zorro" a înteles perfect mesajul si, iata ca, pastrându-si identitatea, a devenit primul mare actor spaniol de la Hollywood. Cu toate acestea, succesul repurtat în Statele Unite e o provocare ce trebuie onorata permanent, la nivelul tuturor asteptarilor. Când el a plecat din Spania, regizorul Pedro Almodovar, care-i fusese mentor, i-a atras atentia ca experienta pe care urma sa o traiasca ar putea sa fie… ametitoare, aducatoare de dezastru. Dar, pâna în prezent, Banderas a reusit sa se mentina în top, de parca la fiecare pas si-ar fi dat întâlnire cu succesul. Daca n-ar fi denumit, chiar prea des, „latin-lover", prea putini si-ar mai aminti de originea lui. Banderas, la rândul lui, gaseste amuzant sa spuna: „Oricum, azi nu mai sunt doar un latin-lover de serviciu".
Andy Garcia
Este considerat unul dintre precursorii „nebuniei latine" din America, desi la început a avut multe de înfruntat. „Pe când eram un anonim aspirant, ma sfatuiau toti sa-mi schimb culoarea parului si sa ma straduiesc sa-mi pierd cât mai repede accentul limbii materne". Pâna la urma, s-a dovedit ca trasaturile latine ale figurii lui, care l-au costat scump în încercarile de a debuta si de a fi retinut, i-au purtat noroc. A fost gasit potrivit pentru rolul personajului ce trebuia sa interpreteze „mâna dreapta" a lui Al Capone, în filmul „Incoruptibilii", si astfel a avut sansa sa fie… mâna dreapta a lui Elliot Ness. Apoi a venit adevaratul succes. Dar, departe de el sa se înfrupte nepasator si singur din aceasta „felie de tort". De obicei, pretinde studiourilor care îi fac oferte sa angajeze si alti cubanezi.Jennifer Lopez Cu un temperament exploziv-latin, dar deloc cu capul în nori cum ar putea crede unii despre ea, Jennifer Lopez a avut sansa de a-si dovedi talentul de interpreta de muzica si, totodata, sa-si testeze veleitatile de actrita nu alaturi de actori anonimi, ci avându-i ca parteneri pe Jack Nicholson si George Clooney. Face tot ce e posibil sa-si consolideze statutul de vedeta, dar nu uita perioada neagra din viata ei. În ultimul sau album, „On the 6" se întoarce în timp, la anii când singura ei bucurie era sa evadeze cu autobuzul din Bronxul natal, în dorinta de a scapa de mizerie. Nu încearca sa-si nege originea, dimpotriva, simte nevoia sa si-o revendice ca pe „un blazon". „Cu cât timpul trece, cu atât sângele portorican vorbeste în mine", spune ea.
Enrique Iglesias
Din prima serie de copii ai celebrului Julio Iglesias, Enrique e cel mai mic. S-a lansat în muzica si a avut succes dintr-un foc. A declansat o asemenea nebunie încât un argentinian si-a ucis prietena doar pentru ca aceasta prefera discurile lui Enrique… E drept când s-a lansat pe scena show-biz-ului, drumul era întrucâtva netezit de câtiva predecesori latini. Lucreaza în Statele Unite si americanii pretind ca îl iubesc atât de mult încât l-au declarat „cel mai bun tânar artist din 1998". A semnat versiunea originala „Wild Wild West" si casa de discuri Universal i-a comandat sase albume, trei în engleza, trei în spaniola, contra sumei de 44 milioane de dolari. Unii dintre fanii lui îl asteapta în duet cu celebrul lui tata. Dar asta e o alta poveste…
Julio Iglesias Junior
„Mi se spune Julio Junior, dar ce conteaza de vreme ce publicului îi place muzica mea". La 26 de ani, fiul cel mare al lui Iglesias poposeste în lumea show-biz-ului, dupa ce, o vreme, a fost manechin si prezentator Tv. Desi simte ca la ora actuala se înscrie într-o competitie dura, nu-i e teama sa navigheze pe valul latin, desi face o oarecare nota discordanta. Scoate un album, „Under My Eyes"… doar în limba engleza. Refuza sa cânte în registrul tatalui sau si, dupa cum declara, respinge ideea de a profita de… „farmecul latin". Cu toate acestea, cheltuieste o mica avere pentru a-si corecta aspectul danturii si afiseaza un zâmbet tipic seducator-latin.
Comentarii