O noua ruta cultural-turistica a cetatilor teutonice a fost inaugurata In judetul Brasov, cu prilejul Zilelor portilor deschise ale Cetatii Feldioara, eveniment ce a avut loc concomitent cu cea de-a XI-a editie a Festivalului „Cavalerii teutoni se Intorc In Cetatea Marienburg”.
Denumita Ruta Cavalerilor teutoni, acest nou traseu cultural turistic atestat de Ministerul Antreprenoriatului si Turismului (MAT) leaga cetatile teutonice din Tara Barsei, urmand ca, pe viitor, dupa atestarea de catre organismul de resort al Uniunii Europene, sa faca o conexiune si cu celelalte edificii ale Ordinului Cavalerilor Teutoni din Europa.
Initiativa crearii acestui traseu turistic apartine primariei comunei Feldioara, In parteneriat cu Muzeul de Etnografie Brasov, Insa discutiile privind beneficiile pe care o astfel de ruta, atestata pe plan national si european, le-ar aduce turismului din zona Tarii Barsei, au existat Inca din 2019.
Viitorul traseu, care va fi a treia ruta cultural-turistica atestata din judetul Brasov (dupa Portile Transilvaniei si Transhumanta In Muntii Ciucas), are 350 de km si leaga 9 localitati din Tara Barsei, informeaza Agerpres. Conform Roxanei Niculescu, reprezentant zonal al MAT, scopul principal al proiectului a fost promovarea cetatilor teutonice, dar si a obiectivelor turistice conexe din zona, precum gastronomia si mestesugurile locale, a turismului de aventura si a celui cu beneficii medicale.
„Nu In ultimul rand, va promova si turismul de city break (minivacanta de 2-3 zile), deoarece ne dorim si speram ca, odata cu deschiderea aeroportului Brasov, sa atragem si mai multi turisti straini In aceasta zona”, a afirmat Roxana Niculescu. Pentru turistii interesati, s-a pregatit un program de 7 zile, cu propuneri de obiective de vizitat, dar si de locuri unde se poate, spre exemplu, gusta bucataria locala.
„Ma bucur ca, Incepand de anul acesta, vom da drumul, la Feldioara, unei noi rute, a Cavalerilor teutoni din Tara Barsei. (…) Avem foarte multe fortificatii, avem foarte multa istorie In judetul Brasov si acest lucru trebuie promovat”, a declarat primarul comunei Feldioara, Sorin Taus.
Festivalul „Cavalerii teutoni se Intorc In Cetatea Marienburg” si Zilele portilor deschise ale Cetatii Feldioara s-au desfasurat In perioada 2-3 septembrie. In cadrul acestora, publicul a asistat la celebra Parada a cavalerilor teutoni si la concerte – de muzica veche, de fanfara, muzica usoara (Paula Selling si Zdob si Zdub) si de orga (In Biserica fortificata Evanghelica din localitate).
De asemenea, pentru cei interesati, organizatorii au pregatit o tabara militara si una de jocuri si ateliere de mestesuguri sustinute de mestesugari locali. Nu In ultimul rand, publicul a putut vizita Cetatea Marienburg, restaurata In 2018, cu toate cele trei turnuri si expozitiile sale.
Omagiu lui Pablo Picasso
Unul dintre cei mai mari si mai influenti artisti ai secolului XX, Pablo Picasso, a fost pictor, sculptor, gravor, ceramist si scenograf, iar alaturi de Georges Braque a fost creditat drept fondatorul cubismului – prima manifestare artistica a realismului, aparuta in Europa intre anii 1908-1914.
Pentru a marca o jumatate de secol de la disparitia acestui geniu al artei moderne, ambasadele Frantei si Spaniei in Romania, precum si Institutul Francez si Institutul Cervantes, vor organiza la Bucuresti si Timisoara expozitii, conferinte si dezbateri pentru a explora contributia lui Pablo Picasso la evolutia artei moderne si felul In care arta si personalitatea sa au schimbat modul de perceptie asupra lumii. Evenimentele vor avea loc dupa cum urmeaza:
– 8 septembrie – 20 octombrie, la Muzeul de Istorie din Bucuresti, va fi prezentata expozitia „Picasso intim”, organizata de Ambasada Spaniei si Institutul Cervantes, accesul publicului fiind gratuit.
– 27 septembrie 2023 – 8 ianuarie 2024, la Muzeul de Arta Recenta (MARe) va fi prezentata expozitia „Efectul Picasso”, organizata de muzeu In colaborare cu Muzeul National Picasso-Paris, cu sprijinul Ambasadei Frantei In Romania si al Institutului Francez.
– 23 octombrie – 20 noiembrie, la Banca Nationala a Romaniei, filiala din Timisoara, va fi prezentata expozitia „Picasso intim”, accesul publicului fiind gratuit.
– Pe 29 octombrie, la Cinema Elvira Popescu va avea loc proiectia filmului documentar „Misterul lui Picasso”, regizat de Henri-Georges Clouzot (1956), In marja expozitiei „Efectul Picasso”.
– Pe 2 noiembrie, la Cinema Elvira Popescu va avea loc proiectia filmului „Le Testament d’Orphee” de Jean Cocteau (1960), In marja aceleiasi expozitii.
NICUSOR DINCA
Comentarii