De-a lungul vremurilor, asezarile omenesti astazi disparute au fost fie distruse de vitregii ale naturii (inundatii, cutremure, seceta prelungita), fie ruinate de armate inamice, parasite si acoperite treptat de praf si de uitare.
In cazul de fata Insa, faimosul sit arheologic Göbekli Tepe, situat in sud-estul Turciei, pare a fi fost Ingropat chiar de catre oamenii care au trait in urma cu 10.000 de ani si practicau ritualuri Inca necunoscute pe deplin, dar care au lasat urme absolut fascinante.
O adunare samanica
In limba turca, numele locului respectiv Inseamna „dealul ulciorului”, care deriva din forma acestuia. Fiind o movila artificiala, vechimea sa estimata Intre 11.000 si 12.500 de ani provoaca multe controverse si ridica Intrebari fara raspunsuri argu-mentate clar. Inalta de 15 metri si avand diametrul de circa 300 de metri, ea ofera o pozitie strategica excelenta, cu vedere pe distante mari, iar aria amenajata de om ocupa aproape 500 m2.
Varsta o face sa fie cel mai vechi ansamblu arhitectural monumental de piatra descoperit vreodata, constructorii sai fiind – potrivit logicii stiintifice – vanatori-culegatori care nu cunosteau roata, scrierea si nu practicau agricultura. Acest lucru reiese si din faptul ca In bogatele decoratiuni ale pieselor masive de piatra se regasesc numai animale salbatice.
Despre destinatia uimitorului complex, unii arheologi sugereaza ca, fara a fi obligatoriu sacru, situl putea fi un loc de adunare si discutii Intre clanuri, probabil pentru a-si Imparti teritoriile de vanatoare si cules, astfel contribuind la raspandirea artei totemice, reprezentantii clanurilor stand asezati alaturi de cate un monolit ce reprezenta animalul-fetis al grupului de apartenenta.
Arheologul Klaus Schmidt, care a cercetat situl mai mult de 20 de ani, considera ca incintele „simbolizeaza adunari umane, iar pietrele ridicate si dispuse In cerc reprezinta personaje stilizate”.
Imposibilul Eden
Dupa toate indiciile, situl a fost abandonat In anii 8000 I.Chr. si, la fel de straniu, Ingropat In mod voit. Vestigiile cele mai vechi gasite pana acum In toata regiunea au Insa circa 14.000 de ani, iar numarul celor ramase In pamant ar putea depasi 250. Intre cele aflate In locul sacru sunt cel putin 56 de stalpi In forma de T, Inalti de 3 pana la 6 metri, majoritatea decorati cu reprezentari foarte realiste de animale: serpi, rate, berze, tauri, vulpi, lei, mistreti, vaci, scorpioni, furnici.
In cariera din care provine piatra monolitilor a fost gasita o stela neterminata, Inalta de 7 metri si cantarind In jur de 50 de tone. Cati oameni au fost mobilizati pentru a o transporta? Prin comparatie, celebrele moai din Insula Pastelui, de circa 100 de tone, ar fi fost deplasate, folosindu-se funii, busteni si scanduri, de 500-700 de lucratori puternici. E putin probabil ca In aceasta zona sa fi vietuit acum 12 milenii atatia barbati.
In plus, fiind vanatori, ei erau nevoiti sa asigure permanent hrana comunitatilor lor, iar constructia unui asemenea edificiu de cult ar fi generat mari neajunsuri In acest sens. Nu In ultimul rand, s-a observat ca Intre numeroasele reprezentari In piatra nu exista figuri feminine.
O „logica antropologica” ar sugera deci ca – femininul fiind asociat cu nasterea, deci cu viata – am avea de-a face cu un gen de templu dedicat mortii! Momentan, ipotezele sustinute doar teoretic Isi gasesc un vast teritoriu de desfasurare, poate cea mai uluitoare fiind aceea ca Göbekli Tepe ar fi, nici mai mult, nici mai putin, decat mitica Gradina a Edenului.
Dar Göbekli Tepe poate sugera faptul ca oamenii au creat aici primele forme de spiritualitate. Constructia sanctuarului a condus la nevoia de a hrani constructorii si oamenii care au venit ulterior aici, astfel ca domesticirea animalelor si crearea unei agriculturi organizate a devenit o necesitate pentru asigurarea unei surse sigure de hrana.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii