Mult laudatul si pe buna dreptate premiatul film al lui Cristian Mungiu, „4 luni, 3 saptamani si 2 zile” aduce in discutie o tema tabu pentru multa lume – cea a avortului, in cenusia epoca „de aur”. Este un film socant, zguduitor, care-l face pe spectator sa retraiasca, pentru cateva zeci de minute, atmosfera sumbra a dictaturii comuniste. O cu totul alta abordare asupra sarcinii o incearca filmul american „Knocked Up”, care va fi prezent pe ecranele noastre incepand de maine. O abordare facuta in registru comic despre ce inseamna o sarcina buclucasa si despre cum poate ea schimba viata unor tineri viitori parinti…
Regizorul care scoate bani din ras
Pelicule pe tema aceasta – o tanara ramane insarcinata si de aici o intreaga inlantuire de situatii comice – s-au mai facut, si cu siguranta va aduceti aminte de „Ultimul american virgin”, filmul pe care-l savuram in lungile nopti de „video”, prin casa vreunui vecin cu rubedenii prin Occident. Spre deosebire de aceste pelicule, care pacatuiau adesea printr-un sentimentalism desuet, filmul regizat de Judd Apatow va va smulge hohote de ras aproape de la prima la ultima replica, chiar daca momentele de romantism nu lipsesc.
Nu-i de mirare ca Asociatia Criticilor de Film din SUA i-a dat nota 9,5, considerandu-l drept „cea mai buna comedie a anului 2007”. Apatow, un specialist in sitcomuri, care stie ce vrea publicul si ce-l amuza, nu este insa la prima „fapta”. Dimpotriva, el recidiveaza in mod laudabil, caci sa nu uitam ca a regizat, nu cu multa vreme in urma, cateva comedii la fel de spumoase – „Ben Stiller Show”, „Tipu' de la cablu”, „Virgin la 40 de ani” – care au avut incasari de zeci de milioane de dolari. Dupa cum merg treburile si tinand cont de cozile uriase facute in fata cinematografelor, se pare ca „Knocked Up” va depasi acest record…
In mrejele lui Bacchus
Personajul principal al filmului este Ben Stone (interpretat de Seth Rogen), un tanar american de profesie… taietor de frunza la caini, care nu are nici un chef sa se apuce de munca, in schimb are niste idei cat se poate de trasnite. El imparte apartamentul cu patru amici la fel de trantori si toti viseaza cu ochii deschisi la cum se vor imbogati din lansarea unui site „deocheat” cu vedete.
Acest dolce far niente este intrerupt – cel putin pentru Ben – de intalnirea cu o fata superba. Cei doi se cunosc intr-un bar, golesc, in cinstea faptului ca au facut cunostinta, pahare „fara numar” si, bine trotilati sfarsesc in patul frumoasei Alison Scott (o veti recunoaste, desigur, pe Katherine Heigl, actrita din Anatomia lui Grey). Toate bune si frumoase, aventura de noapte le place amandurora si dupa ea se despart, convinsi ca nu se vor mai revedea niciodata.
Totul e bine cand se termina… la noua luni!
Dar, dupa cateva saptamani, Ben primeste un telefon de la partenera sa ocazionala, care-l anunta sa se pregateasca sufleteste, intrucat va fi tata. Dilema bietului pierde-vara este mai adanca decat cea hamletiana: sa faca pe mortul in papusoi, prefacandu-se ca nu s-a intamplat nimic si sa duca in continuare aceeasi viata de huzur sau sa se implice, devenind un tata model? Junele alege a doua varianta si ii promite viitoarei mamici tot sprijinul sau.
Dar, dupa primele zile de convietuire, cei doi isi dau seama ca sunt doua pietre prea tari. Ben n-are nevoie de cineva care sa-l bata toata ziua la cap sa se apuce lucruri serioase, Alison, care este o promitatoare vedeta TV, n-are nici un chef sa duca, pe langa sarcina din burtica, si un trantor in carca. In plus, ea este afectata si de mariajul ruinat al surorii sale, care are parte de un sot la fel de gogoman.
Nu-i de mirare ca celor doi trantori li se dau papucii din „stup” si, suparati ca magarul pe sac, Ben si cumnatul sau hotarasc sa se razbune spargand bruma de bani pe care o mai au in „orasul pierzaniei”, Las Vegas. Aici insa, imbuibati de droguri si alcool, ei au o revelatie: isi dau seama ce greseala au comis lasandu-si consoartele singure, in fata greutatilor vietii si hotarasc sa indrepte lucrurile. Ben isi pune cenusa in cap, isi ia o slujba, inchiriaza un apartament care are si o camera pentru bebelus si se pregateste intens pentru „marea intalnire”, fara insa sa o anunte pe Alison.
Femeia este cuprinsa de durerile nasterii si, fiindca nu poate da de doctorul ei, il suna, in disperare de cauza, pe Ben, care o duce cu masina la spital si asteapta, patruland nerabdator pe holuri, ca orice tatic ce se respecta, deznodamantul. Un deznodamant fericit: Alison naste o minune de fetita, de care tatal ei este foarte mandru, si la final, toata familia se reuneste. Si traiesc, vorba basmului, fericiti si in ziua de azi…
O alegere inspirata
Patrunzand acum in culisele filmului, sa spunem ca inventivul regizor a avut de furca cu alegerea actritei care avea sa-i dea viata personajului principal feminin. La casting s-au prezentat, printre altele, Jennifer Love Hewitt si Kate Bosworth, dar Apatow a ales-o pe Anne Hathaway, care era insarcinata, tocmai pentru ca intentiona sa filmeze in direct nasterea. Dar actrita a refuzat acest lucru, spunand ca nasterea este un „lucru intim”, pe care n-are de gand sa il faca in fata camerei. Asa ca pana la urma, regizorul a recurs la talentata Katherine Heigl, care s-a achitat cu succes de misiunea incredintata, chiar daca are o partitura total diferita de cea din serialul care a consacrat-o, „Anatomia lui Grey”.
GABRIEL TUDOR
Comentarii