Nu mai este un secret faptul ca timpul petrecut in exces in fata calculatorului face ca utilizatorul sa se aleaga cu probleme de sanatate foarte dificil de contracarat. Desi exista recomandari clare in domeniu, se intampla si ca unii lucratori sa se goleasca de energie prin intermediul monitorului, dupa ore in sir de lucru, deseori fara pauza.
Se poate insa ca problemele ochilor, oboseala, senzatia de slabire a organismului, survenite dupa anumite perioade de timp, sa fie atenuate sau intarziate, adoptand cateva reguli simple, pe care le-am numi „de disciplina”, ale utilizatorilor computerului. Iata cateva sugestii.
– Dupa o ora-doua de lucru, luati o pauza de circa zece minute, pentru destindere, cand sa nu mai priviti monitorul; se recomanda privitul in departare, daca e posibil catre o zona cu multa vegetatie.
– Pentru o pozitie corecta, cu spatele drept, folositi un scaun ergonomic; apropiati coloana vertebrala de spatar, mai ales in zona rinichilor.
– Tineti picioarele paralele, fara sa le incrucisati, deoarece o asemenea pozitie face mai grea circulatia sangvina si dezechilibreaza coloana.
– Alegeti un obiect pe care sa va sprijiniti picioarele, de exemplu pe un mic teanc de carti sau pe un scaun scund de pescar.
– Tonusul foarte bun se dobandeste stand cu spatele drept, in timp ce bratul stang inconjoara pieptul si atinge omoplatul drept; bratul drept face aceeasi miscare catre celalalt omoplat. Astfel, coatele ajung suprapuse pe piept si se misca mai intai spre dreapta, iar capul spre stanga; se inverseaza miscarea, apoi se repeta de zece ori.
– Si picioarele trebuie odihnite. Spatele se tine drept, sprijinit de spatarul scaunului, bratele atarna pe langa scaun. Cu talpa bine intinsa, se ridica un picior la acelati nivel cu femurul, celalalt ramanand asezat pe podea. Se inverseaza apoi miscarea si se repeta totul de zece ori.
– Pentru relaxarea gatului, adoptati pozitia sezand, cu spatele drept si fixati un punct oarecare, la nivelul ochilor. Impingeti capul in fata, coloana ramanand dreapta, apoi reveniti in pozitia initiala. Exercitiul se executa de zece ori.
– Eliberarea spatelui se realizeaza din pozitia pe scaun in fata biroului. Spatele drept, bratul stang inainteaza tapotand cu degetele mult catre dreapta, fiind urmarit prin miscarea capului. Se reia totul cu celalalt brat si se repeta de zece ori.
– Umerii obositi isi revin prin urmatorul exercitiu. Se sta cu spatele drept si cu bratul stang intins in fata. Palma stanga se strange in pumn in aer, apoi se lasa in jos, pe langa scaun. Se reia miscarea cu celalalt brat si se repeta totul de sase ori.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii